elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Condemnat a més de 20 anys de presó un criador de cavalls que va matar a colps a un empleat a Torrent

Condemnat a més de 20 anys de presó un criador de cavalls que va matar a colps a un empleat a Torrent
  • La sentència també declara provat que el condemnat tenia esclavitzada a la víctima i la humiliava i vexava contínuament

La Secció Cinquena de l'Audiència Provincial de València ha imposat 20 anys i 10 mesos de presó a un empresari dedicat a la cria i venda de cavalls per matar a l'agost de 2021, colpejant-li amb un pal, a un empleat al qual tenia “en condicions similars a l'esclavitud” i al qual vexava i humiliava contínuament en la seua finca de la ciutat de Torrent.

La sentència, que pot ser recorreguda davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia, recull el veredicte de culpabilitat emés per un jurat popular al final del judici, que es va celebrar entre els dies 7 i 14 d'aquest mes de novembre.

D'aquesta manera, a més de ser condemnat per un delicte d'homicidi amb l'agreujant d'abús de superioritat -castigat amb 15 anys de presó-, el Tribunal li imposa un any i deu mesos de presó per un delicte contra la integritat moral, i a quatre anys i multa de 6.000 euros per un delicte contra els drets dels treballadors.

D'altra banda, el condemnat haurà d'indemnitzar amb 100.000 euros a un fill biològic del mort en concepte de responsabilitat civil pel perjudici personal i els danys morals patits.

La magistrada que va presidir el Tribunal considera provat, a partir del veredicte del jurat, que l'acusat es va aprofitar de l'estat de necessitat de la víctima, que era un prestigiós expert domador de cavalls i entrenador de genets de domatge clàssic, però tenia una inhabilitació civil dictada per les autoritats portugueses, per a contractar-li a mitjan 2008 sense signar cap document.

Encara que inicialment va pactar amb ell una remuneració de 1.500 euros al mes pel seu treball, l'empresari va anar reduint-la amb els anys fins a deixar-la en tot just 50 euros a la setmana. De fet li va acabar sotmetent a “condicions similars a l'esclavitud”, perquè l'obligava a treballar en qualsevol moment de les 24 hores del dia durant els set dies a la setmana i solo li permetia abandonar la finca amb ell o en companyia d'un altre treballador, tal com recull la resolució judicial.

Igualment, amb qualsevol excusa, li cridava, li colpejava amb el que tinguera a mà, fins i tot amb graneres o pals, causant-li lesions que el propi perjudicat es curava amb un aerosol desinfectant i cicatritzant per a cavalls, al mateix temps que li vexava i humiliava, arribant a posar-li un cartell de cartó en el pit on deia que era “un mentider i un fill de puta” o fent-li caminar de genolls per la finca si cometia alguna fallada en la cura dels cavalls.

El 27 d'agost de 2021, després de recriminar-li el trencament d'una clau d'aigua de les quadres, va començar a agredir-li amb un pal, encara que un altre empleat que va presenciar el conflicte els va separar. Unes hores més tard, l'acusat, conscient que la víctima es trobava indefensa i convalescent per l'agressió anterior, va continuar colpejant al perjudicat amb el pal, “coneixent que amb la força i forma emprada li podia causar la mort”.

Quan va tornar de treballar del camp, l'altre empleat de la finca es va trobar a l'agredit asseient en un banc, balbotejant i tirant espuma per la boca, per la qual cosa va avisar a l'empresari, qui el va traslladar a un centre hospitalari, si bé va ingressar ja cadàver a causa dels múltiples traumatismes.

L'acusat va arribar a manifestar al personal sanitari que el mort era un veí al qual havia trobat inconscient en un camp i va proporcionar unes dades falses per a la seua identificació.

La magistrada presidenta del Tribunal del Jurat justifica la pena imposada a l'acusat per l'homicidi -la més alta possible de la forqueta per aquest delicte en concórrer l'agreujant d'abús de superioritat- per la conducta “realment cruel, agressiva i abusiva” que va desplegar contra la víctima.

Pujar