Castellano

Els valencians paguen enguany la factura de la llum un 21% més cara que en 2018

Els valencians paguen enguany la factura de la llum un 21% més cara que en 2018
  • El rebut ha aconseguit enguany una mitjana de 93,00 euros, per davant del rècord de 79,87 euros de 2012

La factura elèctrica de l'usuari mitjà en 2021 amb la tarifa semirregulada PVPC ha sigut la més cara de la història i s'ha situat en 2021 en 1.116,04 euros, amb una mitjana de 93,00 euros mensuals, segons l'anàlisi de FACUA-Consumidors en Acció.

El seguiment de l'evolució de les tarifes realitzat per FACUA posa de manifest que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha incomplit la seua reiterada promesa que la factura anual igualaria la de l'últim any que va governar Mariano Rajoy. Així, el president va manifestar al setembre en una entrevista en el diari El País el seu "compromís" que "tots els ciutadans amb un consum mitjà al final de 2021 paguen una quantia semblant i similar a la que van pagar en 2018, lògicament amb l'IPC descomptat".

Així, l'anàlisi de l'associació revela que la factura de 2021 ha sigut un 20,5% més cara que la de 2018, amb una diferència de 190 euros. Aqueix any va ascendir a 926,16 euros, la qual cosa va suposar una mitjana de 77,18 euros mensuals. El model FACUA d'usuari mitjà, fruit de l'anàlisi de desenes de milers de factures d'habitatges habitats, és una família que consumeix 366 kWh mensuals i té 4,4 kW de potència contractada.

Es bat el rècord de 2012

2018 havia sigut fins aquest el segon any més car de la història. El que finalitza també ha superat, en un 16,4%, al qual era el primer, 2012, quan l'usuari mitjà va pagar 958,41 euros, amb una mitjana de 79,87 euros al mes.

Quant al rebut d'aquest desembre, ha sigut el més car a nivell històric, aconseguint els 140,62 euros, 20 euros per damunt del d'octubre, que fins ara tenia el rècord.

El Govern es plega a l'oligopoli

FACUA critica que aquest Govern també s'haja plegat als interessos de l'oligopoli energètic i seguisca sense escometre noves mesures per a reduir les tarifes elèctriques una vegada que s'han mostrat clarament insuficients les dutes a terme al juny -baixada de l'IVA- i setembre -baixada dels càrrecs regulats i l'impost especial sobre l'electricitat-. Les retallades en els beneficis caiguts del cel de les elèctriques han sigut finalment molt inferiors als milers de milions promesos per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

En aquest sentit, l'associació porta mesos reclamant a l'Executiu de coalició que impose durant almenys sis mesos un descompte mínim del 50% en la factura elèctrica sotmesa a la tarifa semirregulada PVPC de la immensa majoria de famílies, excloent només a les de rendes més altes. Descompte que, igual que l'actual model de bo social, seria a càrrec de les principals energètiques que operen a Espanya de manera proporcional a les seues quotes de mercat. L'associació adverteix que la directiva europea del sector permet aplicar aquest tipus d'intervencions.

L'usuari mitjà

L'usuari mitjà utilitzat per FACUA en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 kW -la mateixa en horari punta i vall- i un consum de 366 kWh mensuals. És un perfil elaborat després de l'anàlisi de diverses desenes de milers de factures d'habitatges habitats. Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l'associació ha pres com a referència el perfil d'usuari mig tradicional sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que consumeix el 45% de l'electricitat en l'horària vall, el 29% en l'horari punta i el 26% en l'horari pla.

De dilluns a divendres, l'horari punta s'aplica de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores, el pla de 14 a 18 hores i de 22 a 00 hores, i la vall de 00 a 8 hores. Dissabtes, diumenges i festius nacionals s'aplica les 24 hores l'horària vall.

 

L'usuari mitjà té un consum mensual de 366 kWh i una potència contractada de 4,4 kW.

Pujar