elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"Del 2021 destacaria tot un poble que ha treballat i ha estat unit per sortir d'aquesta pandèmia"

"Del 2021 destacaria tot un poble que ha treballat i ha estat unit per sortir d'aquesta pandèmia"
  • Entrevista Fran López, alcalde de Rafelbunyol, per conèixer els projectes que esperen posar en marxa el 2022 i fer balanç de tot el que va passar aquest any

Rafelbunyol ja ho té tot llest per donar la benvinguda al Nadal amb un ampli programa d'actes que va començar amb la tradicional Sant Silvestre. Esport, música, teatres nadalencs, tallers, jocs i la tradicional cavalcada dels Reis Mags protagonitzen una agenda variada i plena d'activitats pensada per gaudir de petits i grans.

Per conèixer una mica més aquest municipi de l'Horta Nord des delperiodic.com hem entrevistat el seu alcalde, Fran López, per conèixer els projectes que esperen posar en marxa el 2022 i fer balanç de tot el que va passar aquest any.

A punt d'entrar el 2022, quin balanç fa aquest 2021?

Ha estat un any complicat en què esperàvem veure la llum al final del túnel, recuperar aquesta normalitat i la veritat que ara les xifres d'incidència acumulada no són les més positives. Però en qualsevol cas fem un balanç positiu perquè aquests pressupostos que vam aprovar el 2021 han estat els més socials de la història amb una inversió social d'aproximadament 200.000 euros en ajudes socials i ens han permès allò que volíem a l'inici d'any, que a Rafelbunyol ningú es quedés enrere.

D'altra banda, una inversió de més de 240.000 euros que han suposat ajudes de 2.000 a 4.000 euros a més de 90 empreses i autònoms del municipi, perquè el comerç que més va patir les conseqüències d'aquesta pandèmia no es veiés tan afectat. I també és important la col·laboració colze a colze amb el polígon industrial que ha permès que les dades d'ocupació al municipi també siguin positives.

Quins moments han estat els més destacats durant aquest 2021?

Tots aquests ajuts socials i per descomptat aquests moments en què vull posar en valor l'activisme de la joventut i per part de la infància amb la creació del Consell Local de la Infància i l'Adolescència, que ens ha permès que se'ns declari Ciutat Amiga de la Infància per part de Unicef, i també la gent gran.

Vull destacar tant la feina que fa l'associació de pensionistes i jubilats del municipi, i aquesta volta que han fet a la seva activitat i la que realitza les mestresses de casa, que fan una gran tasca immillorable, on també es desenvolupa una activitat que els ajuda a distreure's en el seu temps lliure.

Aquesta pandèmia ha estat molt difícil per a les persones més vulnerables com els grans, i també els més joves, que han estat molt responsables en aquests moments de pandèmia.

També m'agradaria ressenyar que Rafelbunyol ha estat premiat amb el segell Infoparticipa de Transparència, i és una cosa destacable perquè hem estat l'únic municipi de menys de 10.000 habitants de la Comunitat Valenciana a rebre'l. A més, el 2021 hem tornat a fer els pressupostos participatius, on la ciutadania ha volgut destinar 75.000 euros a propostes com ara la millora del pati del col·legi del Germanells, la digitalització de les seves aules i ombratge.

En què consisteix aquest innovador Consell Local de la Infància i l'Adolescència?

El Consell Local de la Infància i l'Adolescència, sobretot el que fa és decidir, entre d'altres coses, han decidit que a principis del 2022 inaugurem l'espai jove, i tot el que hi va dins ho decideixen ells. Han establert els itineraris de camins escolars segurs, les temàtiques d'alguns murals d'art urbà i decideixen coses que els afectin a ells i els hem tingut en compte a tots els plans que desenvolupa el municipi perquè volem tenir present aquesta mirada més jove i aquesta frescor .

Està compost per nens i nenes del municipi de 9 a 16 anys.

I quins diria que han estat el més complicats?

És difícil concretar quin ha estat el moment més difícil d'aquest 2021, però potser els primers mesos on la incidència era més alta al municipi ia la comarca de l'Horta Nord. És veritat que ens va agafar amb més preparació per afrontar-ho perquè ja portàvem set mesos de pandèmia, però han estat suportables i aquesta tornada a l'activitat de l'associasonisme i els col·lectius ha estat important.

I en general, quin és el resum de dos anys i mig de mandat?

Seria un resum de tot un poble que ha treballat i ha estat unit per sortir d'aquesta pandèmia. Destaco la col·laboració i l'empatia d'associacions, col·lectius, de tot el personal de l'ajuntament i de tots els àmbits que han treballat perquè tot tirés endavant. També les persones que han posat el seu granet de sorra en coses tan bàsiques com és el tema de la desinfecció dels carrers del municipi on els nostres agricultors han col·laborat de manera altruista perquè estiguessin netes de covid.

Aquest any darrer any ha estat de preparació, cal destacar la reducció del deute municipal on acabarem l'any en 1.750.000 euros, i que des del 2015 s'ha reduït en un 74%, i més de 5 milions d'euros, cosa que permet tenir uns comptes més sanejats per afrontar el 2022 amb més optimisme i reptes importants que es duran a terme.

El cóvid ​​ha estat molt pressa des del març del 2020, quines mesures han adaptat en relació amb aquest assumpte i com els ha afectat en el seu treball diari?

Hem posat totes aquelles mesures que ens portaven els protocols dels diferents organismes, encara que més enllà de les ajudes per prevenir el cóvid ​​tant a l'administració com la que hem fet a totes les instal·lacions municipals destacaria petites accions que ha portat a terme l'equip de govern juntament amb el personal de l'ajuntament. Per exemple, el cas de l'ajuda psicològica que han prestat les nostres dues psicòlogues del gabinet psicopedagògic de les escoles amb el poble i és una acció que marca també aquest agraïment perquè estic molt content que es portés a terme.

Quins projectes espera posar en marxa en aquests propers dos anys?

Els més destacables són l'ampliació de l'ambulatori, que passarà a tenir 2.500 m2, d'acord amb la població de Rafelbunyol, que ja estem als 9.400 habitants i que, amb l'ajut de la Conselleria de Sanitat, ja hi ha el projecte i només falta que es liciti la construcció, i esperem que el 2022 es posin en marxa aquestes obres tan desitjades per al municipi.

També tenim el pla Edificant del col·legi Verge del Miracle, que durant aquest any es té previst licitar el projecte. Si la legislatura passada Rafelbunyol va passar de tenir el col·legi amb més alumnes de tota la comunitat valenciana, i el 2019 va passar a tenir dues col·legis, esperem que aquest col·legi que és el de tota la vida pateixi aquesta reforma integral amb aquest pla que tenim assignat amb inversió de més de 6 milions d'euros.

D'altra banda, hi ha el centre de dia, que es troba dins del Pla Conviure de la Conselleria d'Inclusió. Aquestes tres grans inversions són en què l'ajuntament treballarà perquè s'avancin tan aviat com sigui possible, sumat a una inversió gran en aquests ajuts socials que necessiten els nostres veïns i també que el 2022 es destinarà una partida de 75.000 euros per el bo comerç per al foment del comerç local, tan necessari i imprescindible. I les ajudes a famílies nombroses que es van aprovar les bases a l'últim ple i que es posaran en pràctica el 2022.

De cara al 2022 també m'agradaria destacar que posarem en marxa el Pla Estratègic Municipal que és Rafelbunyol 2030 on durem a terme tots aquells plans alineats a l'agenda 2030 i que comptaran amb la participació d'associacions i col·lectius i amb tota la ciutadania, serà transversal a totes les àrees per construir junts aquest Rafelbunyol del futur.

Torna la màgia del Nadal amb una programació molt variada i completa, què podran trobar els visitants i veïns de Rafelbunyol durant aquestes setmanes?

Rafelbunyol està preparat per rebre el Nadal amb activitats de tota mena. Activitats lúdiques com a teatres adreçats als més petits i també que el municipi esperarà els Reis Mags que vénen d'Orient amb una cavalcada, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, i la durem a terme ja que l'any passat els nens i nenes la van tenir veure des dels balcons i esperem que aquest any es pugui fer com ho hem fet en circumstàncies normals.

I torna un dels grans actes tradicionals com és la cavalcada dels Reis Mags, com es desenvoluparà?

Estem pendents de la incidència aquests dies, i que es pugui desenvolupar en circumstàncies normals. Als Reis Mags els agrada la mobilitat sostenible i solen venir sempre amb metro perquè saben que Rafelbunyol és l'última parada i gairebé sempre els rebem a l'estació de i des d'allà comença el recorregut amb les seves caravanes per fer una volta gran al poble i sempre ens porten caramels, pilotes i molts regals.

Com a patges solen acompanyar-nos diverses associacions del poble de caràcter festiu com les filles de Maria, i si tot va bé aquest any també comptarem amb ells per fer una gran cavalcada com es mereixen els nostres nens i nenes que fa gairebé dos anys que viuen amb aquesta pandèmia.

Presenteu una activitat nova com és Concilia el Nadal, quin és l'objectiu principal d'aquest acte?

Com bé indica el seu nom, és per permetre aquests pares i mares dels més petits que puguin conciliar. Es fa una sèrie d'activitats amb ells i igual que el Concilia l'Estiu sempre sol ser un èxit de participació que al final el que ajuda és que els més petits passin un Nadal feliç acompanyats de tota una sèrie d'activitats lúdiques que els permeten desconnectar del dia a dia del col·legi.

Per a algú que no conegui Rafelbunyol, què fa especial aquesta localitat?

Cada cop són més les persones de l'àrea metropolitana de València que trien Rafelbunyol com a destinació per viure, només cal veure el creixement poblacional que tenim any rere any, atès que és un municipi que està dins de la línia 3 de metro i té unes magnífiques connexions tant la V-21 com la A-7.

A més, és un poble molt tranquil amb grans avingudes, dos parcs molt grans i uns serveis públics bons i amb unes instal·lacions esportives que compten amb una piscina coberta i gimnàs, carril bici, col·legis, instituts i totes les infraestructures necessàries. És un poble molt tranquil on es viu molt bé.

Què li agradaria transmetre als veïns en aquestes festes?

Aprofito per felicitar tots els veïns i veïnes de la població, desitjar-los el millor per al proper any i espero que dins de les mesures sanitàries intentin passar el major temps possible amb els seus éssers estimats i vénen dies de “germanor” com diem aquí i que gaudeixin al màxim, complint amb totes les recomanacions sanitàries.

Pujar