elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Al Crepuscle acaba amb dues obres de teatre sobre la repressió franquista: Las cartas de Ulpiano y Los que comen tierra

Al Crepuscle acaba amb dues obres de teatre sobre la repressió franquista: Las cartas de Ulpiano y Los que comen tierra
  • Tots dos espectacles artístics estan programats per al dissabte 22 de juny a la torre del Grau Vell a hora foscant

MÉS FOTOS
Al Crepuscle acaba amb dues obres de teatre sobre la repressió franquista: Las cartas de Ulpiano y Los que comen tierra - (foto 2)

La tercera edició del festival Al Crepuscle conclou amb la tercera representació de Las cartas de Ulpiano, una obra de teatre amb la qual s'homenatja el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt i ànima del sindicat UGT, Ulpiano Alonso, que va ser afusellat el 17 de novembre de 1939. La representació teatral tindrà lloc demà, dissabte 22 de juny, a la torre del paratge natural del Grau Vell al caient de la vesprada.

Després de la tercera escenificació d'esta obra de teatre de caràcter intimista, la jornada acabarà amb una altra obra de teatre de la companyia La Zafirina i dirigida per Sergio Serrano. Els que mengen terra és un relat dramàtic que vol donar veu als milers d'executats pel règim franquista que seguixen enterrats en les cunetes i camins del nostre país. L'elenc actoral que interpretarà esta obra amb la qual s'homenatja les famílies d'estes víctimes que lluiten per la dignitat i la reparació de la memòria dels seus avantpassats està format per Lola López, Ernesto Pastor, Marcos Sproston, Begoña Tena i Mafalda Bellido, artista que també és l'autora del text dels quals mengen terra. Cal destacar que la companyia La Zafirina es va alçar amb el Premi a Millor Text 2023 del Institut Valencià de Cultura.

Respecte a l'argument de Las cartas de Ulpiano, al final de la Guerra Civil, Ulpiano Alonso va ser detingut i va romandre set mesos en diferents presons de la ciutat. Durant la seua prolongada estada a la presó, la seua esposa Julia i el protagonista de Les cartes de Ulpiano van trobar un mètode per a comunicar-se per escrit a través de paperets ocults en el cabàs en el qual diàriament la seua dona li portava el menjar. De Julia no es conserva cap carta, però sí de Ulpiano: més de 130.

En les missives, el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt transmet el gran amor que li professa a la seua dona, la preocupació pel que els poguera ocórrer, les condiciones presidiàries i, especialment, la sort que temia després del Consell de Guerra al qual va ser sotmés i en el qual se li havia condemnat a mort. La representació donarà a conéixer per primera vegada esta escruixidora correspondència a través de les veus de Pep Ricart i Blanca Martínez.

Ulpiano Alonso va ser afusellat el 17 de novembre de 1939 a Paterna i el seu cos, llançat a la Fossa 95 al costat de 45 republicans més. En l'actualitat, 84 anys després, la fossa ha sigut exhumada i els familiars estan a l'espera d'una possible identificació de les seues restes mitjançant l'anàlisi d'ADN.

Al Crepuscle és un festival gratuït organitzat per les regidories de Cultura i de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt, que compta també amb la col·laboració de la companyia Hongaresa Teatre, la Generalitat Valenciana, l'Autoritat Portuària de València i Saggas.

La particularitat essencial que fa únic a Al Crepuscle és que les representacions s'escenifiquen al caient de la vesprada, sense llum artificial, en els dies pròxims al solstici d'estiu. De manera que és un festival que aprofita el trànsit entre el dia i la nit. A més, es tracta d'una proposta artística sostenible i arrelada als orígens del teatre fet a partir de llum natural, amb la qual es potencien els espais escènics a l'aire lliure i el gaudi de l'experiència artística.

Pujar