elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les actuacions mediambientals en camins rurals suposaran una inversió de 388 mil euros

Les actuacions mediambientals en camins rurals suposaran una inversió de 388 mil euros
  • Els treballs es duran a terme en els camins de les partides de Montíver i Gausa, en les marjals i en la millora de les infraestructures dels camins rurals en general

  • Per a això, l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb el SEPE contractarà 66 persones en situació de desocupació de llarga duració

MÉS FOTOS
Les actuacions mediambientals en camins rurals suposaran una inversió de 388 mil euros - (foto 2)

Per a atenuar la desocupació de la branca agrícola existent, l'Ajuntament de Sagunt a través del departament d'Agricultura i del Consell Local Agrari, s'ha acollit als Plans Especials d'Ocupació en Zones Rurals Deprimides pel qual es regulen ajudes a la contractació de persones desocupades per a actuacions d'interés general i social.

La subvenció concedida pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) és de 303.296 €, a la qual se li suma l'aportació municipal de 84.750 €, donant lloc a un pressupost total 388.046 € que anirà destinat a l'execució d'obres en camins rurals i altres intervencions. Les actuacions mediambientals, que s'iniciaran l'1 de juliol, es realitzaran en camins de les partides de Montíver, de Gausa i en les marjals i, també, es durà a terme la millora d'infraestructures en diferents camins rurals.

Durant la presentació d’estos treballs, la presidenta del Consell Agrari, Ana María Quesada, ha manifestat que «el que busquem, sobretot, és traure-li el màxim rendiment a esta subvenció, equilibrant també el nostre pressupost per a poder desenvolupar-lo. Buscant sempre realitzar el màxim de tasques possibles i de la millor manera possible».

En este sentit, l'Ajuntament de Sagunt en col·laboració amb la direcció provincial del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) contractarà un total de 66 persones, 8 capatassos i 58 peons agrícoles, tots elles parades de llarga duració per a fer treballs agrícoles durant la temporada estival, en concret 3 mesos, de l'1 de juliol al 30 de setembre.

«Al principi la nostra idea era ocupar 68 persones, però finalment seran 58 per la falta de treballadors i treballadores agrícoles, a través de Labora. Falten persones que tinguen el cupó agrícola». Així, Quesada ha animat les persones que estiguen en desocupació o vulguen treballar en este sector durant l'estiu, a traure's el cupó per a l'any que ve «per part nostra, donarem difusió a això».

La zona d'actuació en la partida de Montíver transcorre entre els camins de Torreta, Rodamilans i Montíver i les seues interseccions, en els polígons 31 i 32 del terme municipal de Sagunt. Pel que fa a la zona d'actuació de la partida de Gausa, les obres es concentraran principalment entre el camí de Gausa i Llíria i les seues interseccions i en els polígons 41, 42, 81 i 82. En tots dos casos, es tracta d'un entorn de marcat caràcter agrícola i els camins donen accés a parcel·les en producció.

Sobre les actuacions mediambientals dels camins de les marjals, l'obra afecta a les principals séquies superficials del sistema hidràulic existent en el municipi, tractant-se de la séquia del Rei i la séquia de Gabau.

I, finalment, la millora a realitzar en les infraestructures dels camins rurals, se centrarà en la zona dels enclavaments de Bonilles, Ponera, Pere Gil, Tres Barrancs, Romeu i Font de Ribera, ja que es tracta d'un entorn de marcat caràcter agrícola i forestal i els camins també donen accés a diferents parcel·les.

Tant en la partida de Montíver com en la de Gausa, es durà a terme la restauració de cunetes, reparació de defectes en el ferm i condicionament de la xarxa de camins amb la finalitat de facilitar l'accés i trànsit de vehicles pesats (afavorint les labors agrícoles) i turismes. Per a Montíver, es crearà un equip de treball format per 18 persones, 2 capatassos i 16 peons i, per a Gausa, es necessitaran 18 persones, 2 capatassos i 16 peons.

Per a les actuacions de les marjals, es formarà un equip de 27 persones (4 capatassos i 23 peons) amb la intenció de facilitar l'evacuació de l'aigua del municipi a la mar i evitar, en la mesura que siga possible, riscos d'inundació en èpoques de gota freda. La neteja de les séquies suposarà contribuir a la normalització de l'evacuació hídrica cap a la gola de Montíver, recuperar la morfologia hídrica de la séquia definint els seus marges, disminuir els efectes associats a les inundacions i millora de la qualitat de les aigües aportades a la mar.

I, finalment, altres camins rurals en els quals es pretén actuar estan desproveïts de nom i presenten dificultats d'ubicació. És per això que es pretén facilitar l'entrada dels mitjans terrestres d'extinció d'incendis, així com l'evacuació del personal i material en cas d'ocórrer algun sinistre, gràcies a la indicació dels noms de camins, així com l'inici i fi de terme municipal mitjançant la col·locació de 68 cartells. La millora en la senyalització amb la col·locació de cartells indicatius de nom de diversos camins rurals té l'objectiu de garantir l'accés a totes les masses forestals, agrícoles i urbanes en l'entorn rural des de diferents punts, permetent la gestió i el manteniment de les mateixes alhora que es minora el risc i es faciliten i acceleren les labors d'accés per a l'extinció en cas de produir-se.

Finalment, Quesada ha recordat a tota la ciutadania sobre l'abocament d'enderrocs «que no sols origina una despesa a l'Ajuntament o la mala imatge que donem i que afecta visualment, sinó que també allò que es deixa damunt de la terra es filtra i va als nostres aqüífers, que es contaminen». Sobre este aspecte, ha assenyalat que s'instal·laran senyalitzacions de ‘Prohibit tirar fems i enderrocs’. Un altre missatge que ha transmés és sobre la velocitat amb la qual se circula pels camins rurals: «La velocitat màxima és de 40 km/h, i cal tindre en compte que moltes persones majors circulen per estos camins i cal anar amb compte a més amb bicicletes, vianants…».

Així mateix, este matí la regidora ha donat la benvinguda a les noves incorporacions del personal dins del programa, que, a més, han rebut una xarrada sobre prevenció de riscos laborals per part de la tècnica responsable del servici de Prevenció de Riscos Laborals.

Pujar