Castellano

Rosa Pérez Garijo participa en l'homenatge a Rafael Chirbes

Rosa Pérez Garijo participa en l'homenatge a Rafael Chirbes

  La diputada delegada de Teatres, Rosa Pérez Garijo, assisteix aquest dissabte a Tavernes de la Valldigna als actes de "Univers Chirbes", un homenatge a l'escriptor Rafael Chirbes (1949 – 2015) que posa en valor la seua aclamada obra des de diverses perspectives, com la teatral, on la Diputació de València ha pres part amb la coproducció de "En la orilla", l'adaptació als escenaris de la seua novel·la homònima.

  "En la orilla" és l'adaptació teatral de la novel·la homònima de l'escriptor valencià, dirigida per Adolfo Fernández i Àngel Solo i coproduida per la pròpia Diputació, el Centre Dramàtic Nacional, K Produccions i La Pavana. Està previst que es represente en el Teatre Principal de València entre maig i juny de 2017.

  Junt amb Rosa Pérez Garijo intervé José Alberto Fuentes, productor de la companyia teatral La Pavana, per a reflexionar sobre l'obra de Chirbes des d'una "mirada teatral". Jorge Herralde, editor d'Anagrama, i Enrique Viciano, productor de Buenpaso Films i productor executiu de la pel·lícula "En la orilla", s'encarregaran de les perspectives literàries i cinematogràfiques, respectivament.

  Publicada en 2014, "En la orilla" va ser guanyadora de nombrosos premis, com el Nacional de Narrativa, els de la Crítica i la Crítica Valenciana, el Francisco Llindar i el ICON al Pensament, a més de ser seleccionada com a millor novel·la de l'any pels suplements culturals d'El Mundo, El País i ABC.

  Chirbes va radiografiar les conseqüències del model econòmic desenvolupat sobre l'especulació i la bambolla immobiliària que ha caracteritzat al país en els últims anys. Segons el propi escriptor, mentre en "Crematorio" (2007) hi havia modernitat, agitació, riquesa, rajola i costa, en "En la orilla" (2014) apareix el món abandonat darrere de tot allò, el pati de darrere on tot es podreix. "Crematorio' és esplendor i 'En la orilla' és la caiguda", va afirmar.

  La Diputació és coproductora de l'adaptació teatral amb una participació del 20% sobre el seu pressupost, és a dir, 30.000 euros més IVA. La decisió va ser motivada per les "característiques artístiques" i "qualitat escènica" de l'obra, i per el "vessant administratiu de foment i promoció econòmica" del sector teatral valencià.

  Univers Chirbes

  Al llarg del dissabte, la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna es convertirà en l'epicentre de "l'univers Chirbes", amb una exposició dels llibres de l'escriptor traduïts a diverses llengües i una trobada entre els clubs de lectura de Beniarbeig, Dénia i Tavernes de la Valldigna.

  Així mateix, la presidenta de la Fundació Rafael Chirbes, Maria José Micó Girbes, presentarà el número zero de l'Anuari Univers Chirbes i el Conveni Univers Chirbes que la fundació ha establit amb els ajuntaments de Beniarbeig, Dénia, Tavernes de la Valldigna i Valverde de Burguillos.

  L'homenatge culminarà amb la denominació de la Plaça de l'escriptor Rafael Chirbes, que comptarà amb una placa dissenyada per Imma Bononad en el municipi de naixement de l'escriptor.

  Pujar