Castellano

L'IES de Tavernes Blanques aposta per la innovació i les intel·ligències múltiples amb les arts escèniques

L'IES de Tavernes Blanques aposta per la innovació i les intel·ligències múltiples amb les arts escèniques

  L'IES de Tavernes Blanques va arrencar en el curs 2016/2017 el Projecte LOVA (L'òpera com a vehicle d'aprenentatge) en 4t de l'ESO amb 20 alumnes matriculats en Arts Escèniques i Dansa. El projecte Lova, consisteix en la creació d'una companyia teatral i de dansa com si d'una companyia real es tractés seguint la metodologia APB (aprenentatge basat en projectes). Les Arts Escèniques, promouen la creativitat i el desenvolupament personal i emocional, millorant l'autoestima, la seguretat en si mateixos i l'autoconcepte tan importants en l'adolescència. Els alumnes trien entre tots la trama de la història, el logotip i el nom de la companyia, per posteriorment treballar per professions: Així doncs, la companyia es compon de tècnics d'il·luminació, tècnics d'imatge i so, actors, guionistes, maquilladors, perruquers, ballarins, cantants, compositors, directors d'escena i producció, experts en protocol i vestuari, publicitat ... ..de manera que treballen per professions creant tot des de zero, per a la tercera avaluació cohesionar totes aquestes professions i portar l'obra a escena.

  Cada alumne investiga i s'especialitza en una professió, fomentant d'una banda el treball en equip, ja que cada un d'ells és necessari i indispensable perquè la funció segueixi endavant i per altra banda, la seva autonomia i autoeficàcia, així com el compromís i la responsabilitat i el gust cap a la feina ben feta. Cal tenir en compte que l'alumnat prové de tres poblacions: Almàssera, Bonrepòs i Mirambell i Tavernes Blanques, atès que és un institut que dóna servei als tres municipis.

  Estudis recents advoquen que l'educació té com a obligació afavorir el desenvolupament de les intel·ligències múltiples, intel·ligències que no són mesurables amb un examen tradicional, ja que el foment de solament una o alguna d'aquestes intel·ligències és un plantejament incomplet en el desenvolupament total de les potencialitats dels nostres alumnes. Entre aquestes intel·ligències múltiples trobem la lògica-matemàtica, la lingüística, la viso-espaial, la musical, la cinestèsic-corporal, la intrapersonal, la interpersonal, la naturalista i la existencial. Les Arts Escèniques, tant com a espectador com a protagonista, possibiliten als alumnes desenvolupar aquests múltiples tipus d'intel·ligència.

  Però aquest projecte va molt més enllà, ja que es fomenten amb això les competències clau com ara la competència comunicativa: han de saber fer un guió, utilitzar el llenguatge verbal i no verbal, l'entonació i la dicció; la competència matemàtica: s'han de fer estimacions de quant duren els balls, programar el temps que tenen entre cada acte per vestir-se, quan han de començar a pentinar i maquillar ...; la competència digital: han de fer un PowerPoint amb les escenes i muntar un vídeo d'acord amb la música, els crèdits, un compte d'Instagram, la competència d'aprendre a aprendre: tots s'han d'especialitzar en la seva professió, els actors han de memoritzar les escenes i interpretar-les, els ballarins han d'inventar les coreografies, els d'imatge i so a manejar els aparells; la competència social i cívica: s'han de respectar els uns als altres, aprendre a dir els seus sentiments i pensaments de forma assertiva, a solucionar conflictes; el sentit de la iniciativa i esperit emprenedor: fent els cartells, innovant el vestuari, el logotip, part de l'escenari, aportant un milió d'idees ... i per descomptat estem treballant l'expressió cultural perquè estem creant cultura.

  Molts d'aquests alumnes van escollir l'assignatura per provar alguna cosa diferent, alguns no veien la possibilitat d'acabar l'ESO, i molt menys es plantejaven seguir estudiant. Alguns dels alumnes que el curs passat van triar Arts Escèniques avui estan estudiant cicles d'Imatge i So, Perruqueria, Disseny de Moda, altres estan cursant Batxillerat al nostre centre i molts d'ells volen dedicar-se al món del Teatre i de la Dansa. De manera que les Arts Escèniques a l'ESO no només han millorat el fracàs escolar, han treballat les competències clau, i han fomentat les intel·ligències múltiples, sinó que també han aconseguit obrir noves perspectives de futur donant cabuda a la diversificació i a la inclusió a tot tipus de persones i sobretot a altres interessos i inquietuds.

  El present curs 2017 / 2018 compta amb 40 alumnes d'entre 15 i 18 anys, distribuïts en 2 companyies: DIAMOND SOUL i BLOSSOM, que estrenaran les seves obres al centre cultural d'Almàssera els dies 6 i 12 de Juny a les 19.30 amb molt d'esforç personal i amb moltes dificultats en el camí, però sobretot amb molta il·lusió.

  Pujar