elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Amparo Folgado, alcaldessa de Torrent: "Aconseguirem que el centre històric siga un entorn cultural i de turisme"

Amparo Folgado, alcaldessa de Torrent: "Aconseguirem que el centre històric siga un entorn cultural i de turisme"
  • El popular compte a elperiodic.com les primeres decisions que ha pres com a alcaldessa i com repercuteix en el municipi que el Consell paralitze la construcció del Palau de Justícia

Amparo Folgado compagina aquesta legislatura l'alcaldia de Torrent amb el càrrec de diputada provincial a València. En el municipi ha caigut com "un pitxer d'aigua freda” la paralització de les obres del Palau de Justícia, una decisió que la popular qualifica de “falta de respecte” per part de l'anterior corporació municipal i autonòmica i els acusa “d'haver ocultat la informació” des d'abril. A més, les seues principals propostes passen per incrementar la plantilla de la policia en 50 agents i revitalitzar el nucli urbà. També explica que el dia que es va conformar la Diputació va percebre “actituds antidemocràtiques” per part de diferents partits.

Com està vivint les seues primeres setmanes al capdavant de l'alcaldia?

Amb molta intensitat perquè tenim moltíssima faena per fer. Pràcticament, tenim ja conformada l'estructura de la nova corporació municipal i ara hem de posar-nos en el que és el dia a dia de la gestió per a anar avançant en les propostes que vam fer en el programa de govern.

Què li va portar a cedir a Vox les regidories d'Educació i Família, Festes (a excepció de les Falles, que dirigirà el PP), Esports i Sanitat?

El mandat que va decidir la ciutadania el 28M que demanava un canvi que s'havia de fer amb consens i diàleg. Des d'aqueix moment comencem a parlar per a conformar el que seria el nou equip de govern i assumir les diferents responsabilitats i les regidories que volia cada formació. Estem fent un treball molt fluid amb l'objectiu comú de posar a Torrent com a principal premissa.
Ells assumeixen les delegacions dins d'una mateixa àrea perquè dins ella estiga els quatre regidors de Vox i així com grup municipal els siga més àgil gestionar.


La protecció a les famílies és un dels punts d'acord que comparteix amb Vox, el preocupa que neguen la violència de gènere?

Qualsevol que veja les nostres delegacions pot observar que continuem tenint la delegació de la Dona, continuem tenint les mateixes polítiques d'igualtat i la setmana passada vam eixir a manifestar-nos contra l'assassinat masclista d'Antella. També tenim com a prioritat incrementar els serveis i actuacions que es fan a la Casa de la Dona. Un lloc que es va crear sota el govern del Partit Popular i que en aquests moments veiem necessari que atenga les dones en situació d'agressió i a les seues famílies. Per això, volem tornar a posar en marxa un servei d'assessorament jurídic i professionals de l'àmbit psicològic, jurídic o tècnics de menors que puguen ser necessaris en aquestes situacions. No hi haurà cap minvament quant a l'atenció i la defensa d'aquestes situacions.

Quins seran les prioritats de Torrent aquests quatre anys?

Les prioritats es marquen d'acord amb el que els ciutadans de Torrent ens han dit quan duem a terme la iniciativa Despatx al carrer. S'incrementarà la plantilla de la Policia Local, tornarà la Policia de Barri, es generaran més actuacions per a les famílies, els menors i els col·lectius a nivell esportiu.

També passen perquè es baixen els impostos i es millore la neteja viària. En definitiva, perquè es torne a treballar per Torrent en lloc d'estar treballant com s'ha estat fent en els últims huit anys, en la compra d'immobles, alguns en estat ruïnós.

En quants agents s'incrementarà la plantilla de la policia?

En aquests moments fan falta 50 agents que s'han perdut i no s'han generat aqueixes places que són prioritàries. Això provoca que la inseguretat siga real perquè s'estan produint activitats delictives al carrer. Som conscients que els processos de selectiu de la policia són molt llargs, per això primer cobrirem aqueixes places de manera temporal amb agents que puguen optar a Torrent i després traurem a concurs oposició aqueixes places perquè es cobrisquen de manera definitiva.

Hi ha alguna mesura que es vaja a aplicar amb caràcter immediat?

En aquests moments ja hem incrementat la neteja. També estem veient una major presència d'agents als carrers. D'altra banda, a l'entorn de la torre la gent manifestava l'abandó del paviment que provocava que els veïns entropessaren pel gran nombre de foradades i rajoles soltes. Aquestes obres de reparació estan pràcticament finalitzades i ho hem fet en menys d'un mes.

Una altra de les teues propostes és dotar de major vida al barri antic de Torrent, com el revitalitzarà?

No és una cosa que es faça únicament des d'una àrea, sinó que es fa millorant la seguretat ciutadana, la capacitat lumínica dels carrers, fent atractiva la zona, millorant la jardineria, el paviment o l'entorn urbà. També facilitant que les persones aconseguisquen la llicència d'obra perquè no es convertisca en missió impossible. Ens preocuparem d'impulsar el comerç i fer que el centre històric siga un entorn cultural i de turisme per a posar en valor els nostres béns patrimonials perquè siguen coneguts, tinguen el valor que mereixen i al mateix temps generen riquesa.

Per a aconseguir-ho es donaran ajudes a l'habitatge als quals desitgen viure en aquesta zona?

Volem treballar al costat de la Generalitat perquè es puguen crear aquestes ajudes al lloguer o la restauració en algunes dels habitatges que estan en una situació crítica i aconseguir fer atractiu centre històric per a viure.

Ha aconseguit canviar el nom a l'auditori, tenia al cap efectuar aquesta decisió des de feia temps?

Sí, en 2016 l'anterior equip de govern va optar per posar un nom que no ens semblava correcte ni a nosaltres ni molts veïns. Jo em vaig comprometre al fet que en el moment en el qual fora alcaldessa l'auditori tornaria a ser de tots els *torrentinos i això és el que hem fet aquest dilluns.

Com ha viscut la victòria de la Va unir Musical de Torrent en l'Internacional Ciutat de València?

He de felicitar la Unió Musical, perquè els que vam estar aquell matí escoltant la interpretació de les seues obres vam veure que van ser d'una gran qualitat. Tots vam tindre clar que era la guanyadora perquè ens va fer sentir i vibrar. A més que la *UMT guanye un premi, fa més gran a Torrent i això ens enorgulleix a tots.

Com heu rebut la notícia de la revocació de les competències per part de la Generalitat per a seguir avant amb la construcció del Palau de Justícia?

Com un pitxer d'aigua freda perquè no ens l'esperàvem. L'anterior alcalde Jesús Ros era *concedor de la notícia des del mes d'abril, quan la consellera Gabriela Bravo li va dir que el valor de l'obra es duplicava de 17 a 34 milions d'euros i que anaven a revocar aqueix encàrrec de gestió. Això és tirar per terra el treball dels tècnics municipals en aquests quatre anys i tirar per terra els diners que ha invertit Torrent. En aquests moments no sabem què passarà, però el 25 de maig arriba aqueix escrit per part de la Conselleria en el qual s'informava que es revocava l'obra i que s'anava a publicar aquest divendres. Em sembla una falta de respecte per part de l'anterior corporació municipal i de l'anterior govern del *Botànic que s'haja ocultat aquesta informació i que es faça visible quan el nou president de la Generalitat ja ha pres possessió. Crec que ens mereixem una explicació i que ens diguen per què Torrent ha hagut de pagar alguna cosa que li ha sigut perjudicial.

Serà diputada provincial de València, com ho compaginarà amb el seu càrrec d'alcaldessa?

Pense que es pot tindre temps i és una oportunitat per a la ciutat de Torrent de poder avançar, progressar i tindre una sèrie d'infraestructures que amb Vicente Mompó seran possibles. A més, per a la Diputació de València és molt important que Torrent siga present perquè tot el que aportarà farà siga molt més visible.

Com va viure la jornada en la qual Ens Uneix va possibilitar la presidencia del Partit Popular en la institució provincial?

Va haver-hi elements i moments que no són els que més t'enorgulleixen per a partits que diuen ser democràtics. Allí ho vivim amb aqueixa sensació en la qual no sabíem el que anava a passar, però per part del Partit Popular, amb un gran respecte, cosa que en altres partits no observem Sent allí vaig percebre gran tensió, però també d'actituds antidemocràtiques que crec que no se les mereix ningú. Actituds antidemocràtiques que estàvem acostumats a veure quan no governaven i que ara hem tornat a veure.

Pujar