elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de Quart de Poblet ja compta amb imatge gràfica

El Museu de Quart de Poblet ja compta amb imatge gràfica
  • La tradició i la modernitat marquen el logotip del museu i assenten les bases d'aquesta plataforma virtual que divulgarà la col·lecció municipal

  • La terra, l'horta, l'aigua i la memòria són els quatre eixos de la imatge gràfica del futur Museu de Quart de Poblet

MÉS FOTOS
El Museu de Quart de Poblet ja compta amb imatge gràfica - (foto 2)
El Museu de Quart de Poblet ja compta amb imatge gràfica - (foto 3)

El Museu de Quart de Poblet està cada vegada més a prop de convertir-se en una realitat i els preparatius per a desenvolupar-lo continuen. A pocs mesos de l'inici d'aquest projecte, el museu ja compta amb logotip i tota la imatge gràfica necessària, en línia amb la innovació i la modernitat pròpia d'un museu virtual com aquest, però sense deixar a banda la tradició i el fonament etnològic de qualsevol institució de referència.

Arran del nom de la plataforma virtual, Museu de Quart de Poblet, l'equip tècnic ha fet ús d'un recurs emprat a l'època medieval i que fusiona la lletra 'e' dins de la 'd', però utilitzant una tipografia moderna, de pal sec o sans serif. El resultat ha estat una marca amb caràcter que singularitza el nom i que fusiona tradició i modernitat. Marca i logotip, dissenyats per Pau Soriano, formen un conjunt que identifica el futur museu i que serà la senya d'identitat d'aquest.

En el logotip es troben quatre lletres 'e' representades amb quatre línies horitzontals que marquen l'essència del projecte, la base del Museu de Quart de Poblet: la terra, l'horta, l'aigua i la memòria. Els tres primers elements, identificats amb diferents colors, generen els cicles de plantació, recol·lecció i, en definitiva, marquen els cicles anuals de la vida quotidiana: festes, treball, vacances, etc. El quart element, la memòria, se simbolitza amb el morat i travessa la resta en ser un concepte vinculat amb tots ells. El patrimoni, els objectes, les fotografies i els actes festius formen part de la memòria de la societat de Quart de Poblet.

Per a la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Quart de Poblet, Cristina Mora, aquest disseny reflecteix “la nostra tradició, destacant elements que conformen la cultura de Quart de Poblet, com són l'horta i l'aigua. També hem volgut remarcar la importància de preservar la nostra memòria, la nostra història, representada amb el color morat. Podem assegurar que estem davant un logo i una imatge gràfica que representen el nostre municipi, amb els quals s'ha sabut reflectir a la perfecció la identitat de Quart”. A més, també ha indicat que “s'està fent un treball intensiu perquè el museu virtual estiga a la disposició de les veïnes i veïns tant prompte com siga possible. Tenim un patrimoni tremendament ric i tenim el ferm compromís de mantindre'l i fer-lo accessible a tota la ciutadania”.

El Museu de Quart de Poblet estrena així imatge gràfica i es posa a punt per a prosseguir el seu desenvolupament, que va començar el passat mes de febrer després que el ple municipal de gener aprovara la designació de l'empresa encarregada d'aquest treball. Es tracta d'un projecte EDUSI de l'Ajuntament de Quart de Poblet (València) cofinançat al 50% pel Fon Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (POPE) 2014-2020 en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbana Sostenible (EDUSI) municipal.

L'objectiu d'aquesta iniciativa municipal és generar un entorn virtual que permeta la posada en valor i la divulgació de la col·lecció municipal i dels elements patrimonials d'aquest municipi de l'Horta Oest i es preveu que el portal web siga accessible a la ciutadania durant el primer trimestre del 2021. Mitjançant la xarxa i a través de qualsevol dispositiu, tant el veïnat com persones interessades en el món de l'etnologia o investigadors d'arreu del món podran consultar i gaudir del patrimoni cultural de Quart de Poblet. 

El projecte, coordinat per la Regidoria de Cultura i Patrimoni, comptarà amb un sistema de gestió de codi obert amb un ampli conjunt de funcionalitats, que estaran orientades a la difusió del patrimoni i a la seua aplicació al sector turístic. Aquesta infraestructura virtual també permetrà la integració de la informació patrimonial de Quart de Poblet en únic portal i generarà un espai de participació, reflexió i trobada en la xarxa, que acoste el patrimoni i la cultura a la ciutadania.

El servei de disseny, gestió i implementació del Museu de Quart de Poblet, que va ser contractat mitjançant concurs públic a un equip multidisciplinar de professionals encapçalats per l'empresa Render S.L., es troba ara en la primera fase del projecte que suposa l'anàlisi de la situació actual. En eixe sentit, s'estan revisant i analitzant totes les peces de la col·lecció, així com l'actual inventari del consistori, alhora que es prepara i es dissenya l'entorn digital d'aquest museu, que promourà un major coneixement del patrimoni i de la història de Quart de Poblet.

Pujar