Castellano

El sector turístic tem el seu enfonsament si les restriccions segueixen per Nadal i clama ajudes

El sector turístic tem el seu enfonsament si les restriccions segueixen per Nadal i clama ajudes
  • Les dades d'ocupació hotelera al novembre marquen les dificultats d'hotelers, hostalers i responsables turístics, els qui poden perdre els seus negocis amb l'ampliació del tancament perimetral i la falta d’ajudes

El sector turístic tem que l'ampliació de les restriccions quant a la lliure circulació entre les diferents comunitats autònomes supose l'estocada final per als seus negocis.

Els hostalers, els hotelers i tots aquells responsables d'establiments dependents del turisme i de l'arribada de visitants a les seues zones tenen la por real que s'aproxime el final definitiu.

En aquests moments i fins al pròxim 9 de desembre, com a mínim, no es podrà accedir lliurement en la Comunitat Valenciana.

Els turistes que anaven a arribar des d'altres punts de la geografia espanyola no ho podran fer, no tindran permés l'accés al territori valencià per oci si arriben des d'altres comunitats autònomes diferents.

Si l'estiu ja ha sigut el més estrany i deficitari de la història del sector turístic valencià, l'època nadalenca i vacacional pròxima no s'allunya massa.

Fins i tot la situació pot veure's agreujada, ja que a l'estiu els turistes podien arribar des d'altres punts d'Espanya i ara, per les restriccions actuals, ho tenen prohibit.

Novembre ruïnós

Centrant-nos en dades concretes, la primera quinzena del mes de novembre ha sigut realment ruïnosa per al sector.

Segons HOSBEC, l'Associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat València, en aquest tram de l'any i amb les condicions meteorològiques de les quals gaudeix la Comunitat, estaríem parlant d'un 80% d'ocupació.

Això és molt diferent amb la situació epidemiològica que ens embolica, per la qual cosa en aquests moments a penes aconsegueix el 21% a Benidorm, el 27% en la Costa Blanca i el 30% a València.

Campanya de nadal pròxima

Les previsions, segons HOSBEC, no són per a res encoratjadores en les pròximes setmanes, ja que s'espera una ocupació hotelera fins i tot més baixa que en la primera quinzena del mes.

Aquestes dades, amb la proximitat que existeix amb les dates nadalenques, fa al sector turístic tremolar per les fatals conseqüències.

Si bé ara mantenen els seus establiments a l'espera d'una evolució favorable, el no poder canviar d'unes comunitats autònomes a unes altres ho fa tot molt més difícil, per la qual cosa realment temen que no poder tindre una campanya de nadal mitjanament positiu per als seus negocis puga suposar el tancament definitiu i la pèrdua de la manera de vida que tenien fins ara.

Obrir la persiana dels seus establiments i perdre diners per l'escassa clientela els suposa un risc alt, per la qual cosa les mostres de preocupació dels hotelers, dels hostalers i de tot el sector són evidents.

Demanen ajudes

El vicepresident de l'Associació Provincial d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de Castelló (Ashotur), Luis Martí, ha assegurat que això suposa “aprofundir més en la ferida” perquè “són restriccions sobre restriccions però sense donar cap ajuda directa al sector per a intentar pal·liar les pèrdues”.

Així mateix, ha comparat la situació de la Comunitat Valenciana amb la Comunitat de Madrid, on "no estan adoptant tantes restriccions i han aconseguit contindre la corba”.

Luis Martí assenyala que els hotels de la costa de Castelló estan quasi tots tancats i en les zones de l'interior, els hotels rurals l'estan passant mal perquè només poden anar 6 persones d'una mateixa unitat familiar.

Per part seua, a Castelló de la Plana amb l'absència de congressos i de turisme, moltes plantes dels hotels romanen tancades.

Des d’Ashotur veuen l'arribada de la vacuna amb “esperança” perquè “si poguera estar per al primer trimestre de 2021, l'estiu l'encararíem amb una certa normalitat”.

Respecte de l'hostaleria, el vicepresident d’Ashotur ha indicat que en les zones turístiques de Castelló hi ha molts tancats i en la capital de la província la situació és bastant millor, encara que “treballar a un terç de l'aforament a l'interior suposa quasi treballar a pèrdues”.

Per a Luis Martí, “la situació és complicada i ens esperen mesos molt durs si la situació no canvia a curt termini”. De fet, assenyala que “hi ha empreses que no podran aguantar perquè les despeses són els mateixos”.

Per a Martí, “la travessia pel desert pot ser el final per a alguns empresaris del sector”. Per això, des d’Ashotur demanen ajudes directes al sector de l'hostaleria i la restauració.

Per a Martí, les mesures aprovades pel Govern d'Espanya d'incrementar el període de carència dels ICO i ampliar la moratòria per als concursos de creditors “són pegats”. Per això, demanen a les administracions que posen en marxa ajudes com està fent el govern alemany que paga el 75% de la facturació -segons els comptes de 2019- a les empreses del sector que han vist minvada la seua activitat per les restriccions o que han hagut de tancar.

“Això farà que les empreses tornen a obrir amb absoluta normalitat perquè no és un préstec a retornar, sinó que és una ajuda directa”.

Per a Luis Martí, “no hi ha una altra solució per als quals estan tremolant” i afig que, si en altres països s'està fent, “a Espanya només és qüestió de diners i de voluntat”.

Pujar