Castellano

"Si d'alguna cosa ha servit aquesta pandèmia és per reafirmar-nos en la necessitat que per continuar endavant hem d'estar tots junts"

"Si d'alguna cosa ha servit aquesta pandèmia és per reafirmar-nos en la necessitat que per continuar endavant hem d'estar tots junts"
  • Entrevistem Fernando Benlliure, alcalde de l'Ajuntament d'Utiel, per fer balanç d'aquest any a les portes del començament del 2022

Utiel ja ho té tot llest per donar la benvinguda al nou any. Una pista de gel natural, il·luminació especial, un mercat ambulant nadalenc, animacions en viu i una agenda cultural completa amb “El Trencanous” són els esdeveniments més destacats en aquestes setmanes de Nadal.

Desde elperiodic.com hem entrevistat el seu alcalde, Fernando Benlliure, per fer balanç amb ell d'aquest 2021 que arriba a la fi, així com de tots els projectes de futur que han de venir.

A les portes del nou any, quin és el balanç del 2021?

Aquest any 2021, aquí a Utiel com a la resta de municipis, ha estat una mica agredolça. La situació de pandèmia ens ha condicionat totes les administracions públiques i lògicament a tots els ciutadans i ciutadanes, i ha tingut aquest aspecte negatiu de la incidència de la pandèmia.

I, d'altra banda, aquest sentiment d'esperança i positivitat de veure que la vacunació va sent cada cop més gran, que encara amb certes limitacions podem continuar i reprendre la nostra vida i l'activitat econòmica i crec que això és esperançador de cara al futur.

Quin seria el moment més destacat?

El començament de la vacunació va ser un moment d'esperança per a tothom. A poc a poc, a més que ha contribuït que tinguem més immunitat i que estiguem més protegits, ha servit per insuflar-nos una dosi de positivitat i confiança en el futur molt més gran de la que teníem a principis del 2021.

I el més complicat?

En particular, per a nosaltres aquí a Utiel va ser just després de Reis, quan el municipi, com molts altres de la Comunitat Valenciana, va patir un tancament perimetral, que ens va afectar durant 15 dies i va condicionar molt tota l'activitat. Això va contribuir a desgastar encara més si és possible les escasses forces morals que en aquells moments tenia la població.

Va ser una mesura necessària i imprescindible en aquells moments que vam haver d'acatar, però va ser efectiva i va implicar que la taxa d'incidència fos decreixent.

I, en general, com han estat aquests dos anys i mig de mandat?

Molt complicats, sempre crec que organitzar la gestió d'una administració local és difícil, però quan a més aquesta gestió està condicionada per situacions tan greus com en aquest cas la pandèmia. A més, nosaltres abans de la pandèmia patim una crisi derivada de la gestió de l'aigua potable a Utiel, i en un temps rècord vam haver d'arbitrar mesures complementàries per poder facilitar aigua potable a la població ia la indústria agroalimentària als nostres polígons.

Han estat dos anys molt complicats, però amb l'esforç col·lectiu i la decisió per part de l'equip de govern de l'Ajuntament d'Utiel, hem sabut sortir endavant, i en els moments de dificultat s'ha demostrat que tenim una fortalesa com a municipi i com a poble que ni tan sols molts de nosaltres n'erem conscients.

El Covid ha estat molt present des del març del 2020, quines mesures han adaptat en relació a aquest assumpte i com els ha afectat a la seva feina diària?

S'han hagut d'adoptar les mesures de protecció necessàries per als treballadors, perquè poguessin continuar amb les seves activitats i tasques diàries, i de cara a la prestació dels serveis i en els moments més durs, l'ajuntament ha anat posant en marxa tota una bateria de mides.

En els moments inicials apliquem una sèrie d'accions fonamentals, com la desinfecció de les vies públiques, l'atenció de gent gran al seu domicili perquè no sortissin de casa per fer la compra o si tenien qualsevol altra problemàtica. Reforcem l'equip de Serveis Socials posant assistència psicològica per a moltes persones que en aquells moments ho van passar malament. Desenvolupem programes d'ajut econòmic no sols per al sector comercial sinó per a la resta de les activitats econòmiques del municipi, inclosos agricultors i ramaders, perquè no oblidem que som un municipi eminentment agrari.

I també tota una sèrie de mesures de reforç dels protocols sanitaris a les escoles, de desinfecció, repartiment de mascaretes i en la línia de tots els ajuntaments veïns, intentant estar sempre al costat dels nostres veïns i les nostres empreses que, en definitiva, quan necessiten l?ajuntament és en els moments més difícils.

Quins projectes espera posar en marxa en aquests propers dos anys?

Moltíssims projectes que al llarg d'aquests dos anys no hem pogut engegar ja que a causa de la crisi sanitària ens ha estat impossible. En els propers mesos s'iniciaran una sèrie d'actuacions a nivell urbanístic, de millora, com asfaltat de carrers, remodelació de voreres, substitució de mobiliari urbà, implantació o renovació de nous parcs infantils, tot això amb la idea de continuar amb el esforç de l'Ajuntament d'Utiel en els darrers sis anys d'intentar renovar i millorar la fisonomia urbana del nostre municipi.

I després per descomptat altres projectes en què també estem treballant i estem molt esperançats i han suposat un gran impuls econòmic a Utiel en els darrers anys, com la continuació de la recuperació del patrimoni històric de la ciutat. Aquest any pretenem posar en marxa dos centres d'interpretació, un de gerra i un altre dedicat a l'Utiel medieval que vindrà a sumar-se a la rehabilitació dels cellers subterranis i el refugi subterrani que ha posat en valor l'ajuntament aquest darrer any.

Això, unit al rescat d'un servei per part de l'ajuntament que creiem que és essencial per a tots els veïns com és l'aigua potable que fins ara prestava un concessionari i que a meitat d'aquest any començarà a prestar el mateix ajuntament. En definitiva, crec que aquests propers dos anys suposaran la plasmació de tota la feina que hem anat planificant en els dos primers els de legislatura.

En una ciutat com la seva, on el vi és el gran protagonista, per què diria vostè que els vins DO Utiel-Requena són tan distintius?

Són distintius per la seva qualitat, a un producte agroalimentari el que el distingeix d'altres és la qualitat, que ve avalada per la utilització fonamental com a varietat base en l'elaboració dels nostres vins d'una varietat autòctona com és la bobal que és pràcticament exclusiva de la Denominació d'Origen Utiel-Requena i en aquest aspecte disposem d'un repertori de vins i brous que no deixen indiferent a ningú. Fonamentalment i primordialment per la gran qualitat que tenen.

Torna la màgia del Nadal amb una programació molt variada i completa, què podreu trobar els visitants i veïns d'Utiel durant aquests dies?

A Utiel podreu gaudir d'un repertori d'activitats molt ampli que va d'acord amb aquesta època tan entranyable de l'any que a tots ens agrada. La il·luminació de Nadal és un dels principals atractius per a tots els ciutadans en general, i especialment per als més petits. Una iniciativa que contribueix a donar una lluminositat i un color especial als nostres carrers en aquesta època de l'any. A més, podrem gaudir un altre any més d'una pista de gel natural, ubicada a la plaça de l'Ajuntament, i durant uns quants dies comptarem amb un mercat nadalenc temàtic, que jo crec que farà les delícies de tots els visitants.

Tot plegat, unit a l'ampli repertori d'actuacions culturals ja artístiques que es desenvoluparan a les instal·lacions del Teatre Rambal amb diferents concerts dirigits a tots els públics.

Com a colofó ​​d'aquestes festes tindrem la rebuda dels Reis Mags, un acte molt tradicional a Utiel, que l'any passat no es va poder fer en les condicions habituals i aquest any, amb totes les mesures de precaució i amb tota la protecció necessària tornem a reprendre. I com a cirereta final tancarem aquest període nadalenc amb la tradicional Cavalcada de Reis, en què no només es bolca l'ajuntament sinó moltes entitats que col·laboren i contribueixen a tenir una llum, un color i una esplendor que crida molt l'atenció.

Per a algú que no conegui Utiel, què fa especial aquesta ciutat i per què cal visitar-la?

Nosaltres som un gresol de cultures, estem en una zona estratègicament situada entre l'interior, l'altiplà i el litoral valencià, una zona que sempre ha estat una cruïlla de civilitzacions i això es pot comprovar en tots els aspectes.

A la nostra cultura, la nostra gastronomia, el nostre patrimoni, i jo crec que tots aquells que ens visitin poden gaudir a nivell gastronòmic no només dels nostres vins sinó també dels nostres productes típics, com l'alajú, que és un dolç tradicional i molt característic d'Utiel , o dels nostres embotits.

A nivell cultural i patrimonial tenim un ampli ventall de possibilitats per al visitant amb tota una xarxa de cellers subterranis que s'han posat en valor els darrers anys, un refugi subterrani, el museu municipal, el museu de la D.O Utiel-Requena. Pel que fa a recursos naturals, Utiel compta amb un territori de paisatges impressionants per al gaudi de tots, i especialment per als amants de la natura i de l'esport gràcies a l'àmplia xarxa de rutes que ofereix el municipi amb la Serra Negrete com el gran pulmó natural de la Comunitat Valenciana.

Tot un ventall de possibilitats que converteixen Utiel en una destinació meravellosa per a qualsevol visitant en totes les èpoques de l'any, i ara especialment per Nadal, que desplegarem una sèrie d'accions per gaudir en companyia d'amics i familiars.

Finalment, us agradaria incloure una felicitació nadalenca?

M'agradaria felicitar tots els ciutadans, tots els valencians, tots els espanyols i molt especialment els meus veïns d'Utiel. Hem passat una època molt dura i cada any hem de fer un balanç i en aquest cas és positiu perquè anem avançant.

Tenim més protecció davant aquest maleït virus que ens ha afectat i ens permet fer front al 2022 amb il·lusió i carregats de positivitat, que és fonamental perquè tots a nivell personal puguem iniciar aquesta nova etapa amb ganes, amb força i il·lusió per poder continuar endavant, perquè si d'alguna cosa ha servit aquesta pandèmia és per reafirmar-nos en la necessitat que per poder continuar endavant hem d'estar tots junts.

Pujar