Castellano

Rocafort sol·licita que la Bonaigua siga Paratge Natural

Rocafort sol·licita que la Bonaigua siga Paratge Natural
  MÉS FOTOS
  Rocafort sol·licita que la Bonaigua siga Paratge Natural - (foto 2)

  L'últim ple municipal de Rocafort va aprovar per unanimitat la moció per a sol·licitar a la Conselleria de Medi ambient que reconega el conjunt format pel Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres com a Paratge Natural Municipal. Aquesta petició es realitza en coordinació amb l'Ajuntament de València, que votarà el mateix text previsiblement el pròxim ple, ja que el Pinar de les Pedreres és part de Massarrojos.

  Els Paratges Naturals Municipals són espais protegits que posseeixen valors d'interès local, on solament s'admeten usos naturals i recreatius. A la Bonaigua estan presents espècies botàniques que mereixen especial protecció i confereixen l'espai una singularitat única. A més a més, es tracta d'un important corredor verd pròxim a València que també té un valor històric de restes arqueològiques, com ara un aqüeducte romà que va proveir València en l'època i diverses pedreres medievals de les quals es va obtenir la pedra per als principals monuments de la capital, com els ponts històrics, el Micalet o Sant Miquel dels Reis.

  "El lloc presenta un valor històric i natural per a ser protegit des de les institucions i la iniciativa cívica", apunta el regidor de medi ambient, Eduard Comeig. "La Bonaigua i el Pinar de les Pedreres són part de la nostra història popular. Des del seu ús antic com a pedrera, forma part de la memòria i la vivència de Rocafort i de Massarrojos", afig Comeig.

  En aquest sentit, l'acord del ple sol·licita que la Conselleria declare Paratge Natural Municipal el conjunt i que Rocafort i València compartisquen la cura i l'aprofitament cívic sostenible de l'espai. València, per la seua banda, votaria aquesta mateixa moció el pròxim ple. "Aquesta pinada té una singularitat única que cal protegir i posar en valor", explica Pilar Soriano, regidora de Medi ambient de València.

  Les recents activitats ciutadanes impulsades pel consistori de Rocafort a la Bonaigua han recuperat el seu protagonisme social amb una important participació ciutadana, com ara durant recents visites guiades o en la mostra nocturna d'aus de rapinya "Nocturnia" a la tardor, entre d'altres.

  Així mateix, el consistori ha elaborat un estudi d'usos cívics per a la Bonaigua que atén a l'interès de la protecció i la promoció social del paratge, amb diverses propostes d'actuació com la creació d'un corredor verd amb Massarrojos i Godella, la connexió social i territorial del centre de Rocafort amb la Bonaigua, l'impuls de la mobilitat sostenible o la unió de Rocafort amb l'Anell Verd Metropolità i la creació d'itineraris biosaludables, entre d'altres.

  Iniciatives per a protegir el patrimoni històric i natural de Rocafort, així com promoure zones d'esplai i naturalesa lliures d'urbanització que ajuden a combatre el canvi climàtic.

   

  Pujar