Castellano

Tavernes construeix un centre d'arqueologia experimental a l'entorn del Bolomor amb ajuda de la Diputació

Tavernes construeix un centre d'arqueologia experimental a l'entorn del Bolomor amb ajuda de la Diputació
    MÉS FOTOS
    Tavernes construeix un centre d'arqueologia experimental a l'entorn del Bolomor amb ajuda de la Diputació - (foto 2)

    El jaciment arqueològic de la cova del Bolomor, a Tavernes de la Valldigna, comptarà amb un centre d'arqueologia experimental que es construirà amb ajuda de la Diputació. Així ho va poder comprovar la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, en la seua visita a Tavernes amb l'alcalde Jordi Juan, on va conèixer el projecte i l'entorn natural que acollirà el nou espai d'investigació i divulgació on la Diputació ha invertit 125.000 euros.

    La vicepresidenta ha assenyalat que aquesta infraestructura "és important no sols per al poble o la comarca, ni tan sols per al País Valencià, sinó per a tot l'estat espanyol i la resta d'Europa, perquè és un jaciment amb una importància fonamental i crec que les administracions estàvem en deute amb Tavernes, perquè fa trenta anys que fan una tasca molt important en aquesta cova". Maria Josep Amigó ha incidit en que "des de la Diputació vàrem tindre clar que hi havia que recolzar i donar una empenta decidida a la cova de Bolomor per a que pogueren posar en marxa aquest projecte i crear el centre d'interpretació i investigació".

    L'alcalde de Tavernes de la Valldigna, Jordi Juan, ha explicat que "aquest projecte que fem colze a colze amb la Diputació és molt important i, a llarg termini, constituirà sense dubte el centre de referència de l'arqueologia de la Prehistòria en el País Valencià". Juan ha detallat que "el projecte pretén posar en valor aquest referent científic de cara a una acció turística i patrimonial, i també dóna a conèixer aquest patrimoni que té el poble valencià".

    La cova del Bolomor constitueix un jaciment arqueològic clau per a l'estudi dels neandertals i en ella s'han trobat les restes humanes més antigues de la Comunitat Valenciana, segons ha indicat l'alcalde Jordi Juan. A més, les investigacions que es desenvolupen en aquest espai són fonamentals per a la comprensió del control i l'ús del foc per part de l'espècie humana.

    Tavernes rep un 80% més d'inversions que a l'etapa anterior

    El municipi de la Safor ha percebut en el que va de legislatura un total de 3.016.647,77 euros a través dels distints plans d'inversió que ha desenvolupat la Diputació de València entre 2015 i 2018, a falta de conèixer les inversions del pressupost aprovat per a 2019. Aquesta xifra suposa un 80% més de fons que els que es van destinar al municipi durant la legislatura anterior i que ascendiren a 1.678.201,29 euros. En termes d'inversió per habitant, aquesta es situa en els 170,11 euros entre 2015 i 2018, 78 mes que al període anterior.

    L'alcalde del municipi, Jordi Juan, ha valorat com "tremendament positiu el balanç d'aquesta legislatura en quant a la relació entre l'ajuntament i la Diputació". Juan ha assenyalat que "la Diputació ens ha ajudat a dur endavant polítiques que toquen pràcticament totes les competències de l'ajuntament, des de memòria històrica a esports, cultura o el manteniment dels centres escolars".

    El consistori de Tavernes de la Valldigna ha destinat les inversions provincials per a desenvolupar, a més del centre d'arqueologia de la cova del Bolomor, projectes com el condicionament del trinquet municipal amb 57.123 euros del Pla de Trinquets, la millora de l'escoleta municipal amb 38.000 euros del Pla de Millora d'Espais Educatius Municipals, o la recuperació ambiental amb 48.399 euros de l'entorn de l'ullal gran situat al terme municipal.

    Pujar