elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre de Dia Lluís Alcanyís es consolida com a referent en el tractament de les addiccions amb 108 casos nous en 2023

El Centre de Dia Lluís Alcanyís es consolida com a referent en el tractament de les addiccions amb 108 casos nous en 2023

  El Centre de Dia Lluís Alcanyís compleix 32 anys com un servei de referència per a la deshabituació, rehabilitació i inserció social de les persones amb problemes d'addicció. El centre de dia, inaugurat al maig de 1992, s'ha consolidat com un recurs sanitari més de la ciutat i durant l'any passat va comptabilitzar més d'un centenar de casos nous de persones que van acudir per a rebre suport i atenció terapèutica. El regidor de Serveis Socials i Sanitat, Toni Marín, ha presentat hui la memòria del Centre de Dia Lluís Alcanyís acompanyat pels tècnics del servei, Gilbert García i Jaume Agost.

  Marín ha agraït el treball del personal del Centre de Dia i sobretot ha insistit que es tracta de “un servei que està a la disposició de qualsevol persona que el necessite, amb professionals que saben com atendre cada cas i determinar el tractament terapèutic més adequat per a cada situació”. En aquest sentit, Gilbert García ha incidit en què “en aquests 32 anys, la ciutadania ha anat coneixent i reconeixent la labor que realitzem en el centre i el problema de les addiccions ha passat de ser considerat un estigma social a ser tractat com una malaltia crònica”.

  Jaume Agost ha repassat les principals xifres del balanç d'atenció del passat any, en el qual destaquen els 108 nous expedients oberts, “que són persones que per primera vegada acudeixen al centre de dia”. Quant al perfil de persones ateses, continuen sent homes en la seua majoria (80%) enfront del 20% de dones; i el rang d'edat majoritari és el de persones d'entre 40 i 50 anys, seguit de les persones d'entre 30 i 40 i en tercer lloc se situen els usuaris d'entre 50 i 60 anys. Sobre aquest tema, Agost confirma que “al contrari del que es puga pensar, són les persones de mitjana edat i no els joves els qui més acudeixen al centre de dia per problemes amb les addiccions”.

  Quant a les substàncies o tipologia de les addiccions de les persones que reben tractament en el centre de dia, la cocaïna se situa en primera posició (40%) seguida de l'alcohol (33%) i el cànnabis (16%). A més, un 38% dels usuaris acudeix al centre per a tractar més d'una addicció.

  Quant al tipus de tractaments terapèutics, a més de l'atenció individual –amb una mitjana de 8 al dia- els tècnics destaquen el bon resultat dels grups de teràpia perquè “són una eina terapèutica que facilita la incorporació dels usuaris, que se senten identificats amb altres pacients i els ajuda a no sentir-se estigmatitzats”. En l'apartat de teràpies grupals s'han desenvolupat un total de 359 sessions: tallers (219), alcohol (41), ludopatia (40), pares i mares (20) i cocaïna (39), amb un total d'intervencions a 2.706 persones en el conjunt de les sessions.

  Pujar