elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació de València premia a Fermín Pardo per una vida dedicada a la promoció de la cultura

La Diputació de València premia a Fermín Pardo per una vida dedicada a la promoció de la cultura
  • Requena s'ha engalanat per a l’acte d’entrega dels ‘Reconeixements de la Cultura 2023’, que en esta ocasió distingix la prolongada carrera investigadora del veterà professor Fermín Pardo

MÉS FOTOS
La Diputació de València premia a Fermín Pardo per una vida dedicada a la promoció de la cultura - (foto 2)

La Diputació de València premia una vida de cultura. Requena va acollir este cap de setmana els ‘Reconeixements de la Cultura 2023’, amb els quals l'àrea dirigida pel diputat Paco Teruel distingix a aquelles entitats o personalitats que, de manera significativa, fan un esforç considerable per a programar i dur a terme activitats culturals i per a fer-se partícips d'iniciatives creatives en el camp de la cultura.

En esta ocasió, la Diputació ha reconegut la trajectòria de Fermín Pardo, nascut en Hortunas (Requena) i un dels principals experts en música tradicional valenciana. Al llarg de la seua trajectòria ha estudiat molts vessants de la cultura tradicional, com la indumentària, les festes, l'arquitectura o la religiositat popular, desenvolupant un treball sistemàtic d'investigació, gravació i catalogació d'un material etnogràfic de gran valor i amb una gran extensió territorial, recopilant tradicions i expressions orals, música tradicional, usos socials, rituals i actes festius, així com coneixements relacionats amb la natura i tècniques artesanals tradicionals.

L'acte, celebrat en el Teatro Principal de Requena, va estar conduït per Noèlia Pérez, i va comptar amb la presència del diputat de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, el diputat provincial Ricardo Gabaldón, l'alcaldessa de Requena, Rocío Cortés, i el regidor de Cultura de l'ajuntament, Alberto García.

El diputat provincial va destacar la labor i trajectòria de Fermín Pardo i la seua “immensa tasca d'investigació del patrimoni cultural i musical valencià”. En este sentit, va apuntar que “Fermín ha investigat sobre una infinitat d'aspectes de les nostres vides i amb els seus estudis ha deixat una important petjadada, es un tot terreny de la investigación i un intel·lectual complet i versátil, i sense ell no seríem el que som”.

Teruel va apuntar també que “tots tenim un impacte en la societat que ens envolta, però determinades persones, per la seua tenacitat i el seu treball incansable, transformen el seu poble, lligen el passat, el traslladen al present i modifiquen el futur, que queda lligat a la seua signatura”.

Per part seua, l'alcaldessa Rocío Cortés va agrair a Fermín Pardo el seu “extens treball de recopilació del folklore valencià i en general de la nostra cultura tradicional, mitjançant el qual tenim hui exemples de com hem evolucionat i de l'important que és esta cultura en el patrimoni històric de la humanitat”.

En este sentit, va voler destacar el compromís de l'expert en música tradicional valenciana amb el cançoner musical de la nostra província, “que ha aconseguit que es preserven cançons i melodies que són el batec de la nostra identitat”, va apuntar l'alcaldessa.

El cap de servei de l'àrea de Cultura de la corporació provincial, Josep Vidal, va llegir l'acta en la qual també es definix a Pardo com una persona que, a través de les seues publicacions, ha demostrat un amor immens a la seua comarca però també a altres comarques de la província: “Autor d'innombrables i molt diverses publicacions que exemplifiquen una vida d'investigació, estudi, dedicació i amor desmesurada per la seua terra, per les seues tradicions i cultura”, va exposar Vidal.

Fermín Pardo va posar també en peu al públic que es va congregar en el Teatro Principal de Requena i que li va dedicar un aplaudiment de diversos minuts quan se li va fer entrega del reconeixement en una vetlada que va estar amenitzada amb música i balls tradicionals que van servir també per a posar en valor l'aportació del veterà professor a la cultura valenciana. Així, va actuar la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, la Colla de Dolçaines i el Grup de Danses de la FFCV, a més del Grupo Cantares Viejos, creat pel mateix Pardo.

L'àrea de Cultura de la Diputació de València té el compromís de treballar i recolzar als pobles i a les comarques, així com a les seues entitats culturals i societats musicals, i ho fa, per exemple, promocionant la música dels nostres pobles amb el programa ‘València és música’; donant suport a la música i balls tradicionals tan ben mostrats en les trobades ‘D’Arrel’, i portant l'òpera als pobles amb ‘Les Arts volant’, i amb una multitud d'activitats més que aconseguixen que la cultura arribe a tots i cadascun dels pobles de la província.

Pujar