elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVCR+i restaura eines agrícoles d’un assentament romà al Barrio de los Tunos de Requena

L’IVCR+i restaura eines agrícoles d’un assentament romà al Barrio de los Tunos de Requena
  • Són utensilis metàl·lics com ara aixada, martell i tenalles datats en els segles I i IV

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat una vintena d’utensilis agrícoles trobats en un assentament romà al jaciment del Barrio de los Tunos de Requena.

Les excavacions realitzades van permetre identificar diferents espais al voltant de les termes; estances de treball, depòsits d’aigua, canalitzacions i abundants materials arqueològics dels segles I-IV dC, entre aquests, utensilis metàl·lics com ara eines agrícoles: aixada, martell, tenalles, clau, elements de treball de la llana, escudelles de bronze, aplics, armes com una punta de llança, lingots de plom i monedes del segle III dC.

Aquests són els materials que han sigut restaurats a l’IVCR+i. La intervenció dels materials inclou una anàlisi dels components metàl·lics per a caracteritzar-ne la composició. En aquest sentit, destaca la identificació d’objectes decoratius amb zinc, un metall no habitual en contextos d’aquesta naturalesa. Amb la restauració es persegueix frenar els processos d’alteració dels metalls i recupera la forma original. Després de la seua restauració aquests materials s’exposaran al Museu Municipal de Requena.

El jaciment es troba al costat d’una important via de comunicació que unia la ciutat de Valentia amb les ciutats romanes de Valeria i Segòbriga. Va ser descobert en el segle XIX i ha proporcionat abundants materials romans, entre  aquests, elements arquitectònics i làpides amb inscripcions funeràries. La troballa de les eines de cultiu restaurades es van trobar en 2013 en una vinya annexa mentre es portava a terme uns treballs de desfonament que van motivar la paralització de les obres i la realització d’una excavació d’urgència.

Pujar