elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
UNA TROBADA AMB

Xavi Rico, el tiktoker @Apitxat que triomfa amb la promoció del valencià

Xavi Rico, el tiktoker @Apitxat que triomfa amb la promoció del valencià
  • Aquest estudiant de medicina de Sagunt es va introduir en aquesta nova xarxa social amb la pandèmia

El Tiktok és una xarxa social de tendència. D'origen xinès -allí és coneguda com Douyin- s'utilitza per a compartir vídeos curts i en format vertical. Encara que va nàixer en 2016, a Espanya es va popularitzar amb la pandèmia. Amb el confinament, molts es van llançar a aquesta moda, com a entreteniment.

El saguntí Xavi Rico, de 22 anys, conegut en Tiktok com @Apitxat, també va començar en pandèmia.

Elperiodic.com ha entrevistat aquest estudiant de Medicina, que ara es troba cursant el cinquè curs d'Erasmus a Alemanya, que té més de 83.800 seguidors en Tiktok i més de 5.000 en Twitter i Instagram.

Actualment s'encarrega de promocionar el concurs de microrelats ‘Pensat i refet’ de l'Ajuntament de Sagunt en les seues xarxes socials.

Com et vas iniciar en el món del Tiktok?

Vaig començar en pandèmia. Primer vaig començar a pujar vídeos a YouTube de cançons Disney doblegades al valencià. I a l'agost de 2020 vaig veure que Tiktok tenia molt de protagonisme i vaig començar a pujar aquestes cançons allí també, i en veure que la gent eixia en els seus vídeos, vaig començar a pujar vídeos en els quals eixia jo. El meu primer vídeo va ser sobre el choleck, va tenir molt bon acolliment i a partir d'ací vaig començar a pujar més.

Per què @Apitxat?

És el subdialecte que parle i crec que el nom tenia molt de ganxo. M'agradava com sonava i a més és un nom molt significatiu amb el que és la llengua. Em va semblar ideal.

Sempre has fets vídeos relacionats amb la llengua?

Vaig començar amb el YouTube amb les cançons Disney doblegades al valencià i després en Tiktok. Tot el contingut és en valencià.

Amb quina freqüència publiques en Tiktok?

Normalment puge de dos a tres vídeos setmanals, perquè com són curts són fàcils de gravar.

En què t'inspires per a fer els teus vídeos?

Quan veig una cosa interessant m'ho apunte en notes del mòbil, també use moltes vegades temes que salen en converses amb els meus companys d'Erasmus. També em fixe en Twitter, faig vídeos i acudits que tinguen a veure amb l'actualitat.

Quin tipus de vídeos triomfen més?

Els que compare com es diu en castellà i en valencià agraden molt, perquè igual en alguna regió són noms estranys. També té bon acolliment quan critique paelles, a la gent li agrada. També funcionen molt bé en Twitter els vídeos que són reivindicatius, sobre l'ús de la llengua i a l'importància d'usar el valencià.

Et consideres un influencer?

Jo diria que sí (riu), jo ho intente. Intent amb els meus vídeos influenciar, que encara que sembla un terme negatiu, però és un aspecte positiu, donar missatges sobre la importància de l'ús de la llengua, que la teua pugues anar a València i parles en valencià i que et contesten en castellà, que no passada res. Són els missatges que vull transmetre.

On graves els vídeos?

La majoria són a casa, alguns en exterior, però la gran majoria a casa perquè pots controlar el so, que no passen cotxes ni gent parlant. La llum també és import la llum, a Sagunt tinc un focus meravellós i ací a Alemanya grave de cara al sol.

Es pot viure de Tiktok?

Si que es pot, tinc un amic que és influencer amb 6 milions de seguidors i viu de les xarxes socials, perquè fa col·laboracions o anuncis de marques. El que et dóna Tiktok és res. El que més dóna és que les marques et busquen.

 

Pujar