Castellano

Homenatge de Rocafort a Machado en el 79 aniversari de la seua mort

Homenatge de Rocafort a Machado en el 79 aniversari de la seua mort
  MÉS FOTOS
  Homenatge de Rocafort a Machado en el 79 aniversari de la seua mort - (foto 2)

  Rocafort acull a partir d'aquest cap de setmana els actes d'homenatge al seu veí més il·lustre, Antonio Machado, amb motiu del 79 aniversari de la seua mort; una cita fonamental cada any a la fi de febrer en la localitat. A més, aquestes activitats són el colofó a la presidència de Rocafort en la Xarxa de Ciutats Machadianes, que ha ostentat l'últim any i que finalitzarà el pròxim mes de març.

  L'homenatge d'aquests dies al poeta, organitzat pel Consell Sectorial Rocafort Ciutat Machadiana que coordina la regidoria de Cultura, comença divendres, a les 19.30 hores, en el Nou Espai, amb la presentació del llibre 'Ya estamos solos mi corazón y el mar', de María José Ramos. L'obra reuneix onze contes que relaten els tres últims anys de la vida d'Antonio Machado, de 1936 a 1939.

  L'autora reflecteix en les seues línies el pas del poeta per Rocafort, entre altres llocs, en un llibre que suposa un homenatge senzill a Machado i a les persones que, com ell, van haver de deixar-ho tot i fugir a l'exili. Els contes, narrats per diferents personatges, són testimoniatge de com els va marcar la seua trobada amb el poeta.

  Dimarts, dia 20, els alumnes de l'IES Comarcal participaran en un recital de poemes de Machado que repassarà gran part del seu llegat, amb especial atenció a la producció que l'autor va desenvolupar a Rocafort. La cita serà en la Casa de Cultura a partir de les 9.30 hores.

  Per la seua banda, el divendres 23, al matí (horari encara per confirmar), es realitzarà una ruta pel Rocafort de Machado, els llocs d'interès que van tenir relació amb l'estada i l'època en la qual el poeta va viure a Rocafort.

  Eixe dia, a les 20 hores, a la Casa de Cultura, la companyia Erythrina Teatre representarà l'obra 'Solament es perd el que es guarda'. Es tracta d'una creació inspirada en una de les cites més celebres del poeta, quan va exposar que "En qüestions de cultura i de saber, només es perd el que es guarda; només es guanya el que es dóna"; que també remetrà a moltes de les obres d'Antonio Machado.

  Un any de presidència

  Des de 2015, Rocafort forma part de la Xarxa de Ciutats Machadianes juntament amb Sevilla, Soria, Baeza, Segòvia i Cotlliure (França), els llocs on el poeta va residir durant la seua vida.

  Per primera vegada, des de març de 2017 Rocafort ostenta durant un any la presidència de la Xarxa, la qual cosa ha permès promocionar i reivindicar el pas del poeta per la localitat, així com donar a conèixer el patrimoni cultural de Rocafort.

  L'activitat principal de la presidència va ser organitzar l'Aula Juan de Mairena, unes jornades entorn de Machado que la Casa de Cultura va acollir el passat mes de novembre, amb la participació d'investigadors i estudiosos de referència sobre la vida del poeta.

  A través de conferències i presentacions de llibres, aquesta cita va permetre aprofundir en el caràcter més filosòfic, social, cultural i educatiu de Machado, sense oblidar la seua essència poètica i literària, amb especial atenció al llegat que va deixar a Rocafort, on va residir entre 1936 i 1938.

   

  Pujar