Castellano

Rocafort publica 'Poble de l'horta', una revista sobre la gestió sostenible de l'entorn

Rocafort publica 'Poble de l'horta', una revista sobre la gestió sostenible de l'entorn

  L'Ajuntament de Rocafort ha editat un número especial de Butlletí d'Informació Municipal dedicat a la gestió de l'aigua i a l'entorn natural de la localitat. "Poble de l'Horta" és un monogràfic que compta amb la participació de veïns i llauradors que expliquen en primera persona la seua experiència i la seua relació amb l'horta, així com d'experts en gestió de l'aigua, en urbanisme sostenible i en desenvolupament agrícola. La publicació pretén ser informativa, participativa i divulgativa de perspectives modernes i eficaces per a la gestió tècnica de l'entorn.

  La iniciativa sorgeix arran del debat viscut els últims mesos pel projecte de la Generalitat de construcció d'una gran canal en obert per l'horta de Rocafort, des de Godella fins a Massarrojos, que convida a reflexionar sobre altres models de gestió del medi ambient.

  El ple municipal de juliol va instar a Conselleria a paralitzar el pla. Després de diverses setmanes de negociacions, a final d'octubre, la Direcció general de l'Aigua va acceptar el text acordat per les quatre poblacions afectades per la intervenció (Burjassot, Godella, Rocafort i Massarrojos) amb la finalitat de redactar un nou projecte més sostenible i respectuós amb l'entorn.

  "La defensa de l'horta és un consens ferm i transversal del poble de Rocafort. També som conscients de la necessitat de gestionar i solucionar els riscos i problemes d'inundacions per les pluges torrencials, però el projecte d'assarb era una amenaça real per al poble. Una opció brutal i ineficient", explica el regidor de Medi ambient, Eduard Comeig.

  La defensa d'una alternativa a l'assarb ha necessitat de les contribucions de múltiples agents, tant d'entitats cíviques com de veïns, enginyers i arquitectes, que han aportat la seua experiència per construir una perspectiva més moderna i eficient en la gestió del territori i en la convivència amb l'entorn. "Estem molt agraïts a la generositat i la implicació de totes les persones col·laboradores i als municipis veïns. El cas de Rocafort pot ser un exemple per a altres situacions semblants del País Valencià que impliquen la col·laboració entre institucions", apunta *Comeig.

  En aquest sentit, "Poble de l'Horta" és una publicació que arreplega experiències d'una nova cultura de l'aigua, amb contingut tècnic actual i interessant, i amb el protagonisme dels veïns i llauradors.

  Pujar