elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Al Crepuscle continua amb una obra teatral sobre Ulpiano Alonso i un monòleg de Pablo Rosal

Al Crepuscle continua amb una obra teatral sobre Ulpiano Alonso i un monòleg de Pablo Rosal
  • Tots dos espectacles artístics estan programats per al dijous 20 de juny a la torre del Grau Vell a poqueta nit

MÉS FOTOS
Al Crepuscle continua amb una obra teatral sobre Ulpiano Alonso i un monòleg de Pablo Rosal - (foto 2)

La tercera edició del festival Al Crepuscle continua amb la representació de Las cartas de Ulpiano, una obra de teatre amb la qual s'homenatja el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt i ànima del sindicat UGT, Ulpiano Alonso, que va ser afusellat el 17 de novembre de 1939. La representació teatral tindrà lloc demà, dijous 20 de juny, a la torre del paratge natural del Grau Vell en caure la vesprada.

Després de l'escenificació d'esta obra de teatre de caràcter intimista, la jornada conclourà amb un monòleg interpretat per Pablo Rosal en el qual es combina la performance, la filosofia i les tècniques de clown. Este espectacle unipersonal es titula Castroponce. Teoria i praxi per a una avantguarda per al segle XXI i reconstruïx un esdeveniment amb vocació didàctica celebrat en l'homònim municipi val·lisoletà en 2015. Es va tractar d'un simposi en el context de l'Espanya buidada on es van exposar senzilles i clarividents idees entorn de la creació i la seua implicació política.

Respecte a l'argument de Las cartas de Ulpiano, al final de la Guerra Civil, Ulpiano Alonso va ser detingut i va estar set mesos en diferents presons de la ciutat. Durant la seua prolongada estada a la presó, la seua esposa Julia i el protagonista de Las cartas de Ulpiano van trobar un mètode per a comunicar-se per escrit a través de paperets ocults en el cabàs en el qual diàriament la seua dona li portava el menjar. De Julia no es conserva cap carta, però sí d’Ulpiano: més de 130.

En les missives, el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt transmet el gran amor que professa a la seua dona, la preocupació pel que els poguera ocórrer, les condicions presidiàries i, especialment, la sort que temia després del Consell de Guerra al qual va ser sotmés i en el qual se l’havia condemnat a mort. La representació donarà a conéixer per primera vegada esta escruixidora correspondència a través de les veus de Pep Ricart i Blanca Martínez.

Ulpiano Alonso va ser afusellat el 17 de novembre de 1939 a Paterna i el seu cos, llançat a la Fossa 95 junt amb els de 45 republicans més. En l'actualitat, 84 anys després, la fossa ha sigut exhumada i els familiars estan a l'espera d'una possible identificació de les seues restes mitjançant l'anàlisi d'ADN.

Al Crepuscle és un festival gratuït organitzat per les regidories de Cultura i de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt, que compta també amb la col·laboració de la companyia Hongaresa Teatre, la Generalitat Valenciana, l'Autoritat Portuària de València i Saggas.

La particularitat essencial que fa únic Al Crepuscle és que les representacions s'escenifiquen a poqueta nit, sense llum artificial, en els dies pròxims al solstici d'estiu. De manera que és un festival que aprofita el trànsit entre el dia i la nit. A més, es tracta d'una proposta artística sostenible i arrelada als orígens del teatre fet a partir de llum natural, amb la qual es potencien els espais escènics a l'aire lliure i el gaudi de l'experiència artística.

 

Pujar