Castellano

L'Ajuntament de Torreblanca es reunix amb la Conselleria de Medi Ambient per a avançar en la dinamització del Prat

L'Ajuntament de Torreblanca es reunix amb la Conselleria de Medi Ambient per a avançar en la dinamització del Prat
  • Tania Agut: “Els hem mostrat la nostra riquesa natural i els hem explicat les idees que tenim per a aprofitar-la”

L'Ajuntament de Torreblanca ha mantingut una reunió amb la Conselleria de Medi Ambient per a avançar en la coordinació i desenvolupament dels treballs necessaris perquè el Prat es convertisca en un referent de primer nivell i que ajude a millorar les oportunitats del municipi. Este ha sigut un pas important dins d'un procés que porta ja nou mesos en marxa per a fer compatibles nous usos d'oci i dinamització econòmica amb la protecció d'este entorn natural.

Amb eixe objectiu s'han reunit l'alcaldessa de Torreblanca, Tania Agut, i el regidor de Sostenibilitat Ambiental, Joel Antoni, amb Raúl Mèrida, director general del Medi natural, i Carles Borrás, subdirector general d'Ordenació del Territori, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, que dirigix la castellonenca Salomé Pradas.

Ha sigut una reunió per a continuar avançant en la coordinació del treball que estan desenvolupant totes dues institucions des de fa nou mesos per a poder fer compatibles nous aprofitaments del Prat amb la sostenibilitat d'este territori protegit.

Tania Agut i l'edil Joel Antoni han estat mostrant-los l'estat actual del Prat i explicant la proposta del nou equip de Govern de Torreblanca per a fer compatible la protecció d'este entorn natural amb activitats que dinamitzen l'oci, com és el permís perquè hi haja embarcacions d'esbarjo a l'estil de les quals funcionen des de fa anys en l'Albufera de València, de manera sostenible, senzilla i respectuosa amb el mitjà.

També els han mostrat el projecte ja en marxa perquè les vaques puguen tornar a pasturar al Prat, així com han mantingut converses per a tractar les possibles ajudes per a acabar amb els perjuís que generen la plaga de senglars, entre altres coses.

Tania Agut ha explicat després de la reunió que “els hem exposat les idees que tenim per a desenvolupar al Prat els pròxims anys, perquè siga un recurs d'oci i d'oportunitats econòmiques, però sempre fent-lo compatible amb la sostenibilitat i la protecció del nostre medi natural, que és molt valuós. Agraïsc la sensibilitat i l'interés que han mostrat els representants de la Generalitat, que van molt en la nostra línia”.

Joel Ausejo, per part seua, ha assenyalat que “ha sigut una reunió molt tècnica per a poder continuar avançant en una línia molt beneficiosa per al futur de Torreblanca”.

Aprofitar la nova Llei de Costas per a donar nous usos al litoral

Cal recordar que l'Ajuntament de Torreblanca va sol·licitar fa un parell de setmanes a la Generalitat Valenciana que aprofite la nova Llei d'Ordenació i Protecció de la Costa de la Comunitat Valenciana per a permetre que es puguen donar nous usos al litoral i al Prat que permeten protegir l'entorn natural alhora que es puga dinamitzar l'oci i generar noves oportunitats econòmiques en la zona.

I és que l'equip de Govern municipal ha aprofitat el termini de consulta pública per a presentar propostes de cara a la tramitació de la nova Llei de Costas que està elaborant la Generalitat. L'Ajuntament de Torreblanca, com a municipi afectat ha presentat les seues propostes, que confia que s'accepten perquè són objectivament bones per al poble i entén que no posen en risc ni el litoral ni l'entorn natural tant de la costa com del Parc Natural del Prat.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha explicat que “el Consistori ha aportat una proposta perquè, a través d'esta llei, es modifique el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Prat per a permetre nous usos, com el permís perquè hi haja embarcacions de l'esbarjo, a l'estil de les quals es permeten en l'Albufera de València. Això permetria posar en valor el Prat i potenciar-ho com a referent natural i recurs turístic”.

A més, Torreblanca ha presentat una proposta perquè es dote a l'Ajuntament de major autonomia a l'hora de concedir autoritzacions per a fer poder fer un ús recreatiu i d'oci de la platja, com la instal·lació de quiosquets. “Es tracta d'alguna cosa que decidix Costas de manera única i plantegem que els ajuntaments tinguem major capacitat de decisió, sempre dins d'uns paràmetres que garantisquen usos responsables i sostenibles. La llei d'ordenació de la costa ha de contemplar instruments d'ordenació del turisme que puguen ser aplicables per les corporacions municipals i que servisquen per a avançar cap a un model sostenible però compatible amb el foment de les activitats econòmiques que sorgixen entorn del litoral”.

La proposta presentada per l'Ajuntament també sol·licita que en casos en què es plantege una partió que afecta un parc natural, com és el cas de Torreblanca, s'autoritze a la Generalitat com a òrgan gestor, ja que al final és la gestiona el Prat. D'esta manera podria al·legar, que es tinga en compte la seua veu i no dependre només de Costas, que pot prendre decisions sense tindre en compte les particularitats de cada cas. Per això es proposa que la Generalitat assumisca les obres de regeneració i protecció necessàries per a evitar la regressió costanera.

Ja s'ha reintroduït la ramaderia extensiva al Prat

Cal tindre en compte que el nou equip de Govern de Torreblanca porta tota la legislatura treballant per a fer compatible la protecció de l'entorn natural del municipi amb altres pràctiques d'oci i aprofitament econòmic per al poble.

Així, fa un mes va posar en marxa juntament amb la Fundació Global Nature un projecte per a recuperar la presència de la ramaderia extensiva en l'entorn natural del Prat. Es tracta d'una iniciativa molt important per a millorar la situació del Parc Natural del Prat de Torreblanca, un entorn en el qual el nou equip de Govern de Tania Agut està treballant intensament per a posar-ho en valor.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha assegurat que “la introducció de les vaques al Prat, després de dos dècades d'abandó, serà molt positiva perquè ajudarà a recuperar la ramaderia extensiva en la zona, recuperar altres faunes en este entorn natural, millorar la biodiversitat, previndre els incendis perquè les vaques creen tallafocs naturals i desplaçar al senglar, entre altres beneficis”.

L'Ajuntament, amb la col·laboració essència de Joel Antoni, regidor de Sostenibilitat Ambiental, ha treballat en este projecte fent tasques de desbrossament en els camins i en l'entorn natural, també ha aportat mà d'obra, ha condicionat les séquies i la parcel·la que s'està utilitzant i ha cedit material necessari per a estos treballs. L'altra part important d'esta iniciativa és la d'Alberto Garrido, que és el ramader que ha portat al Prat el seu bestiar.

La pròpia Fundació Global Nature ha reconegut, que sense la col·laboració de l'Ajuntament hauria sigut impossible tirar avant este projecte. Des de l'Ajuntament de Torreblanca, fins i tot s'està prestant ajuda als ramaders que van a la part de Cabanes del Prat.

Les vaques que han entrat al Prat de Torreblanca, una quinzena, són vaques manses de carn d'origen pirinenc i pertanyen a un ramader local. La zona de pasturatge compta amb un pastor elèctric i pasturaran en unes huit hectàrees.

Pujar