Castellano

Marisa Saavedra es reuneix a Sogorb amb la plataforma contra la macroplanta fotovoltaica

Marisa Saavedra es reuneix a Sogorb amb la plataforma contra la macroplanta fotovoltaica

  Marisa Saavedra, diputada en el Congrés per Castelló, ha visitat a Sogorb la zona afectada pel projecte de mega parc fotovoltaic Calderona, acompanyada de la regidora Tere Mateo, i altres membres de Sogorb Participa i de la Plataforma contra el macroprojecte.

  El projecte de Mega Parc Fotovoltaic Valentia Edetanotum de 210 Mw localitzat a Sogorb, Nules i Moncofa, promogut per l'empresa Harbour*Maestrat 5, filial de EnerHi, ha generat un fort rebuig social. Se situa en gran part en el sud del terme de Sogorb, al peu de la Serra Calderona, un parc natural de gran valor ambiental. És una zona plena de cases de camp i en les quals viuen permanentment moltes famílies, i moltes altres passen ací caps de setmana.

  La diputada ha declarat que “una megaplanta d'aquestes dimensions suposaria una transformació radical en la vida de la població i de tota aquesta vall, de gran riquesa paisatgística i mediambiental, amb cultius en plena producció, pinedes, oliveres i garroferes centenàries, dos arbres monumentals catalogats, nombroses espècies d'ocells rapaços, algunes protegides com l'àguila cuabarrada i el mussol real.

  Els residents en la zona afectada, uns 70 habitatges rurals, s'han organitzat en una plataforma contra aquest projecte. L'Òrgan Rector del Parc Natural de la Serra *Calderona ha emés un informe desfavorable, també la Conselleria de Transició Ecològica. I la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha emés un informe inviable per a la zona del projecte que ocupa Nules-Moncofa, i un informe desfavorable des del punt de vista d'afecció al paisatge per a tot el parc fotovoltaic.

  Marisa Saavedra, que ha donat suport a altres mobilitzacions ciutadanes contra els macroprojectes energètics que amenacen les comarques de Castelló, ha manifestat que “espera que el ministeri de Transició Ecològica no permeta aquesta agressió al nostre territori” “no es pot passar per damunt de la gent, destruir l'economia rural, el sòl fèrtil, el paisatge i els valors rurals amb aquesta mena de *macropantas. Cal apostar per produir energia renovable de manera democràtica, descentralitzada i justa”. I s'ha compromés a portar el tema al Congrés.

  La diputada ha manifestat que “és necessari un canvi de model, una transició ecològica planificada, amb equilibri i respecte al territori i a la gent, a més de, com venim plantejant des de fa anys, promoure una Empresa Pública d'Energia. En un sector estratègic com aquest és fonamental posar en el centre l'interés general, i no el benefici econòmic d'uns pocs” i ha considerat que “les pròximes eleccions són claus per a poder frenar aquests macroprojectes, i sens dubte un augment en el pes de Podem el Tercer Botànic “serà fonamental per a caminar cap a una transició energètica justa i democràtica”.

  Pujar