Castellano

L'Ajuntament de Torreblanca aprova un pressupost de quasi 5,8 milions per a garantir els millors serveis

L'Ajuntament de Torreblanca aprova un pressupost de quasi 5,8 milions per a garantir els millors serveis
  • Tania Agut: “Serveixen per a posar les bases en un poble que oferirà més i millors oportunitats a tots esta legislatura”

 

El Ple de l'Ajuntament de Torreblanca ha aprovat un pressupost municipal per a 2024 que garantirà els serveis que més estaven sol·licitant els veïns del poble i millorarà la seua qualitat de vida, especialment en el cas de les persones que més el necessiten, com són les majors, les que estan en risc d'exclusió social i les famílies amb menors al seu càrrec. De fet, estes partides suposen una part important del pressupost de 5.755.000€, que suposa un augment del 22% respecte al de 2022, que va ser l'últim aprovat per la Corporació municipal.

Este ha sigut el principal objectiu de l'equip de Govern que lidera l'alcaldessa, Tania Agut, a l'hora d'elaborar uns comptes municipals molt tocades l'última legislatura per la falta de previsió i de control per part de l'anterior equip de Govern, que va dilapidar més de cinc milions d'euros que havia de romanents en els comptes.

Tania Agut ha destacat que “hem aprovat els comptes que ens demanaven les persones que viuen al poble i que garanteixen no sols els serveis que estaven reclamant, sinó que, a més, ens ajudaran a millorar la seua qualitat de vida. No són els pressupostos per a 2024, sinó que són els comptes que ens permeten posar en marxa una legislatura que podrà canviar el rumb d'un poble que estava deprimit a un altre més dinàmic i que oferisca més i millors oportunitats de futur d'ací a quatre anys”.

Cal tindre en compte que les despeses dels treballadors municipals, que són els que garanteixen el manteniment dels serveis, ha augmentat quasi un 20% des de 2022. De fet, reben la meitat del pressupost municipal, en suposar quasi 2,9 milions d'euros dels prop de 5,8 milions del pressupost per a 2024.

Augmenten partides per a millorar serveis socials i dependència

La prestació de serveis i assistències a les persones que més ho necessiten al poble també pugen en 2024. De fet, entre l'augment de les ajudes dels Serveis Socials i el nou programa del SAD Dependència, per al servei d'ajuda a domicili, les ajudes directes a les persones més necessitades es confirmen com una prioritat per al nou equip de Govern municipal amb, d'entrada, més de 30.000€ inicials respecte a l'anterior Govern, que podran ser més en funció de les necessitats que sorgisquen durant l'exercici.

Entre totes les partides de serveis socials i ajudes per a dinamitzar les activitats culturals, esportives, festives, musicals i d'oci al poble, l'augment pressupostari és de quasi 430.000 euros respecte a 2022. Ací s'inclou l'augment de les partides previstes per a manteniment de les instal·lacions municipals, com els parcs infantils, instal·lacions esportives…

En esta partida s'inclou el macroesdeveniment de Geocaching, que és d'àmbit europeu i que se celebrarà l'any que ve a Torreblanca, gràcies al treball de la regidoria de Turisme. Es tracta d'una activitat que atraurà a visitants de tota Europa, a més de posicionar al municipi a nivell internacional.

I és que este exercici 2023 no va haver pressuposat davant la incapacitat de l'anterior equip de Govern per a aprovar uns nous comptes per a afrontar les necessitats de les veïnes i els veïns de Torreblanca, que hi ha hagut que posar pegats a base de modificacions de crèdits, assumint despeses no previstes però necessaris per a garantir els serveis i la qualitat de vida de les persones del poble.

Per això, el nou equip de Govern que lidera Tania Agut ha hagut d'assumir en el pressupost per a 2024 tots els sobrecostos generats per les pujades de l'IPC tant en els sous dels treballadors municipals, com en els serveis essencials que requereixen els habitants d'un municipi com Torreblanca. Estes necessitats han disparat la despesa en quasi un milió d'euros per a garantir i millorar serveis com la neteja, recollida de residus, subministrament elèctric, ajuda a domicili i dependència per a persones majors, assistències socials per a persones en risc d'exclusió social, diversos serveis i subvencions per als estudiants del poble i millora d'infraestructures i serveis per a veïns i visitants com els parcs, el socorrisme a les platges i, com a novetat, per a assumir el cost de la reobertura de la piscina municipal, ja s'ha aprovat una partida econòmica, molt reclamada pels veïns i que l'anterior equip de Govern va ser incapaç de mantindre oberta i a la disposició dels centenars d'usuaris del poble.

A més, l'equip de Govern de Tania Agut també ha reforçat la partida per al control de senglars, que els últims anys s'ha convertit en una plaga que perjudica moltes persones al poble, tant pels danys que causen en les seues propietats com pels accidents que provoquen.

L'anterior equip de Govern va liquidar 5 milions de romanents

Cal tindre en compte que el nou equip de Govern de l'Ajuntament de Torreblanca ha hagut d'afrontar l'elaboració dels pressupostos de 2024 baix precari després que a l'anterior equip de Govern del PSOE haja liquidat els més de 5 milions d'euros que havia de romanents. La realitat és que, en tot just quatre anys, els comptes municipals s'han quedat tremolant després que els 5.380.793,75€ que hi havia en caixa el 31 de desembre de 2019 es vagen a quedar a zero a final de 2023 després de pagar factures pendents sense consignació pressupostària.

Així ho reflecteix l'informe que va presentar l'interventor de l'Ajuntament a petició de l'actual equip de Govern, previ a l'elaboració dels pressupostos de 2024. Este informe reflecteix que l'equip de Govern socialista, sota la direcció de Josefa Tena, no va fer cas dels advertiments dels tècnics perquè prengueren mesures davant la greu discordança entre les despeses pressupostades i la realitat.

La veritat és que els últims anys s'havien pressupostat poc més de 4,7 milions d'euros, quan les necessitats reals són d'entorn de 5,6 milions d'euros. Sense anar més lluny, van anar 4.735.000 euros els que es van pressupostar enguany, en prorrogar els comptes de 2022.

Pujar