elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional

Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional
  • L'operació “GOLDEN-NAVALLA” ha conclòs amb la detenció dels 33 integrants d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues

Efectius de la Comandància de la Guàrdia Civil d'Albacete i de la Policia Nacional, en una operació conjunta denominada “GOLDEN-NAVALLA”, han detingut a 33 persones de diverses nacionalitats (romanesa, espanyola, italiana, marroquina, búlgara, francesa i brasilera), amb edats compreses entre els 20 i 59 anys.

A estes persones se'ls investiga per ser membres d'una organització criminal dedicada de manera activa al transport i distribució de tota mena de substàncies estupefaents en quantitats de notòria importància, assentada a la província d'Albacete, estenent la seua activitat il·lícita a altres províncies espanyoles i a altres països europeus.

Investigacions

A principis de l'any 2023, tant la Policia Nacional com la Guàrdia Civil van començar a recopilar informació sobre diverses persones establides a la província albaceteña, que podrien estar dedicant-se al tràfic de drogues, tant a nivell nacional com internacional.

En tindre diversos objectius en comú, tots dos cossos policials van decidir realitzar una operació conjunta, batejada com “GOLDEN-NAVALLA”, per a tractar de localitzar i identificar a tots els seus membres i desmantellar l'entramat delictiu.

Des de l'inici de les investigacions es va poder comprovar com l'organització criminal estaria liderada per dues persones, establides en la localitat albacetense de Casas Ibáñez, encarregades de coordinar, planificar i executar operacions de transport de substàncies estupefaents, principalment haixix, a diferents països d'Europa com França i Itàlia. A part de l'haixix, l'organització també distribuïa un altre tipus de drogues com a cocaïna, heroïna, marihuana o MDMA, tant dins com fora de la província d'Albacete.

Per a estos trasllats de droga utilitzaven vehicles i camions de gran tonatge, pertanyents a empreses de transport que directament o indirectament gestionaven, encarregant-se a més d'establir els contactes previs amb les organitzacions dedicades a la introducció o elaboració de les drogues a Espanya, així com de tota la infraestructura necessària per a poder realitzar els transports.

Base d'operacions en Casas Ibáñez i Requena

Els punts de partida, tant de camions i vehicles, se situaven en amplis terrenys adequats per a tals vehicles que estaven situats en les localitats de Casas Ibáñez i Requena. En esta última localitat l'organització també comptava amb una nau industrial on es feia apilament de la droga a transportar i es preparava per a la seua remissió al destinatari final.

Una vegada que arribava la droga a estos punts, l'organització s'encarregava de preparar els camions i vehicles dotant-los de dobles fons fabricats de manera artesanal, on s'ocultava la droga. Per a emmascarar estos transports, s'utilitzava càrrega legal de tota mena i una vegada que tot estava preparat, emprenien viatge a diferents països europeus, principalment a Itàlia i França, on finalment es distribuïa l'estupefaent.

Abast internacional i coordinació amb Europol

Al llarg de la investigació, a més d'Espanya, s'han realitzat importants aprehensions de droga a França, després d'informar els investigadors espanyols del trànsit per territori gal de camions de l'organització carregats amb droga. En concret s'han realitzat tres intervencions a França que han donat lloc a la detenció de tres persones, que es troben actualment a la presó en aquest país.

Per a dur a terme esta labor de coordinació s'ha comptat amb la col·laboració de l'Agència Europea de Policia EUROPOL.

Sofisticada i perillosa organització criminal

L'organització criminal, amb una estructura piramidal, estava formada per un primer nivell en el qual estaven els dos dirigents, establits en la localitat de Casas Ibáñez; en el segon nivell, es trobaven les persones de confiança dels anteriors, encarregades de la captació dels conductors i d'aconseguir la càrrega legal en els camions on s'ocultava la droga, a més d'exercir funcions de vigilància d'esta, i fins i tot intervenint també en la distribució dels enviaments.

En el tercer escaló es trobaven els transportistes, les labors dels quals anaven des de la preparació dels habitacles o “caletas” per a ocultar la droga, la col·locació de dispositius GPS per a la localització de les càrregues en els camions o semiremolcs, o en determinades ocasions fer tasques de vigilància o llançadora de seguretat en els transports.

Per a la protecció de la droga, es tenia coneixement que els membres de l'organització no dubtaven a fer ús d'armes de foc per a defensar-se davant possibles intents de sostracció per part d'altres organitzacions criminals. Estes armes han sigut confiscades en l'operatiu policial, eliminant el greu perill que la seua circulació i ús pot causar.

En el moment d'explotació de la fase principal de la investigació, a Requena es va detindre també a emissaris del proveïdor de la droga i del destinatari final, pertanyents a altres organitzacions delictives, que es trobaven fiscalitzant tota l'operativa, des de la càrrega i ocultació de la droga fins a la logística i les rutes utilitzades per al transport, tant per via terrestre com marítima.

Distribució de la droga a la província d'Albacete

L'activitat il·lícita de l'organització criminal no es limitava a la realització de transports de la substància estupefaent. Els membres d'aquesta organització també distribuïen tot tipus de drogues (cocaïna, heroïna, haixix, marihuana i MDMA) a traficants locals i clients finals d'esta. Esta activitat la realitzaven en diferents localitats de la província d'Albacete com Casas Ibáñez, Fuentealbilla, Cases de Juan Núñez, La Roda o la pròpia capital manxega.

Registres i efectes intervinguts

En les diferents fases de l'operació policial es van dur a terme 20 registres, 3 d'ells en naus industrials de Casas Ibáñez i Requena i 17 en domicilis particulars de les localitats albaceteñas de La Roda, Fuentealbilla, Casas Ibáñez i Albacete, i en les valencianes de Gandia i Requena, on es van intervindre els següents efectes:

4.264 quilos d'haixix.
1.021 grams d'heroïna.
1.085 grams de cocaïna.
819 grams de MDMA (3.000 pastilles)
380 quilos de marihuana.
207.900 €, en bitllets de divers valor.
9 vehicles d'alta gamma, utilitzats per a l'activitat delictiva.
Bàscules de precisió, equips informàtics, terminals mòbils, etc.
Quatre armes curtes de foc de diferents calibres.

Personal intervinent

La complexitat de l'operació, així com els registres realitzats de manera simultània, han requerit la mobilització d'agents de diferents unitats de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

Per part del Cos Nacional de Policia han dut a terme la investigació els agents policials pertanyents al Grup III de la Brigada Provincial de Policia Judicial (Grup d'Estupefaents) i del Grup II del GRECO Llevant, havent intervingut en la fase d'explotació la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) d'Albacete i el Grup Operatiu d'Intervencions Tècniques (GOIT)

Per part de Guàrdia Civil, han participat en la investigació els Equips de Delinqüència Organitzada i antidrogues (EDOA) de les Comandàncies d'Albacete, Còrdova i Cadis, havent col·laborat durant l'explotació de l'operació altres unitats de les Comandàncies d'Albacete i València (USECIC, Seguretat Ciutadana, Trànsit i Servei Cinológico)

Diligències instruïdes / detinguts

Les actuacions de l'operació “GOLDEN-NAVALLA” han sigut coordinades pel Jutjat d'Instrucció de la localitat albaceteña de Casas Ibáñez, decretant l'ingrés a la presó de 17 dels 33 membres de l'organització desmantellada.

Un dels detinguts comptava amb una Ordre Europea de Detenció i ingrés a la presó pel Jutjat Central d'Instrucció Núm. 4 de l'Audiència Nacional per un altre delicte de tràfic de drogues, a més d'un esbrinament de domicili i parador interessada per l'Oficina Central Nacional d'INTERPOL per un delicte contra la Hisenda Pública, la qual cosa remarca encara més les connexions internacionals dels detinguts.

MÉS FOTOS
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 2)
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 3)
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 4)
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 5)
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 6)
Requena, punt neuràlgic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues a nivell internacional - (foto 7)
Pujar