elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Requena, Silla i Alacant, pròximes cites del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura

Requena, Silla i Alacant, pròximes cites del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura
  • La capital de la Plana d’Utiel acollirà l’actuació de Pep Gimeno “Botifarra”

MÉS FOTOS
Requena, Silla i Alacant, pròximes cites del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura - (foto 2)
Requena, Silla i Alacant, pròximes cites del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura - (foto 3)
Requena, Silla i Alacant, pròximes cites del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura - (foto 4)

La primera edició del circuit Sonora de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) encara la seua recta final. D’aquesta manera, el segon cap de setmana de febrer se celebraran tres concerts a diferents comarques del territori protagonitzats per alguns dels guanyadors i finalistes dels I Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

“Botifarra” a banda a Requena

La primera actuació tindrà lloc el divendres 7 de febrer al Teatre Principal de Requena a les 20:00 hores amb entrada gratuïta. La capital de la Plana d’Utiel acollirà el concert de Pep Gimeno “Botifarra”, qui posarà en escena l’espectacle “Botifarra” a banda en companyia de la Banda Simfònica de la Societat Musical Santa Cecília de la localitat. D’aquesta manera, el cantaor unirà la rondalla de corda (guitarra, guitarró, llaüt i bandúrria) i la típica formació valenciana d’instruments de vent. Estrenat a La Nucia l’any 2012, ja són més de 150 les agrupacions valencianes (i unes quantes catalanes) que han compartit escenari amb l’artista socarrat i la seua rondalla.

El “Botifarra” és un dels artífexs de la recuperació i renovació de la música d’arrel valenciana, una feina que va iniciar als anys setanta en companyia de la formació Sarau. Els seus esforços per rescatar les cançons de transmissió oral s’han plasmat en discos com Si em pose a cantar cançons (Cambra Records, 2006), Te’n cantaré més de mil (Temps Record, 2009), Ja ve Nadal (Bureo Músiques, 2014), A un home que ve del poble, ningú fa baixar la cara amb Pau Chafer (2015) o Simfònic amb Pau Chafer i l’Orquestra Simfònica de Bratislava (2019). Pep Gimeno va ser guardonat amb Ahmed Touzani en la categoria de millor disc de música d’arrel dels I Premis Carles Santos per De banda a banda del Mediterrani.

La Borriana Big Band a Silla

El Centre Carmen Valero de Silla acollirà l’actuació de la Borriana Big Band el dissabte 8 de febrer a les 20:00 hores amb entrada gratuïta. Aquesta agrupació musical va nàixer a la capital de La Plana Baixa gràcies a la iniciativa del productor, compositor, arranjador i instrumentista Juanjo Carratalà. A més, entre els seus membres es troben músics d’aquesta localitat i els seus voltants. La formació es caracteritza per la qualitat i la gran versatilitat estilística: interpreten amb la mateixa singularitat temes clàssics de jazz, així com versions de cançons ska, rock, llatines, etc. Totes les composicions s’enriqueixen amb els arranjaments exclusius del mateix Carratalà.

El seu primer àlbum, D’ací (2018), recollia temes d’Al Tall (“Lladres”), Raimon (“Al vent”), Pau Alabajos (“Inventari”), La Gossa Sorda (“Camals mullats”) i Obrint Pas (“La flama”), entre d’altres. El grup acaba d’editar la seua segona referència, Peix enamorat, sota l’etiqueta de Baixamar. Aquest disc és fruit de la investigació de la música tradicional valenciana i dels ritmes mediterranis. En el seu repertori s’inclouen composicions de Paco Muñoz, Miquel Gil o Aspencat, així com un tema signat pel director de la formació. La Borriana Big Band va ser nominada com a artista revelació en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Carles Dénia a Alacant

Per últim, Carles Dénia posarà en escena el seu últim projecte, la musicació del Cant Espiritual d’Ausiàs March, el dissabte 8 de febrer al Teatre Arniches d’Alacant a les 20:30 hores. En aquest espectacle, el músic de Gandia assumeix el repte d’adaptar l’obra magna del genial poeta valencià. El text és una oració delirant, complexa, plena de passió i sinceritat on l’autor mostra obertament les seues febleses. En el seu exercici creatiu, Carles Dénia porta els versos de March al segle XXI. I ho fa amb tocs de jazz, flamenc, cant valencià, música mediterrània, bolero americà i, sobretot, molt de ritme. D’aquesta manera, l’intèrpret de la Safor es lliura a la voluntat de ser tan visceral, polièdric i apassionat com ho és el mateix poema d’Ausiàs March. L’acompanyen sis reeixits músics i l’espectacle té una vessant teatral gràcies a la bailaora mexicana Karen Lugo.

Carles Dénia va ser guardonat en la categoria de millor disc de fusió, mestissatge i urbana i nominat al millor disseny per Cant Espiritual en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana.

Les entrades per a aquest espectacle es poden adquirir per 12 euros en Instanticket (https://www.instanticket.es/#/detalle/CANT20@Janto_SAB/ARNICHES).

El circuit Sonora

El circuit Sonora és una iniciativa de l’IVC que té com a objectiu crear una plataforma estable i regular perquè els intèrprets valencians puguen mostrar els seus treballs en sales públiques i privades. D’aquesta manera, grups i solistes tenen la possibilitat d’actuar en diferents punts del territori fora de la temporada estival.

Els concerts es van encetar el passat 10 de maig a Vilafranca amb Els Jóvens, guardonats pel millor disc, grup revelació i millor cançó en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana. De moment, localitats com Gandia, Altea, Castelló, l’Alcúdia, el Port de Sagunt, Morella, Villena, Benicarló, La Pobla de Vallbona i Pedreguer han acollit els directes de Novembre Elèctric, PAVVLA, Fru Katinka, Dani Miquel, Pau Alabajos amb la Banda Municipal de Castelló, Feliu Ventura, Carles Pastor, Clara Andrés amb Júlia, Frida, JazzWoman, Prozak Soup, Rascanya, Jonatan Penalba, Sedajazz Big Band, Òscar Briz, Vera Green, Johnny B. Zero, June’s Kaleidoscope, Santero y Los Muchachos i Junior Mackenzie.

Pujar