elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Doble Nit del Foc a Sagunt per a les falles de 2021

Doble Nit del Foc a Sagunt per a les falles de 2021
  • Les comissions celebraran les festes josefines del 31 d'agost al 5 de setembre

MÉS FOTOS
Doble Nit del Foc a Sagunt per a les falles de 2021 - (foto 2)

Este matí l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno i la regidora de Festes i Cultura Popular, Asun Moll, al costat de Jaime Gil, president de la Federació Junta Fallera de Sagunt (FJFS) han presentat a l'Ajuntament de Sagunt la programació i mesures de seguretat per a la festivitat extraordinària de les Falles que se celebrarà enguany del 31 d'agost al 5 de setembre degut a la pandèmia. També han estat presents la Fallera Major Infantil, Aitana González, i la Fallera Major, Sandra Ordiñaga, així com el vicepresident de la FJFS, Francisco Giménez.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha manifestat la importància de mantindre viva la flama i de conservar les tradicions: «És important, també, per generar un impacte econòmic positiu, ja que existix una gran quantitat de comerços que giren al voltant del món faller, tant de comerç estrictament faller com de tota l'activitat econòmica que es genera».

Totes les activitats queden supeditades al toc de queda vigent, així com les mesures sanitàries i de prevenció en la normativa actual. Les comissions són les encarregades de senyalitzar les ocupacions de la via pública; mantindre les instal·lacions en perfecte estat; complir les obligacions bàsiques de seguretat; respectar les normes vigents en matèria de contaminació acústica i ambiental i especialment les referides a restriccions derivades de la Covid-19; evitar l'ambientació musical en horari que impedisca el descans dels veïns; mantindre l'entorn net durant la celebració dels actes i a la seua finalització retirar els residus, instal·lacions, elements d'il·luminació, etc. Per a obtindre informació més detallada, està disponible el Bàndol d'Alcaldia en el següent enllaç.

El president de Federació de la Junta Fallera de Sagunt, Jaime Gil Arastell, ha assegurat que des de la Federació s'ha dissenyat un programa totalment adaptat a la situació actual: «Tancarem un cicle que comencem en 2019 quan vam haver d'ajornar les Falles en dues ocasions. Seran unes Falles diferents però especials i molt emotives, i sens dubte, les més esperades. Unes Falles adaptades a la situació sanitària actual i complint en tot moment per la normativa establida per les autoritats sanitàries. Per això, des de la Federació de la Junta Fallera Sagunt hem programat actes segurs i responsables».

Pel que respecta a la pirotècnia per part de particulars i fallers, estarà permés el seu ús del 29 d'agost al 6 de setembre, des de les 09.00 h fins a les 00.30 h. Així mateix, les despertaes es podran fer, sota prèvia comunicació, en horari de 7.30h a 9.30h, de l'1 al 5 de setembre.

Entre altres, els aforaments tant en interior com en exterior com les activitats gastronòmiques de les falles s'adequaran al que s'estableix en la normativa sanitària vigent. El consum d'alcohol en la via pública no està autoritzat.

En este sentit, la regidora delegada del departament de Festes, Asun Moll, ha explicat que és moment de tornar a reprendre una nova forma de vida amb la Covid: «Hem de recuperar els nostres costums i tradicions, sempre que la normativa elaborada per professionals i basada en l'estudi de dades ens ho permeta. Tothom és conscient que quan fem les coses bé la incidència baixa, tal com ha ocorregut estes últimes setmanes a Sagunt, i que quan baixem la guàrdia i no complim les mesures establides tornem a una situació de risc. Per això, des de l'Ajuntament de Sagunt us demanem que continuem fent les coses bé, amb un comportament responsable, prudent i gaudint de les falles».

Durant la celebració de les falles, el trànsit rodat es desenvoluparà amb normalitat a excepció de les vies amb recintes fallers. Les falles podran tallar els carrers al trànsit a partir del dijous 26 d'agost a les 17.30 h fins a les 23.59 h del 6 de setembre. També hi haurà talls de trànsit intermitents amb motiu de la realització d'activitats com l'ofrena de flors, el lliurament de premis i la visita de cortesia.

La plantà es realitzarà durant els dies 26, 27 i 28 d'agost, i les comissions deixaran una distància entre el clos i el monument de manera que permeta la circulació de persones al voltant de la falla de manera fluida, evitant en tot moment qualsevol tipus d'aglomeració i excés d'aforament permés, i el sentit de circulació estarà senyalitzat.

Per part seua, Moreno ha volgut donar l'enhorabona a la Federació i a totes les Comissions Falleres per la valentia que suposa celebrar les falles: «Durant l'estiu hem realitzat molts esdeveniments, tots ells adaptats a la situació actual, i el resultat ha sigut que la incidència acumulada ha baixat. Això ha marcat el camí per a poder celebrar les nostres tradicions adaptades a la nova realitat». Al que ha afegit: «Parlem tot el temps d’allò tan dur que ha sigut la pandèmia a nivell psicològic i emocional, per això us anime a viure i a gaudir de les nostres tradicions, que segur que forma part del procés de recuperació emocional. Tant aquells que formen part d'alguna comissió com els que no, animar a tota la ciutadania al fet que visca estos dies de la millor forma possible, amb alegria i ‘germanor’, que al cap i a la fi és el que pretén transmetre el món faller».

Cal recordar que les visites de cortesia a les falles de Gilet i Faura no es realitzaran dimecres que ve, 1 de setembre, tal com estaven previstes dins del programa d'actes de la setmana fallera. La decisió de no autoritzar esta activitat, que ha sigut comunicada per la Federació Junta Fallera de Sagunt, ha sigut presa de manera unilateral per part dels ajuntaments d'estes localitats.

PROGRAMA ACTES FALLES 2021

Dimarts, 31 d'agost

Plantà dels monuments

Dijous, 2 de setembre: Lliurament de premis i visita d'homenatge a les falles dels sectors III i IV

17.30 Lectura de premis (via streaming).

18.30 Lliurament de premis des de l'Ajuntament i visita a les falles de Sagunt.

Divendres, 3 de setembre: Visita d'homenatge a les falles dels sectors I i II

18.00 Visita en el Port de Sagunt, inici en Baladre.

Nit del Foc:

23.59 Nit del foc en el recinte firal de Sagunt.

23.59 Nit del foc en el Forn Alt del Port de Sagunt.

A càrrec de Pirotècnia Reyes Martín.

Dissabte, 4 de setembre: Ofrena de flors sectors III i IV

19.00 Inici de l'ofrena de flors des de la Plaça de la Moreria fins a l'Ajuntament.

Diumenge, 5 de setembre: Ofrena de flors sectors I i II

09.00 Inici de l'ofrena de flors des de Jerónimo Roure fins a l'Església de Begoña.

Cremà de monuments des de les 22.00 segons instruccions dels bombers.

Pujar