Castellano

Els valencians, els més perjudicats d'Espanya pel preu de l'habitatge: puja un 15,95% respecte al 2022

Els valencians, els més perjudicats d'Espanya pel preu de l'habitatge: puja un 15,95% respecte al 2022
  • D'un any a un altre, totes les capitals de l'autonomia es van encarir: València amb un 18,76% va ser la segona que més va créixer del país

Segons l'informe mensual de preus de venda de pisos.com, l'habitatge de segona mà en la Comunitat Valenciana al novembre de 2023 va tindre un preu mitjà de 1.690 euros per metre quadrat. Aquesta xifra va registrar un ascens del 0,91% enfront d'octubre. Interanualment, es va produir un increment del 15,95%, el major d'Espanya.

La Comunitat Valenciana va ser la huitena autonomia més cara del país, per darrere de Balears (4.159 €/m²), entre altres. Quant a l'habitatge de segona mà a Espanya, al novembre de 2023 va registrar un preu mitjà de 2.149 euros per metre quadrat, llançant un ascens mensual del 1,37%. D'un any a un altre, la xifra registrada va marcar una pujada del 9,34%.

“Està a punt de finalitzar un any en què el preu de l'habitatge ha romàs quasi impassible davant l'ajust experimentat per hipoteques i compravendes”, comenta Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com. No obstant això, l'expert insisteix que “el refredament del mercat atén la comparativa entre l'any passat, quan els tipus d'interés propiciaven la sol·licitud de finançament al banc, i est, en el qual les condicions ja no són tan favorables”.

En aquest sentit, el portaveu del portal immobiliari admet que “els esperats ajustos no arribaran perquè l'oferta segueix sense posar-se d'acord amb la demanda”. La falta de disponibilitat és un dels factors més significatius en l'evolució dels preus, tal com exposa Font: “Seguim sense construir suficients habitatges per a respondre a la creació de llars, i no sols per a comprar, sinó també per a llogar”.

El directiu apunta que “els pròxims moviments del Banc Central Europeu estan envoltats d'incertesa, i no encoratgen a la compra, però l'inversor continua tenint un paper important”. No obstant això, Font recorda que “a Espanya s'obri la porta a un Govern que compensarà el control sobre el lloguer amb la creació de més habitatge públic i assequible, i això podria desincentivar la inversió”.

Castelló de la Plana va ser la huitena capital més assequible d'Espanya

Mensualment, totes les províncies valencianes van pujar. València (1,13%) va llançar el desé ascens més pronunciat del país. Respecte a l'any passat, van créixer totes de nou, marcant València (17,43%) l'ascens més rellevant d'Espanya. En qüestió de preus, Alacant (1.890 €/m²) va ser onzena província espanyola més cara, mentre que Castelló (1.144 €/m²) va ser la més barata de la regió.

Respecte a les capitals valencianes, totes van pujar mensualment. Alacant (1,79%) va ser la dècima que menys va créixer d'Espanya. D'un any a un altre, totes les capitals de l'autonomia es van encarir. València (18,76%) va ser la segona que més va créixer del país. Amb 1.356 euros per metre quadrat al novembre de 2023, Castelló de la Plana va ser la huitena capital de província més assequible d'Espanya. València (2.519 €/m²) va ser l'onzena més cara del país.

Pujar