elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

67 persones procedents de l'atur treballen en millorar els camins rurals este estiu

67 persones procedents de l'atur treballen en millorar els camins rurals este estiu
  • Els treballs, que suposen una inversió d'aproximadament 500.000 euros, es duen a terme en els camins de les partides de Montíber i Gausa

MÉS FOTOS
67 persones procedents de l'atur treballen en millorar els camins rurals este estiu - (foto 2)
67 persones procedents de l'atur treballen en millorar els camins rurals este estiu - (foto 3)

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i la presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada, han visitat este matí els treballs de millora de les infraestructures rurals que s'estan executant este estiu amb fons del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) del Ministeri de Treball i Economia Social i de l'Ajuntament de Sagunt.

El Consell Local Agrari s'ha acollit als Plans Especials d'Ocupació en Zones Rurals Deprimides, pel qual es regulen ajudes a la contractació de persones desocupades per a actuacions d'interés general i social, a fi d'atenuar la desocupació de la branca agrícola.

La subvenció concedida pel SEPE és d'uns 400.000 €, al que se li suma l'aportació municipal d'uns 100.000 €, donant lloc a un pressupost total d'al voltant de 500.000 € que estan destinats a l'execució d'obres en camins rurals i altres intervencions. Les actuacions mediambientals, que es van iniciar el passat 1 de juliol, s'estan realitzant en camins de les partides de Montíber, de Gausa en les marjals i, també, s'està duent a terme la millora d'infraestructures en altres camins rurals.

En eixe sentit, l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb la direcció provincial del SEPE ha contractat un total de 67 persones, 8 capatassos i 59 peons agrícoles, totes elles parades de llarga duració per a fer treballs agrícoles durant la temporada estival, en concret 3 mesos, de l'1 de juliol al 30 de setembre.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha explicat que «el manteniment dels camins agrícoles és essencial per al món agrícola però també per al món mediambiental, perquè puguem fer eixes tasques de manteniment prèvies i perquè puguem reaccionar en el cas que es done qualsevol emergència».

Per la seua part, la regidora delegada d'Agricultura i presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada, ha manifestat que en este any la seua ambició principal era actuar en totes aquelles zones en les quals no s'ha pogut arribar en altres ocasions: «Enguany incloem un plus de transport que cobra cada persona treballadora d’estos sis equips, i això ens permet demanar-los que amb el seu propi vehicle es desplacen a zones més llunyanes on abans no arribàvem. Diguem que fem una xicoteta inversió per a aconseguir un molt bon resultat».

La zona d'actuació en la partida de Montíber transcorre entre els camins de Torreta, Rodamilans i Montíber i les seues interseccions, en els polígons 31 i 32 del terme municipal de Sagunt. Pel que fa a la zona d'actuació de la partida de Gausa, les obres es concentren principalment entre els camins de Gausa i Llíria i les seues interseccions, i en els polígons 41, 42, 81 i 82. En tots dos casos, es tracta d'un entorn de marcat caràcter agrícola i els camins donen accés a parcel·les en producció.

Sobre les actuacions mediambientals dels camins de les marjals, l'obra afecta a les principals séquies superficials del sistema hidràulic del municipi; la séquia del Rei i la séquia de Gabau.

I, finalment, la millora a realitzar en les infraestructures dels camins rurals, se centra en les zones de Bonilles, Ponera, Pere Gil, Tres Barrancs, Romeu i Font de Ribera, ja que es tracta d'entorns de marcat caràcter agrícola i forestal i els camins també donen accés a diferents parcel·les.

«Enguany posem el focus en les condicions laborals, ja que hem vist com estes onades de calor han posat en situacions límit a moltes treballadores i treballadors, i per això és un aspecte que estem cuidant especialment en els nostres equips d'actuació en els camins rurals. Des d'eixa perspectiva de seguretat laboral, continuem avançant i millorant els nostres camins i millorant llocs tan característics com la Font de la Ribera o com la Marjal d'Almenara», ha afegit Moreno.

Tant en la partida de Montíber com en la de Gausa, s'està duent a terme la restauració de cunetes, reparació de defectes en el ferm i condicionament de la xarxa de camins amb la finalitat de facilitar l'accés i trànsit de vehicles pesants (afavorint les tasques agrícoles) i turismes. Per a Montíber, s'ha creat un equip de treball format per 19 persones, 2 capatassos i 17 peons; i per a Gausa, 18 persones, 2 capatassos i 16 peons.

«Estic molt orgullosa i molt agraïda per tot el treball que estan fent totes estes persones, ja que tenen un alt nivell de compromís i dedicació, perquè cal tindre en compte que només treballaran tres mesos i, a més, en la pitjor època de l'any amb les successives onades de calor que estem tenint i el seu esforç i el seu compromís amb el treball continua sent el mateix», ha puntualitzat la regidora.

Per a les actuacions de les marjals, s'ha format un equip de 27 persones (4 capatassos i 23 peons) amb la intenció de facilitar l'evacuació de l'aigua a la mar i evitar, en la mesura que siga possible, riscos d'inundació en èpoques de gota freda. La neteja de les séquies suposa contribuir a la normalització de l'evacuació hídrica cap a la gola de Montíber, recuperar la morfologia hídrica de la séquia definint els seus marges, disminuir els efectes associats a les inundacions i millora de la qualitat de les aigües aportades a la mar.

I, finalment, altres camins rurals en els quals s'està actuant estan desproveïts de nom i presenten dificultats d'ubicació. És per això que es pretén facilitar l'entrada dels mitjans terrestres d'extinció d'incendis, així com l'evacuació del personal i material en cas d'ocórrer algun sinistre, gràcies a la indicació dels noms de camins, així com l'inici i fi del terme municipal mitjançant la col·locació de 68 cartells. La millora en la senyalització, amb la col·locació de cartells indicatius de nom en diversos camins rurals, té l'objectiu de garantir l'accés a totes les masses forestals, agrícoles i urbanes en l'entorn rural des de diferents punts, permetent la gestió i el manteniment de les mateixes alhora que es minora el risc i es faciliten i acceleren les labors per a poder accedir.

Pujar