Castellano

L'Ajuntament de Torreblanca impulsa la sostenibilitat en el sector hostaler de la mà de Ecovidrio

L'Ajuntament de Torreblanca impulsa la sostenibilitat en el sector hostaler de la mà de Ecovidrio
  • Tania Agut: “Volem potenciar un turisme responsable que distingisca la nostra oferta de la d'altres municipis de costa”

  • Competirà juntament amb altres 42 municipis turístics per aconseguir la bandera verda que premia el foment del reciclatge

L'Ajuntament de Torreblanca ha decidit potenciar la sostenibilitat en el municipi com un dels seus primers eixos d'actuació aquesta legislatura. Dins d'aqueixa estratègia, ha decidit donar suport a una acció per la qual un total de 12 establiments hostalers de Torreblanca participaran aquest estiu en la quarta edició del #MovimientoBanderasVerdes, una iniciativa posada en marxa per Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya.

Es tracta d'una campanya que busca premiar el compromís dels municipis i de l'hostaleria amb l'economia circular i el reciclatge de vidre durant l'època estival. Així, Torreblanca competirà amb fins a 42 municipis de la Comunitat Valenciana i tractarà d'arrabassar la Bandera Verda a Benidorm i Orihuela, els dos municipis que van resultar guanyadors en l'última edició de Banderes Verdes a nivell autonòmic.

Tania Agut, alcaldessa de Torreblanca, ha assegurat que “volem potenciar un turisme responsable que distingisca la nostra oferta de la d'altres municipis de costa no sols a la província de Castelló, sinó de tota la Comunitat Valenciana. L'equip de Govern que hem posat en marxa té com una de les seues premisses el desenvolupament turístic i econòmic de Torreblanca, però sempre aplicant criteris de respecte mediambiental i de fomentar la sostenibilitat, per la qual cosa hem decidit participar en aquesta iniciativa, que com a mínim ens ajudarà a conscienciar al nostre teixit empresarial, als nostres veïns i als nostres visitants”.

El Moviment Banderes Verdes contempla accions per a donar resposta al notable increment de la generació de residus d'envasos de vidre en zones costaneres ocasionat pel turisme estival. A l'estiu es consumeixen un terç dels envasos de vidre que es posen en circulació i prop del 50% dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús que es posen en el mercat són generats pel sector hostaler, per la qual cosa la seua implicació és clau per a generar una transició real cap a un model més circular i descarbonizado.

II Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera en les nostres costes

En aquesta nova edició del #MovimientoBanderasVerdes, *Ecovidrio durà a terme la II edició del Baròmetre sobre la sostenibilitat hostalera de les nostres costes, amb l'objectiu d'analitzar la presència de mesures a favor de la sostenibilitat en el sector HORECA a través de quatre palanques: la gestió eficient dels residus, l'eficiència energètica, el consum responsable i el consum de l'aigua.

Segons la I edició d'aquest baròmetre, la qual va comptar amb la participació de 10.000 locals d'hostaleria, 7 de cada 10 establiments de les zones costaneres apliquen ja mesurades de sostenibilitat en la gestió dels seus negocis. De les regions analitzades, la Comunitat Valenciana, amb un 7,08 sobre 10, i Catalunya, amb un 7,06 sobre 10, van anar al capdavant en la mitjana, seguides per la Regió de Múrcia (6,9), Illes Balears (6,6) i Andalusia (6,3).

Un moviment consolidat a favor de la sostenibilitat en les costes

Banderes Verdes es consolida, amb aquesta quarta edició, com una de les iniciatives clau de l'aliança de Ecovidrio amb l'hostaleria. De fet, a nivell nacional, aquesta campanya es desenvoluparà enguany en més de 140 municipis costaners de cinc comunitats autònomes diferents, i compta amb la participació de més de 15.000 establiments hostalers. En total, enguany, s'entregaran nou Banderes Verdes en tot el país.

Chiclana i Fuengirola (Andalusia), Lloret de Mar i Torroella de Montgrí – l’Estartit (Catalunya), Orihuela i Benidorm (Comunitat Valenciana), Sant Antoni de Portmany (Illes Balears) i San Javier (Regió de Múrcia) van ser els huit municipis reconeguts en l'edició anterior pel seu activisme en favor de l'economia circular i la recuperació verda l'any passat i competiran en aquesta nova edició per revalidar el reconeixement.

25é aniversari de Ecovidrio

En 2023 Ecovidrio compleix 25 anys. Encara que ara celebra el seu 25é aniversari, la indústria vidriera es va posar en marxa ja en l'època dels 80, preocupats per l'estalvi d'energia i la protecció dels recursos en els seus processos.

En els anys 90 es va produir la vertadera revolució del reciclatge. Amb la Directiva Europea de 1994 arriba el concepte de la responsabilitat ampliada del productor, és a dir, l'obligació legal que totes les companyies que comercialitzen productes envasats financen el seu reciclatge per a garantir la correcta gestió de residus. El naixement de Ecovidrio es va materialitzar amb la trasposició al nostre país d'aquesta Directiva amb la Llei 11/1997 d'Envasos i Residus d'Envasos.

Així, en 1997 va començar la seua història, gràcies a la iniciativa impulsada per Cervesers d'Espanya (CE), la Federació Espanyola del Vi (FEV), la Federació Espanyola de Fabricants de Begudes espirituoses (FEBE), l'Associació Espanyola de Fabricants de Sidra (AESI), la Confederació Espanyola del Vi, l'Associació Espanyola de Mostos i la Federació de Cellers del Marc de Jerez. Aqueix mateix any, es van sumar a Ecovidrio les primeres empreses en representació de la indústria productora (Gramona, Bardinet, la Companyia Cervesera de Canàries i Envasats Eva), una xifra que no ha parat d'augmentar i que, hui, fa que siguen més de 2.500 les empreses adherides a Ecovidrio.

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i l'arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La labor de Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerización i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permés que hui dia es reciclen set de cada deu envasos de vidre.

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Pujar