elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA A L'ALCALDE DE SAGUNT

Darío Moreno: “Sagunt és un pol industrial i logístic de referència a nivell internacional”

Darío Moreno, alcalde de Sagunt
Darío Moreno, alcalde de Sagunt
  • elperiodic.com ha entrevistat l'alcalde de la capital de Morvedre per a conéixer més detalls sobre l'arribada de Volkswagen i les oportunitats de futur

El passat 23 de març, Volkswagen anunciava el que era un secret a veus: la mercantil alemanya instal·lava a Sagunt la seua fàbrica de bateries que donarà ocupació a 3.000 persones.

Ràpidament van arribar valoracions des del Consell. El President Ximo Puig la va qualificar com “la millor notícia empresarial al mig segle”. També l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, va donar compte de la importància que tindrà per a la ciutat l'arribada de la multinacional de l'automòbil.

Elperiodic.com ha entrevistat l'alcalde de la capital de Morvedre per a conéixer més detalls sobre l'arribada de Volkswagen i les oportunitats de futur.

Com i quan es van iniciar les negociacions perquè Volkswagen s'implantara a Sagunt?

La Generalitat, l'Ajuntament i l'empresa pública Espais Econòmics Empresarials portem temps apostant per Parc Sagunt II com una àrea industrial a desenvolupar per a explotar al màxim el nostre potencial. Dins d'aqueix convenciment, hem anat donant tots els passos administratius i urbanístics necessaris per a materialitzar el projecte i, alhora, hem mantingut contactes internacionals amb tot tipus d'empreses per a atraure inversions. En aqueix marc, s'ha parlat amb Volkswagen com s'ha parlat amb altres empreses per a generar la confiança necessària per a ser el destí triat. Calia posar tota la carn a la graella. 

Vi Volkswagen a buscar a Sagunt o va ser Sagunt qui es va oferir a l'empresa alemanya?

Sagunt treballa per a atraure inversió, és una de les prioritats de l'Equip de Govern i treballem en aqueixa línia perquè considerem essencial fer un esforç de promoció de la ciutat i dels seus avantatges perquè tots els agents econòmics que participen en la presa de decisions de l'atracció d'inversions coneguen la nostra ciutat i les seues característiques, de manera que siguem un competidor a tindre en compte en la cerca d'emplaçaments per a l'activitat econòmica.

Més enllà d'això, crec que no té rellevància com va ser el primer contacte. Volkswagen va anunciar fa temps 6 noves gigafactorías i el Govern d'Espanya, amb Pedro Sánchez al capdavant, ha fet tot el possible per a assegurar que el destí d'una d'elles fora Espanya. Una vegada triat el nostre país, la Generalitat i l'Ajuntament l'hem tingut clar a l'hora d'apostar per aquesta infraestructura. 

Com va conéixer vosté la notícia que Volkswagen es quedava en la capital del Camp de Morvedre?

Ja existia soroll previ en la premsa des de feia temps, així que seguim amb detall cada anunci de Volkswagen. Quan vam saber de la roda de premsa del 23 de març, decidim seguir-la en viu per si es donara la confirmació de la informació, com així va ser. Va ser un moment que vivim a l'Ajuntament amb molta alegria.

Què ofereix Sagunt a Volkswagen perquè decidira muntar ací la gigafactoría de bateries?

Som una ciutat bolcada amb l'activitat empresarial que a més compta amb grans avantatges competitius. Tenim un port marítim de primer nivell, aeroports a mitja hora, connexions ferroviàries que són el punt de trobada entre el Corredor Mediterrani i el Corredor Cantàbric i una xarxa de carreteres que garanteix facilitat d'accessos en el trànsit rodat amb qualsevol punt de la península. 

A més, no oblidem que som una ciutat industrial, la qual cosa té implicacions com ara tindre persones ja formades en àmbits diversos, des de la mecatrònica al sector comercial, que suposen un motiu més perquè les empreses s'assenteixen ací. 

Però si haguera de dir un factor clau, diria que ha sigut l'aposta conjunta del Ministeri, la Generalitat i l'Ajuntament la que ha generat les condicions idònies perquè Volkswagen haja triat instal·lar la fàbrica de cel·les ací a Sagunt. Suport institucional i sensatesa.

Què suposa per a Sagunt a nivell d'ocupació, creixement econòmic, i fins i tot per al turisme, l'arribada de Volkswagen?

És una notícia molt positiva a tots els nivells. La implantació de Volkswagen suposa un revulsiu a la nostra economia. En primer lloc, per l'ocupació. Més de 3.000 persones en ocupació directa, que segons alguns economistes poden portar a més de 12.000 indirectes. 

El repte en aquest sentit serà assegurar la formació necessària perquè existisca la màxima inserció laboral de persones desocupades de la nostra àrea. També afectarà la indústria local, assentant el clúster industrial de la zona i ajudant a créixer a Pimes i empreses del sector. 

I per descomptat, afavorirà positivament al comerç, turisme i activitats empresarials en general. Una notícia molt positiva que permetrà continuar millorant les condicions de vida de la ciutat. 

Com ha crescut en els últims anys Parc Sagunt que ha fet necessària l'ampliació, el projecte de la qual ja ha sigut aprovat?

És innegable l'èxit de Parc Sagunt amb més del 90% de l'ocupació. L'impuls al parc empresarial per part de la Generalitat ha permés l'atracció d'inversions com Mercadona o Tempe. De seguida es van esgotar les parcel·les grans i es va comprovar com existia demanda internacional que requeria d'unes condicions que han sigut claus per a desenvolupar Parc Sagunt II. 

Així naix la segona fase, amb la intenció de cobrir aqueixes demandes detectades. I ara, arran de les demandes que vagen arribant, podrem plantejar el futur del parc empresarial i d'altres noves zones industrials.

S'obri la porta a l'arribada de més empreses del calat de Volkswagen?

La porta sempre està oberta a la inversió nacional i internacional. Encara que és cert que aquest anunci és el primer, i ens alegrem molt d'això, no crec que siga l'únic. Estem treballant perquè vengen més empreses. Volem esgotar fins a l'últim metre quadrat en Parc Sagunt I i II, però també en els altres 7 polígons industrials que hi ha a la ciutat. Perquè com deia abans, som una ciutat industrial amb capacitat per a continuar creixent.

Negociarà perquè l'ocupació es quede a Sagunt?

Per descomptat farem el que siga a la nostra mà, de la mateixa forma en què ho fem amb totes les empreses que s'instal·len a la ciutat. Des de Promoció Econòmica i Industrial seguim aqueixa política d'oferir a les empreses el personal que tenim en la nostra base de dades de demandants d'ocupació, però a més, també oferim la possibilitat de realitzar formació concorde al que busca cada companyia. Així ens avancem a les seues necessitats i oferim personal preparat. Amb Volkswagen seguirem la mateixa línia, com no pot ser d'una altra forma. És molt important aprofitar aquests anys fins que l'empresa estiga operativa per a formar-se i preparar-se.

Quin potencial econòmic i estructural suposa i suposarà Parc Sagunt i la seua ampliació?

Amb el recent enlairament de Parc Sagunt I i la imminent aprovació del Pla Especial de Parc Sagunt II, la ciutat afronta el futur amb una economia diversificada. Som un pol industrial i logístic de referència a nivell internacional amb una inigualable connexió marítim terrestre, amb personal qualificat que es veurà incrementat gràcies als dos centres integrals de formació professional que pròximament tindrem a la ciutat. Tot això sense oblidar l'àmbit comercial i turístic, que també ens ajuden a incrementar la qualitat de vida a la ciutat. Ens assegurarem que aquesta inversió tinga el major efecte multiplicador possible. 

Pujar