elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una dona troba a la seua casa de Santa Pola tres àmfores romanes del segle I

Una dona troba a la seua casa de Santa Pola tres àmfores romanes del segle I
  MÉS FOTOS
  Una dona troba a la seua casa de Santa Pola tres àmfores romanes del segle I - (foto 2)
  Una dona troba a la seua casa de Santa Pola tres àmfores romanes del segle I - (foto 3)

  En una actuació coordinada entre el Seprona de la Guàrdia Civil d'Elx i el Museu de la Mar de l'Ajuntament de Santa Pola, han sigut recuperades tres àmfores romanes de ceràmica, procedents del segle I, i que probablement eren trobades en un dels derelictes del litoral. La Guàrdia Civil i l'Ajuntament de Santa Pola agraeixen la comunicació de la troballa a una ciutadana que les va trobar en el seu domicili, probablement adquirides en algun moment per un familiar ja mort.

  Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil d'Elx van acudir al domicili d'una ciutadana el passat 5 de desembre, després de ser avisats per ella mateixa. Mentre netejava un habitatge que volia posar en venda, en la localitat de Santa Pola, havia localitzat en el soterrani tres peces ceràmiques de grans dimensions que va pensar que podien tenir algun valor històric. Els agents van comprovar que es tractava de tres àmfores probablement de l'època romana.

  A fi de comprovar el seu precís origen i valor, i donar-los la destinació adequada, els agents del Seprona es van posar en contacte amb els especialistes del Museu de la Mar de l'Ajuntament de Santa Pola, organisme encarregat de la recuperació, estudi i custòdia del patrimoni d'aqueixa ciutat.

  Amb summa cura, les peces van ser traslladades al museu, on els especialistes realitzaran una autenticació. En una anàlisi preliminar realitzada per experts de la Universitat d'Alacant, han determinat que es tractaria de tres àmfores romanes de ceràmica, possiblement Bètiques, de l'Època Altoimperial, probablement procedents del segle I. Ara seran estudiades meticulosament, netejades i restaurades en la mesura del possible, amb la finalitat que puguen ser exposades al públic en el museu de la localitat.

  En la seua majoria, les àmfores trobades en aquesta zona eren oleícoles, utilitzades per al transport d'oli procedent de la zona bètica de la península i embarcades en el Portus Ilicitanus, per al seu trasllat a Roma. Unes altres també eren utilitzades per al transport de vi i de salses de peix (garum) molt apreciades pels romans. Per la morfologia que presenten aquestes tres peces, podria tractar-se d'àmfores dedicades a l'emmagatzematge i transport d'algun d'aquests productes. És possible que procedisquen d'algun dels derelictes presents en el nostre litoral.

  Des de la Guàrdia Civil i l'Ajuntament de Santa Pola es desitja recordar que aquestes peces pertanyen al patrimoni històric de l'arqueologia subaqüàtica i estan protegides. La Llei 4/98 del Patrimoni Cultural Valencià estableix que les peces arqueològiques, com a objectes que integren el Patrimoni Històric, són béns de domini públic, propietat de l'Administració. Per aquest motiu, tota troballa o tinença, han de ser comunicades. Està prohibida la seua comercialització i per tant, qualsevol transacció o negoci jurídic de qualsevol peça considerada com d'alt valor històric manca de validesa legal.

  L'article 65 de la citada llei obliga a tota persona que trobe un objecte arqueològic a comunicar-lo a les autoritats tan prompte com es produïsca la troballa. No fer-ho, pot suposar una infracció considerada greu, i castigada segons aquesta llei amb una multa que oscil·la entre els 60.001 i els 150.000 euros.

  Pujar