elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament sol·licita la declaració de zona greument afectada per emergència de protecció civil

L'Ajuntament sol·licita la declaració de zona greument afectada per emergència de protecció civil
  MÉS FOTOS
  L'Ajuntament sol·licita la declaració de zona greument afectada per emergència de protecció civil - (foto 2)
  L'Ajuntament sol·licita la declaració de zona greument afectada per emergència de protecció civil - (foto 3)

  L'Ajuntament de la capital riberenca ha acordat en un ple extraordinari urgent celebrat este dijous, sol·licitar al Consell de Ministres la declaració del municipi com a zona greument afectada per una emergència de protecció civil, en inventariar i quantificar tots els danys i els desperfectes causats pel temporal de pluges, vents forts i onades. En el mateix punt, el consistori ha acordat sol·licitar a la Generalitat Valenciana i a la Diputació de València que incloguen el municipi de Sueca en qualsevol línia d'ajuda que s'aprove destinada als municipis afectats pel temporal que ha produït greus danys en infraestructures públiques i privades tant al cas urbà com al terme de Sueca.

  El temporal a la mar ha produït importants arrossegaments de sorra, donat al fort onatge, i ha deixat sense sorra diferents zones de la costa suecana. D'altra banda, a la costa s'acumulen ara restes vegetals i animals i altre tipus de desfets que suposaran un risc sanitari, en descomposar-se tota la matèria orgànica acumulada, mentre no es retiren en la major celeritat possible.

  Nombroses hectàrees agrícoles es troben inundades d'aigua i els cultius han resultat greument afectats pel vent i les pluges intenses. S'estima, a més, que en molts casos la collita es farà malbé i no podrà aprofitar-se, com ara en els camps dedicats a la ceba o a la taronja.

  Des del Consell Agrari s'apunta que els camins rurals del terme de Sueca s'han vist també greument afectats. Part del cordó del Riu Xúquer i alguns dels camins, principalment el camí de la Malva, el de la Sèquia dels Arbres i el de Vilxes han sofrit l'erosió del llit, les riberes i els marges per l'arrossegament de les aigües.

  Els Serveis Municipals, l'equip d'Aigües i Sanejament de Sueca i el Servei de Neteja han hagut d'intensificar el seu treball també en els últims dies per tal de retirar branques i arbres caiguts i revisar el conjunt arbori dels jardins i els espais naturals de Sueca afectats també pel temporal. Vora cinquanta exemplars han sigut tombats pel vent o s'han hagut de talar per seguretat, entre ells alguns de ben emblemàtics com ara un pi històric que donava ombra a l'ermita de la Muntanyeta dels Sants de Sueca. També s'han produït danys i desperfectes en infraestructures públiques de trànsit, enllumenat, vies i altres instal·lacions com ara el Cementeri Municipal.

  L'alcaldessa, Raquel Tamarit, va quantificar els danys i les insuficiències en una xifra total de 650.539,63. Segons l'inventari realitzat en els darrers dies, els danys estimats en el municipi estarien valorats, pel que fa a les instal·lacions d'aigua potable en 51.400 €, els desperfectes als jardins en 22.524 € i les afeccions al sistema del clavegueram en 135.000 €. L'estimació pel que fa als danys en l'enllumenat és de 15.174 €, la corresponent a la de la senyalització és de 1.560 € i la més elevada correspon als danys causats a les vies públiques, camins rurals i edificis, que ascendeix a 424.881,63 €.

  En la seua intervenció, Tamarit va voler reiterar els seus agraïments a tot el personal implicat en el dispositiu d'emergències per l'esforç i la professionalitat mostrada i va destacar també l'actuació exemplar de la ciutadania en una situació tan delicada. No obstant això, va subratllar i insistir en el fet que en situacions com estes l'única informació totalment fiable és sempre l'oficial.

  La proposta va ser aprovada per unanimitat per tots els grups amb representació a l'hemicicle municipal.

  Pujar