elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Generalitat destinarà 97 milions per a Parc Sagunt als pressupostos del 2024

La Generalitat destinarà 97 milions per a Parc Sagunt als pressupostos del 2024
  • L'objectiu d'aquests fons és executar infraestructures de connexió al Parc Sagunt vinculades a la gigafactoria de bateries del Grup Volkswagen

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha destacat que el pressupost de la Generalitat per al 2024 inclou més de 97 milions d'euros per executar infraestructures de connexió al Parc Sagunt vinculades a la gigafactoria de bateries del Grup Volkswagen. En concret, a través de la societat Espais Econòmics Empresarials (EEE), l'ens gestor de l'àrea logística de Sagunt adscrit a la Conselleria d'Hisenda, s'invertiran 51,4 milions per iniciar la construcció de l'estació intermodal de Parc Sagunt i 46 milions més en la interconnexió per carretera des del Port de Sagunt fins al Corredor Mediterrani passant per Parc Sagunt I i Parc Sagunt II.

Així ho ha detallat Ruth Merino durant la seva compareixença a la comissió d'Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts per presentar els Pressupostos de la Conselleria d'Hisenda i de Presidència de la Generalitat per al 2024, que pugen a 469,75 milions d'euros i 183 ,99 milions, respectivament.

Segons ha informat la consellera d'Hisenda, a aquestes dues inversions s'uneix també la recerca de sòl que duu a terme la Direcció General de Patrimoni per al centre de formació professional conegut com a Campus Battery i la inclusió de 10 milions d'euros a través de la Conselleria d'Infraestructures per a les expropiacions dels terrenys on es construirà la planta fotovoltaica que subministrarà a la gigafactoria.

Ruth Merino ha subratllat que es tracta d'“importants actuacions que, malgrat les promeses, no havien comptat fins ara amb un reflex pressupostari” i que als Pressupostos de la Generalitat per al 2024 “es faran realitat en forma de partides concretes i inversions reals”.

La titular d'Hisenda ha recordat que el Consell ha aprovat recentment la contractació de les obres d'aquesta estació intermodal que en principi s'executarien amb fons de l'Estat a través de l'Autoritat Portuària de València i Adif, però que finalment serà finançada amb recursos propis de la Generalitat per poder complir així el compromís adquirit amb la multinacional alemanya d'iniciar les obres ja el primer trimestre del 2024.

La inversió total de la Generalitat en aquesta estació intermodal és de 94 milions d'euros, dels quals 51,4 milions ja s'han incorporat als Pressupostos de l'any que ve a través d'EEE, fet que explica l'augment del pressupost d'aquesta societat fins als 148,5 milions d'euros per les transferències que rebrà de la Generalitat per fer les obres esmentades.

D'altra banda, la responsable d'Hisenda ha recordat que per elaborar els Pressupostos de 2024 el Consell no ha comptat amb la informació per part del Govern sobre els recursos del sistema de finançament a rebre el 2024 sobre lliuraments a compte i liquidació de l'exercici 2022 s'abonarà el proper any. També ha incidit que l'Executiu central en funcions no ha aprovat els límits de deute i dèficit per al proper exercici. Per aquest motiu, les previsions sobre els lliuraments a compte i la liquidació es basen en les realitzades per l'AIReF.

Ruth Merino ha subratllat que els Pressupostos de la Generalitat per al 2024 són “socials i, alhora, realistes”. “Són responsables i assenyats. Les previsions d'ingressos s'han realitzat amb base en informes tècnics i les estimacions de despesa s'han ajustat a la capacitat real d'execució”, ha insistit.

A més, la consellera d'Hisenda ha manifestat el ”doble repte” que ha suposat elaborar uns Pressupostos en què els ingressos de recursos europeus “s'han desplomat substancialment”, amb una baixada pel que fa als fons estructurals de 303 milions d'euros i de 339 milions en el cas dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) i, en segon lloc, “pressuposar ajustant-nos a la realitat per aconseguir bons nivells d'execució i poder posar en marxa projectes vinculats a l'ocupació, la inclusió social o l'habitatge en el cas de l'FSE o la competitivitat empresarial, la digitalització o l'eficiència energètica en el cas del FEDER”.

Pujar