elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau una xarxa de ciberestafa gràcies a la denúncia d'un veí de Torrent

Cau una xarxa de ciberestafa gràcies a la denúncia d'un veí de Torrent
  • Es feien passar per brókers d'inversió en criptomonedes i han estafat més 2.5 milions d'euros a víctimes de diferents països

L'Operació ‘MODRI’ es va iniciar a raïl d'una denúncia interposta fa un any per un particular per un presunt delicte d'estafa en inversions de criptomonedes a través d'una plataforma. El denunciant i veí de Torrent va manifestar haver segut contactat telefònicament per unes persones que dien treballar com brokers en una empresa d'inversions en criptomonedes els qui li varen oferir la tornada d'una cantitat considerable de beneficis si invertia en la seua plataforma d'inversions.

El denunciant va començar fent inversions de cantitats menudes, podent comprovar, aparentment, com en la  web de l'empresa els seus beneficis aumentaven de forma exponencial, motiu pel qual va ser aumentant paulatinament la cantitat de diners invertits, el qual va aplegar a alcançar els 30.000 euros.

Quan va vore que els seus beneficis havien alcançat una cantitat considerable propenca als 90.000 euros, es va posar en contacte en els comercials de l'empresa en la finalitat d'iniciar els tràmits per a poder accedir a dits beneficis i al rescat de la seua inversió. No obstant, estos varen començar a posar-li excuses en la finalitat d'evitar que açò ocorreguera o, a lo manco, demorar-ho tot lo possible, posant com a condició per al rescat de la seua inversió el pagament d'unes taxes que ascendia als 14.000 euros, cantitat inasumible pel denunciant. Finalment, els autors dels fets varen terminar desapareixent sense donar cap atra alternativa.

De les gestions practicades per l'Equip d'Investigacions Tecnològiques (EDITE) de la Guàrdia Civil de Valéncia, es va poder establir que la plataforma tenia un domini geogràfic establit en les Illes Coco, indicant térmens i condicions d'aplicació llegal del Regne Unit, si be es va poder comprovar que es trobava gestionada per una empresa creada a tal efecte en Estònia, sent els ingressos del capital social de l'empresa dirigits a un conte *residenciada en Lituània. Tot això en la finalitat de dificultar la llabor dels investigadors.

Continuada l'investigació, gràcies a la colaboració judicial internacional, es va poder aplegar a establir la participació d'una empresa establida en Estònia que hauria segut venuda a una persona de nacionalitat chiprana, qui seria ademés del director de l'organisació, el responsable del maneig i control de tots els contes bancaris i de les direccions de criptomonedas, no existint cap dubte sobre la seua real participació en els fets.

Els investigadors han segut capaços d'identificar un total de 15 contes bancaris en diversos països (Malta, República Checa, Lituània, Bulgària i Regne Unit) i un conte d'usuari en un dels principals exchangers de criptomonedas.

De l'estudi dels diversos contes bancaris i del conte en el exchange de criptomonedas, han pogut ser identificats un total de 57 perjudicats en territori nacional, ascendint lo estafat a estes persones als 610.000 euros. No obstant, en existir numerosos perjudicats en diferents països la suma total de lo estafat alcança un valor superior als 2.5 millons d'euros.

De les gestions realisades, i gràcies als mecanismes de Cooperació Judicial Internacional, s'ha pogut conseguir l'identificació de l'autor dels fets: un home de nacionalitat chiprana. Ademés s'ha conseguit l'identificació d'atres 3 persones com a presuntes colaboradores dels fets. En total són 4 les persones relacionades en estos fets: de 29, 35 i atres dos de 48 anys d'edat, tres hòmens i una dòna de nacionalitats chiprana i estonia. Al detingut se li atribuïxen 57 delictes d'estafa i blanqueig de capitals.

Pujar