Castellano

Rocafort insta a la Generalitat a paralitzar el projecte del canal d'aigües pluvials que afecta greument l'horta

Rocafort insta a la Generalitat a paralitzar el projecte del canal d'aigües pluvials que afecta greument l'horta
  MÉS FOTOS
  Rocafort insta a la Generalitat a paralitzar el projecte del canal d'aigües pluvials que afecta greument l'horta - (foto 2)
  Rocafort insta a la Generalitat a paralitzar el projecte del canal d'aigües pluvials que afecta greument l'horta - (foto 3)

  L'Ajuntament de Rocafort va aprovar en el ple d'ahir una moció per a instar a la Generalitat a paralitzar el projecte de construcció d'un canal d'aigües pluvials que afecta greument l'horta del municipi. El text va ser recolzat per tots els grups de la Corporació Municipal excepte el PP, que es va abstenir.

  Rocafort és la localitat més afectada per la intervenció. El traçat del canal, amb una longitud total de més d'1 quilòmetre, comença al barranc dels Frares, en el límit entre Rocafort i Godella, i continua fins al Palmaret Alt, a Massarrojos, en paral·lel a la plataforma del ferrocarril. Pel camí, el projecte de la Generalitat, que data de 2006 i va ser revisat el passat mes de maig, contempla crear una barrera de formigó entre la localitat i l'horta, de prop de 30 metres d'ample, que suposa una agressió irreparable al territori. El projecte separa Rocafort de la seua horta, interromp els accessos naturals i, a més, deixa solament cinc passos en alt per accedir al llarg de tot el recorregut de l'obra.

  El Consistori entén que aquesta zona de l'Horta Nord pateix greus problemes per les inundacions, especialment a Godella, que mereixen una solució. Però ha de ser una solució de consens entre els municipis afectats, entre ells Rocafort, i la Generalitat. "És necessari cercar una alternativa tècnica assumible, amb un plantejament social i natural sostenible, que respecte l'horta i al poble de Rocafort", explica el text.

  La moció reconeix que la revisió actual del projecte, amb un pressupost total de fins a 6,5 milions d'€, redueix l'amplitud de terreny afectat de la proposta original, amb expropiacions de fins a 16.300 m2. Però segueix sent una alternativa insuficient que el Consistori no pot acceptar ni defensar pel greu impacte ambiental de la intervenció. A més, els preus de les expropiacions no s'han actualitzat perjudicant els propietaris, explica la moció.

  "Reclamem una solució a les inundacions sense destrossar l'horta. No volem formigonar l'horta, seria irreversible", va assenyalar el regidor d'Urbanisme i Medi ambient, Eduard Comeig, que va ser l'encarregat de presentar el text, amb mesures aportades per tots els grups polítics.

  Rocafort considera que ha d'haver-hi una alternativa a les inundacions, que també afecten el municipi, que respecten l'horta i no agredisquen la convivència amb el territori. El Consistori reclama que es consideren altres opcions, com ara la canalització soterrada de les aigües, la reducció de l'amplitud del canal o la creació d'una bassa de laminació en els bancals improductius del PAI del Bovalar, entre d'altres.

  Finalment, l'Ajuntament assenyala que en cas de mantenir-se el traçat actual, el canal hauria de ser cobert, soterrat i sense formigó en la seua superfície, i haurien d'aplicar-se sistemes de drenatge sostenible que filtraren el màxim d'aigua al subsòl.

  Pujar