Castellano

Villa Amparo, la residència de Machado a Rocafort, és ja de titularitat pública

Villa Amparo, la residència de Machado a Rocafort, és ja de titularitat pública

  Villa Amparo, la residència del poeta Antonio Machado a Rocafort, ja és de titularitat púbica. L'alcalde, Víctor Jiménez, va anunciar ahir durant la sessió ordinària del ple municipal que la Generalitat ha adquirit l'immoble, fet que va confirmar la mateixa institució durant la vesprada d'ahir.

  "És un èxit col·lectiu del poble de Rocafort amb el qual guanyem tots", va apuntar l'alcalde. "Després de mesos de negociació, hem aconseguit un acord amb els propietaris perquè siga de patrimoni públic i hui mateix -per ahir- s'ha formalitzat. Villa Amparo ja és pública i molt prompte s'obrirà per a tots i totes", va explicar.

  Jiménez va agrair la implicació tant del president Ximo Puig com del conseller Vicent Soler per fer realitat "aquest bonic somni", va dir, així com del grup sectorial Rocafort Ciutat Machadiana -format per veïns de la localitat i coordinat per la regidoria de Cultura- "per la important labor cívica, associativa i pedagògica dels seus membres i dels col·lectius que l'integren". L'alcalde també va agrair la col·laboració de la família propietària de l'immoble i la voluntat de l'administració.

  La casa on va residir Antonio Machado, Villa Amparo, és un xalet neoclàssic construït a principis del segle XX amb un ampli jardí amb bancs monumentals i pèrgola. Aquesta residència va acollir al poeta i la seua família entre novembre de 1936 i abril de 1938. Allí va rebre a nombrosos intel·lectuals com León Felipe, Rafael Alberti, Max Aub, María Zambrano, Ramón Gaya, a més de Pablo Neruda i Octavio Paz, entre d'altres.

  La Generalitat va formalitzar ahir la compra de Vila Amparo per 1,4 milions d'euros. L'immoble va ser la casa de Machado quan València era capital de la República i consta d'un gran valor històric, arquitectònic, artístic i patrimonial. Durant la seua estada en aquesta tradicional vila valenciana, Machado va desenvolupar una important labor literària i cívica, col·laborant amb diverses publicacions i en els actes culturals organitzats pel govern republicà, de manera que l'edifici recull el testimoniatge de part de la vida i obra del poeta.

  L'immoble, catalogat de Bé de Rellevància Local, forma part de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià i consta de xalet, pati enllosat i jardí. Ocupa una superfície 31 àrees amb una part edificada de 350 metres quadrats.

  Pujar