Castellano

L'hospital de Sant Vicent del Raspeig usa tecnologia pionera per a la rehabilitació de pacients amb dany cerebral

L'hospital de Sant Vicent del Raspeig usa tecnologia pionera per a la rehabilitació de pacients amb dany cerebral
  • Fins a 80 persones podran beneficiar-se cada any d'aquests aparells que activen els nervis i músculs paralitzats o febles i acurten el temps de recuperació

L'hospital d'atenció a pacients crònics i llarga estada (HACLE) de Sant Vicent del Raspeig està emprant tecnologia pionera per a la rehabilitació de pacients amb dany cerebral. Es tracta de dos aparells d'electroestimulació funcional per control remot que utilitzen el corrent elèctric per a activar els nervis i els músculs paralitzats o febles amb l'objectiu de produir moviment, tant en membres inferiors com superiors. Entre 75 i 80 persones podran beneficiar-se d'aquesta tecnologia cada any.

El sistema, pioner en la Comunitat Valenciana, només s'empra en altres tres hospitals d'Espanya: l'Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo, l'Hospital Universitari de Navarra i l'Hospital Guttmann de Barcelona.

Per a poder introduir-ho en els processos de rehabilitació de l'hospital de Sant Vicent del Raspeig, han rebut formació tres terapeutes ocupacionals, deu fisioterapeutes i dos supervisors que formen part dels equips multidisplinares que atenen aquesta mena de pacients i en els quals també treballen especialistes en Neurologia, Medicina Interna, Neuropsicologia, Logopèdia i Treball Social, així com personal tècnic auxiliar d'Infermeria i zelador.

En essència, el dispositiu estimula amb corrents elèctrics els músculs, bé de l'avantbraç bé de la cama, per a proporcionar la flexió i extensió necessàries per a generar moviment en mà o dits, o per a poder caminar.

Els dispositius estan compostos per un braçalet tèxtil, un elèctrode i un electroestimulador que es controla de manera remota, via programari, des d'un mòbil o tauleta.

La seua singularitat consisteix en el fet que possibiliten diversos moviments combinables entre si i es col·loquen de manera còmoda i ràpida. El nou equipament permet, entre altres coses, enfortir el múscul o prevenir atròfies, millorar el patró funcional del moviment i restablir connexions en l'escorça cerebral.

“Aquesta tècnica és complementària a altres teràpies clàssiques que s'usen en el tractament del dany cerebral i esperem que contribuïsquen a accelerar la recuperació funcional dels nostres pacients per a acurtar la duració de la rehabilitació hospitalària”, comenta la directora de l'hospital de Sant Vicent del Raspeig, Mª Ángeles Rueda.

D'aquesta forma, afig Rueda, “la persona podrà reprendre la seua vida abans i amb la major qualitat possible i, a partir d'aqueix moment, seguirà amb la rehabilitació domiciliària ambulatòria”.

Pujar