Castellano

Rocafort homenatja el talent de Doro Balaguer

Rocafort homenatja el talent de Doro Balaguer
  MÉS FOTOS
  Rocafort homenatja el talent de Doro Balaguer - (foto 2)
  Rocafort homenatja el talent de Doro Balaguer - (foto 3)
  Rocafort homenatja el talent de Doro Balaguer - (foto 4)

  Multitud de familiars, amics i veïns de Doro Balaguer es van reunir ahir a la Casa de Cultura de Rocafort amb motiu de la inauguració de l'exposició 'Fet a Rocafort', que mostra una vintena de pintures de l'artista que podran visitar-se fins el 9 de desembre.

  Un acte emotiu que va recordar la figura de Balaguer, fill adoptiu de Rocafort a títol pòstum pel seu important compromís social progressista i el seu reconegut llegat artístic com a membre del Grup Parpalló -pioners de la modernitat a la València de postguerra- junt amb Andreu Alfaro o Manuel Gil, entre d'altres; i, més tard, ja retirat en la seua casa de Rocafort, on va crear les peces que ara s'exposenan la Casa de Cultura.

  L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, del president de Les Corts, Enric Morera, qui va destacar la lluita política de Balaguer per la democràcia i per la confluència de les forces progressistes. "Sense el seu exemple hui no estaríem ací", va dir.

  Per la seua banda, l'alcalde de Rocafort, Víctor Jiménez, va afirmar que recordar a Doro era "un acte de justícia". "Un artista compromès amb la democràcia i la llibertat. La seua obra demostra també el seu talent genial. Per tot açò és fill adoptiu de Rocafort, una manera que el poble té de demostrar-li el seu afecte perquè estiga sempre en la seua memòria", va explicar.

  D'aquesta forma, la mostra reuneix una vintena de quadres que proven el talent de Balaguer entre l'abstracció i allò imaginat. Unes obres que l'autor va crear en el seu taller en el centre del poble, d'ací el títol 'Fet a Rocafort'. L'Ajuntament agraeix especialment la col·laboració de la seua família, Rocío Sánchez i els seus fills Cuca i Rafa Balaguer, per haver cedit les peces per a la mostra.

  La regidora de Cultura, Julia Cañizares, va destacar "el compromís de Doro amb la societat per ser un referent cultural i cívic". "Aquesta exposició és un reconeixement, un homenatge amb un significat especial pel vincle de l'artista amb el poble, on va crear aquestes obres d'una qualitat indubtable", va apuntar.

  Balaguer, nascut a València el 1931, va escollir Rocafort com a lloc de retir després d'una intensa carrera política. L'Ajuntament va decidir declarar-lo fill adoptiu després de la seua mort al gener de l'any passat per la seua destacada labor cívica, tant com a creador artístic com en el vessant ciutadà i polític, des del seu compromís antifranquista de represaliat, sempre constructiu per a les llibertats democràtiques des de l'esquerra i el valencianisme.

  Pujar