Castellano

Rocafort continua el seu compromís amb Machado després de l'any de presidència

Rocafort continua el seu compromís amb Machado després de l'any de presidència
    MÉS FOTOS
    Rocafort continua el seu compromís amb Machado després de l'any de presidència - (foto 2)
    Rocafort continua el seu compromís amb Machado després de l'any de presidència - (foto 3)
    Rocafort continua el seu compromís amb Machado després de l'any de presidència - (foto 4)

    Rocafort ha clausurat hui el seu any de presidència Machado amb la celebració de l'Assemblea de la Xarxa de Ciutats Machadianes, realitzada en la localitat valenciana, que ha comptat amb la participació de representants municipals dels ajuntaments que formen la Xarxa (Rocafort, Baeza, Segòvia, Sevilla i Soria), a excepció de Cotlliure (França). Baeza ha sigut el municipi triat per a succeir a Rocafort durant el pròxim any.

    L'alcalde de Rocafort, Víctor Jiménez, s'ha reconegut "molt satisfet" per tot el treball realitzat durant els últims mesos a Rocafort "per a reivindicar i donar a conèixer el llegat valencià de l'autor, únic espanyol reconegut per la Unesco com a poeta universal", ha afirmat; que també ha servit, ha dit, per a promoure la imatge i el patrimoni cultural i local de Rocafort en l'exterior.

    Així mateix, Jiménez ha agraït la labor i la implicació de la societat civil del municipi, especialment del Consell Machado, format per diverses associacions locals, per la seua col·laboració activa cada any en la programació i en l'organització de les activitats sobre el poeta.

    Per la seua banda, la regidora de Cultura, Julia Cañizares, ha recalcat la importància dels últims dotze mesos durant la presidència Machado per a difondre la "intensa producció del poeta a Rocafort, la seua època més compromesa amb ideals de llibertat". La regidoria, ha assenyalat, ha posat l'accent principalment en l'ensenyament de l'obra de Machado als escolars, amb l'organització d'obres de teatre, recitals, la instal·lació d'una biblioteca de l'autor en la Casa de Cultura i la creació de l'itinerari del poeta, que recorre diferents punts d'interès vinculats a Machado i a la seua època en la localitat, una activitat que han realitzat diferents centres educatius.

    Més enllà de la presidència, el compromís de Rocafort amb l'autor continua. Una de les novetats més properes serà la celebració al juliol, coincidint amb el naixement del poeta, de la primera edició de la Nit Machado, una vetlada per a endinsar-se una vegada més en la seua obra a través de recitals i representacions, com ja es fa, per exemple, amb la tradicional Nit Estellés.

    Villa Amparo, més prop

    L'alcalde de Rocafort, així mateix, ha afirmat que confia que després d'estiu puga fer-se pública la compra de Villa Amparo per part de la Generalitat. L'espai albergaria una "Casa dels Poetes", ha afirmat, en forma de centre d'interpretació i museu sobre Machado i altres autors i pensadors de l'època, a més d'un centre d'activitats culturals.

    Representants de Rocafort i de la resta d'ajuntaments han visitat aquest matí la casa on Machado va residir juntament amb la seua família, la qual va ser el seu refugi durant la Guerra Civil.

    Ampliar la Xarxa

    Els ajuntaments que formen la Xarxa de Ciutats Machadianes han acordat que en el col·lectiu, a més de consistoris, també puguen participar organitzacions especialment implicades i de rellevància pel que fa a la figura i obra d'Antonio Machado. En la pròxima assemblea, el 2019, es podrà votar la inclusió d'alguna altra institució, alguna cosa que ampliarà a altres àmbits la projecció de la Xarxa.

     

    Pujar