elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La vida de poble, la vida millor: raons per les quals frenar la despoblació

La vida de poble, la vida millor: raons per les quals frenar la despoblació
  • La Generalitat Valenciana augmenta a 9,3 milions la inversió en polítiques directes contra la despoblació

Les novel·les, les pel·lícules americanes i fins a les cançons conten històries sobre com el protagonista abandona la seua monòtona vida en el camp per a triomfar en la gran ciutat. Nova York, Londres, Madrid es presenten com a destins de somni on la vida els canvia per complet. La societat sembla haver interioritzat aquesta idea, perquè la Comunitat Valenciana compta amb més de 172 municipis en risc de despoblació a causa de l'èxode rural incrementat en els últims anys, lloc en el qual ha anat creixent considerablement.

Això ens porta a una reflexió, potser no es pot triomfar i ser feliç en un xicotet poble de l'interior de la Comunitat Valenciana? Evidentment, sí, no sols es pot sinó que té múltiples beneficis per a la salut, ja que l'estrés o la contaminació és molt menys que en les grans capitals.

La Generalitat Valenciana estableix mesures per a frenar la despoblació

Per això, amb l'objectiu de combatre la despoblació, la Generalitat Valenciana ha augmentat a 9,3 milions la inversió en polítiques directes contra aquest fenomen. Un pressupost del qual ja s'han beneficiat 178 localitats, xifra que representa el 33% del territori de la Comunitat.

A més, la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra ha assegurat que aquestes ajudes comptaran amb l'aportació de més de 2,5 milions d'euros procedents de fons europeus Next Generation i del Fons de Cohesió Territorial del Ministeri per al Repte Demogràfic.

Al mateix temps, el govern valencià ha arribat a un acord amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, en el qual han decidit que es destinaran 450.000 euros en programes pioners contra la despoblació com “Reviu”, centrat en la captació de nous residents, “Itinerant” especialitzat a oferir serveis bàsics a aquests municipis o “Ciutadania digital”, sobre habilitats digitals per a persones majors.

No obstant això, és molt important invertir en campanyes que inciten a viure en aquests municipis i fomenten en turisme. Per aquesta raó, Segarra ha comunicat que 150.000 euros aniran dirigits a activitats culturals i esportives com la Ruta 99, que convida a conéixer els 24 pobles de la Comunitat Valenciana amb menys de 100 habitants, en els pressupostos de AVANT 2023.

Seguint l'exemple d'Otos

Otos és un xicotet poble de l'interior de València, envoltat de naturalesa i que bé podria considerar-se com un d'aqueixos llocs amb encant. No obstant això, la despoblació li ha passat factura, però lluny de resignar-se està treballant en iniciatives que li han permés que famílies tornen a triar aquest municipi com a base.
Tant és així que el diumenge l'AMPA va organitzar un menjar per a donar la benvinguda a les quatre parelles amb els seus respectius fills nouvingudes al poble dels rellotges d'or. Algunes de les raons per les quals han decidit mudar-se són la possibilitat de teletreballar, el sota ràtio a les aules i el fàcil accés als serveis bàsics.

Pujar