Castellano

El paratge de la Bonaigua, el pulmó verd de Rocafort

El paratge de la Bonaigua, el pulmó verd de Rocafort
  • L'Ajuntament de la localitat i el de València proposen que el Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres siguen declarats Paratge Natural per a la seua major protecció

MÉS FOTOS
El paratge de la Bonaigua, el pulmó verd de Rocafort - (foto 2)
El paratge de la Bonaigua, el pulmó verd de Rocafort - (foto 3)

Sabies que el Micalet està construït amb pedres de l'antiga pedrera de Rocafort? Coneixes les restes de l'aqüeducte romà que s'amaguen en una zona verda única d'aquesta localitat valenciana? El paratge de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres formen part de la història popular de Rocafort.

Des del seu ús antic com a pedrera, aquest espai verd s'ha establit en la memòria col·lectiva dels seus veïns: les excursions en pasqua, les vesprades d'estiu, les escapades amb bici amb els amics... Rocafort i Massarrojos han crescut en aquest entorn que vol recuperar ara el seu protagonisme i per açò l'Ajuntament de la localitat vol que siga declarat Paratge Natural.

Perquè a l'ús social, se suma el valor natural del parc per a les poblacions veïnes -també la de València que s'ha unit a aquesta petició- així com el punt de connexió verda entre l'horta i l'entorn. Per exemple, la presència de plantes poc freqüents en el territori valencià i que mereixen especial protecció com el gamó, les orquídies o la ceba marina, aquesta última molt estesa en la zona, la qual cosa li dóna una singularitat única a l'entorn.

A més, la Bonaigua és el corredor verd més pròxim a València que conforma una via contínua amb la infraestructura verda d'al voltant i una garantia per a combatre la urbanització de la zona en ser un espai d'esbarjo natural.

Respecte al valor històric de la zona, té restes arqueològiques d'un aqüeducte romà vinculat al subministrament hídric de València. Una escletxa i una resta de la nostra història a la qual se sumen les pedreres medievals de les quals es van obtenir les pedres amb les quals es van construir els principals monuments de València. El Micalet o Sant Miguel dels Reis conten en els seus murs parteix de la història de Bonaigua.

A més, cal recordar en aquest punt que el Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres és una massa arbòria formada pel conjunt de terrenys de titularitat municipal de Rocafort i València. Per aquest motiu, l'Ajuntament de la capital del Turia també ha recolzat la petició i, de fet, està previst que vote en el pròxim ple una moció per a sol·licitar aquesta declaració com a Paratge Natural Municipal.

Fa unes setmanes es va aprovar per unanimitat en el ple de l'Ajuntament de Rocafort una moció per a sol·licitar a la Conselleria de Medi ambient que reconega el conjunt format pel Parc de la Bonaigua i el Pinar de les Pedreres com a Paratge Natural Municipal: "Aquest fet manifesta la importància que li donem en l'àmbit local i els efectes immediats en la població. Més encara quan el soci implicat és l'Ajuntament de València", defensa el regidor de medi ambient, Eduard Comeig, en declaracions a elperiodic.com.

Aquesta petició es realitza, com ja s'ha comentat, en coordinació amb l'ajuntament de València, que està previst que aprove en el pròxim ple aquesta mateixa moció.

Protecció dels nostres espais verds

Però, Què són els Paratges Naturals Municipals? Són espais protegits que posseeixen valors d'interès local, on solament s'admeten usos naturals i recreatius. "El lloc presenta un valor històric i natural per a ser protegit des de les institucions i la iniciativa cívica", apunta el regidor de medi ambient de Rocafort.

En aquest sentit, l'acord del ple sol·licita que la Conselleria declare Paratge Natural Municipal el conjunt i que Rocafort i València compartisquen la cura i l'aprofitament cívic sostenible de l'espai.

Rocafort va més enllà i ha presentat un estudi d'usos cívics per a Bonaigua amb diverses propostes d'actuació: la creació d'un corredor verd amb Massarrojos i Godella, la connexió social i territorial del nucli de Rocafort amb Bonaigua, l'impuls de la mobilitat sostenible o la unió de Rocafort amb l'Anell Verd Metropolità i la creació d'itineraris biosaludables, són algunes de les propostes que la localitat vol posar en valor per a potenciar els seus espais verds.

50.000 euros per a millorar l'espai forestal degradat

A més, l'Ajuntament de Rocafort i la Diputació de València han signat un conveni per a invertir 60.000 euros (un 20 % a càrrec de l'Ajuntament) en la zona verda de la Bonaigua. Després del reconeixement per part del departament de medi ambient de la Diputació de la Bonaigua com a Espai Forestal Degradat al desembre del 2016, l'Ajuntament de Rocafort va encarregar un projecte d'intervenció i va presentar la corresponent memòria valorada.

Està previst que a la fi d'enguany es duga a terme l'actuació, centrada en la millora de les sendes interiors, la restauració del forn de calç, l'augment de l'arbrat i algunes intervencions més que comencen a dibuixar la futura foto del Paratge Natural de la Bonaigua.

Pujar