Castellano

L'Ajuntament de Torreblanca proposa compatibilitzar la protecció del Prat amb la seua dinamització econòmica

L'Ajuntament de Torreblanca proposa compatibilitzar la protecció del Prat amb la seua dinamització econòmica
  • Tania Agut: “Hem proposat a la Generalitat que la nova Llei de Costas contemple nous usos turístics en l'entorn”

L'Ajuntament de Torreblanca ha sol·licitat a la Generalitat Valenciana que aprofite la nova Llei d'Ordenació i Protecció de la Costa de la Comunitat Valenciana per a permetre que es puguen donar nous usos al litoral i al Prat que permeten protegir l'entorn natural alhora que es puga dinamitzar l'oci i generar noves oportunitats econòmiques en la zona.

I és que l'equip de Govern municipal ha aprofitat el termini de consulta pública per a presentar propostes de cara a la tramitació de la nova Llei de Costas que està elaborant la Generalitat. L'Ajuntament de Torreblanca, com a municipi afectat ha presentat les seues propostes, que confia que s'accepten perquè són objectivament bones per al poble i entén que no posen en risc ni el litoral ni l'entorn natural tant de la costa com del Parc Natural del Prat.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha explicat que “el Consistori ha aportat una proposta perquè, a través d'esta llei, es modifique el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del Prat per a permetre nous usos, com el permís perquè hi haja embarcacions de l'esbarjo, a l'estil de les quals es permeten en l'Albufera de València. Això permetria posar en valor el Prat i potenciar-ho com a referent natural i recurs turístic”.

A més, Torreblanca ha presentat una proposta perquè es dote a l'Ajuntament de major autonomia a l'hora de concedir autoritzacions per a fer poder fer un ús recreatiu i d'oci de la platja, com la instal·lació de quiosquets. “Es tracta d'alguna cosa que decidix Costas de manera única i plantegem que els ajuntaments tinguem major capacitat de decisió, sempre dins d'uns paràmetres que garantisquen usos responsables i sostenibles. La llei d'ordenació de la costa ha de contemplar instruments d'ordenació del turisme que puguen ser aplicables per les corporacions municipals i que servisquen per a avançar cap a un model sostenible però compatible amb el foment de les activitats econòmiques que sorgixen entorn del litoral”.

La proposta presentada per l'Ajuntament també sol·licita que en casos en què es plantege una partió que afecta un parc natural, com és el cas de Torreblanca, s'autoritze a la Generalitat com a òrgan gestor, ja que al final és la gestiona el Prat. D'esta manera podria al·legar, que es tinga en compte la seua veu i no dependre només de Costas, que pot prendre decisions sense tindre en compte les particularitats de cada cas. Per això es proposa que la Generalitat assumisca les obres de regeneració i protecció necessàries per a evitar la regressió costanera.

Ja s'ha reintroduït la ramaderia extensiva al Prat

Cal tindre en compte que el nou equip de Govern de Torreblanca porta tota la legislatura treballant per a fer compatible la protecció de l'entorn natural del municipi amb altres pràctiques d'oci i aprofitament econòmic per al poble.

Així, fa un mes va posar en marxa juntament amb la Fundació Global Nature un projecte per a recuperar la presència de la ramaderia extensiva en l'entorn natural del Prat. Es tracta d'una iniciativa molt important per a millorar la situació del Parc Natural del Prat de Torreblanca, un entorn en el qual el nou equip de Govern de Tania Agut està treballant intensament per a posar-ho en valor.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha assegurat que “la introducció de les vaques al Prat, després de dos dècades d'abandó, serà molt positiva perquè ajudarà a recuperar la ramaderia extensiva en la zona, recuperar altres faunes en este entorn natural, millorar la biodiversitat, previndre els incendis perquè les vaques creen tallafocs naturals i desplaçar al senglar, entre altres beneficis”.

L'Ajuntament, amb la col·laboració essència de Joel Antoni, regidor de Sostenibilitat Ambiental, ha treballat en este projecte fent tasques de desbrossament en els camins i en l'entorn natural, també ha aportat mà d'obra, ha condicionat les séquies i la parcel·la que s'està utilitzant i ha cedit material necessari per a estos treballs. L'altra part important d'esta iniciativa és la d'Alberto Garrido, que és el ramader que ha portat al Prat el seu bestiar.

La pròpia Fundació Global Nature ha reconegut, que sense la col·laboració de l'Ajuntament hauria sigut impossible tirar avant este projecte. Des de l'Ajuntament de Torreblanca, fins i tot s'està prestant ajuda als ramaders que van a la part de Cabanes del Prat.

Les vaques que han entrat al Prat de Torreblanca, una quinzena, són vaques manses de carn d'origen pirinenc i pertanyen a un ramader local. La zona de pasturatge compta amb un pastor elèctric i pasturaran en unes huit hectàrees.

MÉS FOTOS
L'Ajuntament de Torreblanca proposa compatibilitzar la protecció del Prat amb la seua dinamització econòmica - (foto 2)
Pujar