elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna

La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna
  • La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acollirà l’exposició “The Art of Resistance| Artistes d’Ucraïna per la pau”

MÉS FOTOS
La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna - (foto 2)
La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna - (foto 3)
La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna - (foto 4)
La Universitat de València desenvolupa “The Art of Resistance” projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna - (foto 5)

La invasió Russa d’Ucraïna en febrer de 2022 va provocar un nombrós desplaçament de persones refugiades i una sacsejada a la consciència internacional, que es va posicionar contraria a la invasió. El posicionament i el recolzament de la Universitat de València al poble ucraïnès va quedar pales amb la posada en funcionament del pla d’acció “La Universitat de València amb Ucraïna” mitjançant el qual es van desenvolupar diferents accions. “The art of resistance. Artistes d’Ucraïna per la pau” continua amb aquesta tasca mostrant a la societat valenciana les obres que joves artistes ucraïnesos han realitzat durant aquest període tan convuls i reflexionat al voltant de la situació del patrimoni en els conflictes bèl·lics i especialment en aquest.

Aquest projecte que va començar a caminar ja al mes de maig a la ciutat d’Algemesí, compta amb (el comissariat / la participació) de Svitlana Davydenko, comissaria ucraniana d’OBJECTS art prize, Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts, y Alejandro Villar y Aneta Vasileva, de la Universitat de València, que han estat els encarregats d’establir un pont entre jóvens artistes ucraïnesos i la societat valenciana, mitjançant el llenguatge universal de l’art, mantenint activa la seua activitat creativa com un exercici de resistència front a la invasió de les tropes de Putin.

Per a l’exposició “The Art of Resistance | Artistes d’Ucraïna per la pau”, les comissàries de l’exposició han aconseguit durant la guerra traure d’Ucraïna i dur a València una selecció d’obres originals. Obres de joves artistes ucraïnesos, que utilitzen diversos llenguatges des de la pintura a la videoinstal·lació, com Albina Yaloza, Denys Metelin, Olga Kuziura-Smetana, Sofia Suliy, Sofia Korotkevych, Eduard Balula, Anna Danchyshyn, Illya Turygin, Stanislav Semenyuk, Ostap Kryvdyk, Danylo Movchan, Yaryna Movchan, Hanna Shumska, Kateryna Kuziv, Roman Gaydeychuk, Bohdan Lokatyr, Margaryta Zhurunova, Henyk Lviv, Dzvinya Podlyashetska, Danylo Kovach, Badartist, Kateryna Bolshakova, Roman Khrushch, Zirka Savka, Alyna Konyk, Lesya Kovalchischin, Serhrii Hrychaniuk.

L’art com a mitja d’expressió. Mantenir viva l’activitat artística és una acció de resistència que busca nous canals de visibilització que es revelen davant la deliberada campanya de terror mitjançant l’art. L’activitat dels museus, teatres i universitats que no sucumbeixen al silenci imposat per la barbàrie.  

L’exposició al Col·legi Major Rector Peset serà inaugurada el proper 6 d’octubre a les 18h per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Alejandro Villar, comissari de l’exposició, Svitlana Davydenko, comissària de l’exposició, Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Pujar