Castellano
INCENDI INTERIOR DE CASTELLÓ

Parlen els evacuats per l'incendi: “Ens van cridar a la porta i vam agafar només l'imprescindible”

Parlen els evacuats per l'incendi: “Ens van cridar a la porta i vam agafar només l'imprescindible”
  • Segorbe acull més d'un centenar d'evacuats per l'incendi entre el pavelló multiusos i el Seminari Menor

Mentre els efectius de bombers miren a la muntanya per a tractar de contindre un foc voraç que avança sense control, la part humana es palpa gràcies a la coordinació de Creu Roja que ha muntat a Segorbe una zona per a atendre les famílies evacuades, proporcionant-los llit, menjar i calor humana.

La passada nit, 99 persones han dormit en el Pavelló Multiusos que ha cedit l'Ajuntament de Segorbe i 7 persones, entre ells gent dependent, ha passat la nit en el Seminari Menor que depén del Bisbat de Segorbe-Castelló.

Es tracta de gent vinguda des de Montán, la Pobla d'Arenós, Vilanova de la Reina, Montanejos. Mentre que a Onda l'Ajuntament ha cedit el pavelló municipal per a acollir a veïns d'Aranyel. Encara que han passat la nit tres persones, segons informa Creu Roja, a primera hora d'aquest matí eren set els veïns d'Aranyel que han sigut acollits en aquest espai municipal.

També les persones que estaven en la residència de la tercera edat de Montán han sigut reubicats en residències públiques, com ha confirmat la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

Van resistir a abandonar les seues cases

Quan arribes al Pavelló Multiusos de la capital de l'Alt Palància, el primer que veus és multitud de persones al carrer. Famílies, amics, veïns. Tots parlen del mateix encara que sense tindre grans notícies i és que desconeixen la situació de l'incendi. “Ningú ens informa”, expliquen Vicenta Bagán i Francisco Calpe, dos veïns de Montán que si bé es van resistir anit a abandonar els seus habitatges, aquest matí a primera hora s'han desplaçat fins a Segorbe amb cotxe.

“Sobre les 23.30 hores, la Guàrdia Civil ens informava que calia desallotjar per precaució”, explica Vicenta, però “ens quedem allí. El meu fill és mèdic i estava de guàrdia a Montanejos. Va estar pendent de nosaltres”. No obstant això, aquest matí després de rebre de nou l'avís que havien de desallotjar el poble, van decidir baixar amb familiars fins a Segorbe. “Ens van cridar a la porta i vam agafar només l'imprescindible”, assenyalen.

Al costat del seu gosset aquests veïns de Montán passen les hores esperant notícies per a saber quan podran tornar a les seues cases. Però “no sabem fins quan serem ací”.

Les famílies els acullen a les seues cases

María, una gallega que des de fa tres anys viu a Montán, després de passar la nit en el pavelló multiusos de Segorbe espera que arriben els seus familiars des de Castelló per a anar-se a la seua casa.

“Vaig vindre a Castelló de vacances fa anys i em va agradar. Buscava naturalesa i em vaig vindre a viure ací. Però m'he adonat que ací tenen els mateixos problemes amb els incendis que a Galícia”, lamenta.

María espera al costat dels seus veïns el moment d'abandonar aquest espai cedit de manera provisional per a resguardar-se, dormir i menjar. “El foc no ha arribat a Montán, ens han evacuat pel fum”.

“Hi ha gent que pensaven que era precipitat però vist ara crec que han encertat, a Montán hi ha una residència d'ancians i el millor ha sigut traure'ls d'allí”, explica aquesta gallega establida a Montán.

Els veïns poden tornar a recollir animals o medicaments

A les 12.00 hores compareixia la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, des del Lloc de Comandament Avançat, per a demanar màxima precaució a la ciutadania ja que molts aprofiten el cap de setmana per a anar-se a la seua casa d'estiueig: “Estem parlant de zones turístiques que reben durant el cap de setmana molta gent i és fonamental que siguem responsables per a evitar qualsevol tipus de desgràcia”.

En aquesta mateixa línia, Bravo adverteix que qualsevol veí que vulga tornar al seu habitatge a recollir animals, medicaments o algun objecte imprescindible han d'acudir amb la Guàrdia Civil. Aquestes necessitats s'estan canalitzant a través del Lloc de Comandament Avançat.

MÉS FOTOS
Parlen els evacuats per l'incendi: “Ens van cridar a la porta i vam agafar només l'imprescindible” - (foto 2)
Pujar