elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Xarrada col·loqui "100 anys d'agricultura"

Xarrada col·loqui "100 anys d'agricultura"

  Aquest divendres, 16 de desembre a les 19.00 hores en la Casa de la Cultura, tindrà lloc un col·loqui titulat "100 anys d'agricultura" amb la participació de Samuel Garrido, Professor Titular d'Història i Institucions Econòmiques d'Universitat Jaume I, Vicente Caballer Mellado, Catedràtic emèrit de la UPV adscrit al Centre de Recerca en Enginyeria Econòmica i Roger LLanes D.G. d'agricultura, ramaderia i pesca de la Consellería d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

  Un col·loqui, que junt a l'exposició, actualment oberta al públic en la sala d'exposicions, commemoren el Centenari del Sindicat Agrícola de Rafelbunyol, l'edifici social del qual encara conserva la façana original.

  El conferenciant, Samuel Garrido, ha centrat principalment la seua investigació en la Cooperació Agrària, Contractes Agraris, Recursos d'Aprofitament Comú, Capital Social i Acció Col·lectiva. Un expert sobre els primers cooperativismes agraris i la Llei de Sindicats Agrícoles de l'època, com reflecteixen les seues nombroses publicacions en revistes nacionals i internacionals, que ens oferirà una perspectiva històrica de la importància d'aquests primers moviments sindicalistes per a l'evolució del sector agrari.

  Per la seua banda, el ponent Vicente Caballer, col·laborador amb el Ministeri de Foment per a l'elaboració del Reglament de la Llei de Sòl, afirma que "la major riquesa que té Rafelbunyol és el capital humà". En la seua intervenció tractarà la importància dels sindicats agraris per a cohesionar als agricultors en una primera etapa per a l'accés a la propietat i en una segona com a cooperativa per a l'accés de la propietat al mercat. Així mateix, ens brindarà el context del naixement del sindicat agrari de Rafelbunyol, l'important paper de Bautista Fenollosa, així com del vessant social de l'edifici modernista del que encara es conserva la façana i la seua funció com a nucli vertebrador de les relacions socials de poble que ha sigut bar, cinema, teatre, casa de la música,...

  La celebració d'aquest Centenari del Sindicats Agrícola, promoguda per la Regidoria de Cultura, ens ha permès segons la regidora de l'àrea Alicia Piquer, "reconstruir un període de la nostra història local del que no hi havia pràcticament documentació i que és una oportunitat per a iniciar una línia d'activitat vinculada a la memòria col·lectiva i a la recuperació i catalogació del nostre patrimoni, també l'agrícola".

  Pujar