elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Santa Pola demana que s’invertisquen fons europeus al jaciment arqueològic de La Picola

Compromís per Santa Pola demana que s’invertisquen fons europeus al jaciment arqueològic de La Picola
  • La formació insta el govern del PP a utilitzar els fons “Next Generation” de la UE per a transformar el jaciment en un museu a l’aire lliure

Compromís ha sol·licitat al govern del Partit Popular en Santa Pola que prioritze el jaciment arqueològic de La Picola dins de les inversions previstes amb els fons “Next Generation” de la Unió Europea. La coalició proposa la creació d’un museu a l’aire lliure “que desenterre el valuosíssim jaciment i dinamitze l’economia del municipi”.

El jaciment arqueològic de La Picola va ser descobert entre els anys 60 i 70 del segle XX i va començar a excavar-se mitjançant un projecte hispano-francès a l’any 1991, gràcies al qual es va constatar l’existència d’un important nucli fortificat ibèric del segles V-IV a.C. Posteriorment, a partir de l’any 1997, un equip de la Universitat d’Alacant i del Museu del Mar de Santa Pola va iniciar l’excavació de les estructures romanes, descobrint una factoria de salaons i de garum que va funcionar fins el segle VI d.C.

A l’any 2017 van tornar les excavacions al jaciment, després d’un paró de 10 anys. L’actual portaveu de Compromís per Santa Pola, en aquell moment regidora de Cultura, Anna Antón, va impulsar un projecte d’estudi, excavació i inversió en el patrimoni històric santapoler, culminant amb el museu a l’aire lliure del Portus Ilicitanus i la declaració de La Picola com a Bé d’Interés Cultural. “Teníem clar que el futur de Santa Pola passa per la posada en valor dels seus jaciments arqueològics i vam aconseguir posar en l’agenda este assumpte que, fins eixe moment, no apareixia en les prioritats de quasi ningú”, afirma Antón.

Compromís xifra en “1 milió i mig d’euros” la inversió total necessària per a crear el museu de La Picola, i demana al Partit Popular que incloga esta inversió als fons “Next Generation” concedits recentment a Santa Pola, i que es comprometa a generar una inversió plurianual amb este objectiu a partir dels pròxims pressupostos municipals.

“Cada euro invertit en el nostre patrimoni històric retorna en la creació de llocs de treball i en l’impuls del nostre teixit econòmic. Necessitem un govern valent que tinga un projecte clar de futur per a Santa Pola”, declara Anna Antón.

Pujar