Castellano
ROBATORI IES SANT VICENT DEL RASPEIG

Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins

Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins
  • Durant diversos dies els delinqüents van sostraure material tecnològic i eines per un valor aproximat de 14.000 euros, a més van ocasionar danys per 30.000 euros

La Guàrdia Civil, en el marc del Pla Director per a la convivència i millora de la seguretat en els centres educatius i els seus entorns, ha detingut a 18 persones, 13 d'ells menors d'edat, per robar durant diversos dies en un institut de Sant Vicent del Raspeig. La Fiscalia de Menors d'Alacant ha decretat la posada en llibertat dels menors, mentre els majors van ser posats després de la presa de declaracions.

Els fets van començar el mes d'agost passat, quan la direcció d'un institut d'educació secundària de Sant Vicent del Raspeig va presentar una denúncia en la Guàrdia Civil, informant sobre el robatori que, durant quatre dies, havien comés en el centre. Entre els objectes sostrets havien sostret material tecnològic com a impressores 3D, ordinadors portàtils i de sobretaula, targetes gràfiques, així com diversos tipus d'eines, tot això valorat en al voltant de 14.000 euros. A més, els danys en les instal·lacions i en el material que van decidir rebutjar s'estimen per un valor aproximat de 30.000 euros.

Els autors van dur a terme aquests robatoris en diversos dies i sempre en horari diürn, eludint un clos perimetral i trencant una finestra per a accedir a l'interior. Dins de l'edifici, van desactivar el sistema d'alarma, assegurant-se que podien tornar sense ser detectats.

En resposta a aquests incidents i en el marc del Pla Director per a la convivència i millora de la seguretat en els centres educatius i els seus entorns, l'Àrea d'Investigació del Lloc Principal de Sant Vicent del Raspeig va iniciar l'operació Rodain.

Després d'una investigació minuciosa que va incloure l'anàlisi de documentació, el modus operandi utilitzat i les possibles rutes on podien haver acabat els objectes robats, es va aconseguir identificar als responsables. El grup estava compost per cinc adults d'edats compreses entre els 18 i 21 anys, així com 13 menors, incloent dues dones. Tots ells eren residents de Sant Vicent del Raspeig i Alacant.

Un dels adults actuava com a líder de la banda, mentre que els altres membres proporcionaven suport logístic i vigilància des de l'exterior del centre. Els menors, alguns dels quals eren estudiants de l'institut, s'utilitzaven per a cometre els robatoris. Per a esborrar les possibles petjades, els delinqüents van utilitzar extintors i un artefacte incendiari casolà que van arribar a activar.

Amb proves suficients per a vincular a tots els sospitosos amb els robatoris, la Guàrdia Civil va procedir a les detencions entre els dies 5 i 13 de setembre en els municipis d'Alacant i Sant Vicent del Raspeig.

De tots els fets i les detencions s'ha donat compte al Jutjat Degà de Sant Vicent del Raspeig. Respecte als menors detinguts, han sigut posats a la disposició de la Fiscalia de Menors d'Alacant, que ha decretat la posada en llibertat de tots ells.

En el transcurs de l'operació, es va aconseguir recuperar impressores 3D, targetes gràfiques, eines diverses i ordinadors portàtils i de sobretaula. Això va permetre a l'institut afectat reprendre les seues classes d'informàtica i tecnologia de manera oportuna.

MÉS FOTOS
Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins - (foto 2)
Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins - (foto 3)
Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins - (foto 4)
Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins - (foto 5)
Detinguts una vintena d'alumnes d'un institut de Sant Vicent del Raspeig per robar diverses vegades dins - (foto 6)
Pujar