elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Veure des de casa com avancen les flames cap a tu és una sensació indescriptible”

“Veure des de casa com avancen les flames cap a tu és una sensació indescriptible”
  • Han sigut cinc dies de terror i tensió constant per als veïns de la Vall d'Albaida. L'incendi de Llutxent deixa més de 3.000 hectàrees cremades, mig centenar d'habitatges calcinats i 2.500 veïns desallotjats

Galeria de fotos
Llutxent - Incendi (dijous)
Llutxent - Incendi (dijous)
MÉS FOTOS
“Veure des de casa com avancen les flames cap a tu és una sensació indescriptible”  - (foto 2)
“Veure des de casa com avancen les flames cap a tu és una sensació indescriptible”  - (foto 3)
“Veure des de casa com avancen les flames cap a tu és una sensació indescriptible”  - (foto 4)

Són les vuit del matí a Quatretonda. Quart dia en un dels municipis afectats per l'incendi més virulent en un lustre i es nota en l'ambient: Al cel cobert pel gris del fum se suma un únic tema de conversa en aquest xicotet poble de dos mil habitants, la situació de l'incendi. Alguns veïns es van veure obligats a abandonar les seues cases en la jornada del dimecres encara que finalment les flames no van arribar a la serra, declarada Paratge Natural.

Però la incertesa segueix surant en l'ambient. El bar del poble, punt de trobada de veïns -i ara també d'efectius de bombers i de la UME (Unitat Militar d'Emergències) que s'allotgen en el poliesportiu de la localitat- s'ha convertit en zona de pas per a bombers, voluntaris, polítics i premsa que es dirigeix al centre de coordinació de l'incendi, situat a Llutxent.

Ho comprovem en persona quan entren a desdejunar un grup d'efectius de la UME abans de començar una nova i llarga jornada de treball. Són rebuts entre aplaudiments i pels veïns i la propietària del bar: "Enhorabona, sou els millors!". En les seues cares es nota l'esgotament dels dies anteriors, pesa, però avui ha canviat alguna cosa, hi ha un sentiment d'optimisme: "Açò ja està fet, tot va a anar a millor", comenta un dels efectius.

Quatretonda està a cinc quilòmetres de Llutxent. Conforme comencem a pujar cap al poble anem veient com l'ambient va canviant i el cel es torna grisenc. És dijous i les condicions del foc han canviat, està ja perimetrat i s'espera que els veïns puguen tornar al llarg de la jornada a les seues cases. Però és una calma tibant. Just en l'eixida del poble la carretera està tallada: estan baixant camions i vehicles de bombers de l'incendi i hem d'esperar quinze minuts fins que es buide el camí.

Rumb a Llutxent i arribem al lloc de comandament avançat (PMA), situat en el Monestir del poble. Els diferents organismes es preparen per a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) que determinarà com es va a treballar durant la jornada i si, a causa de la millora de les condicions, podran tornar els veïns a les seues cases. Hi ha uns 2.600 desallotjats de la zona de la Drova i les urbanitzacions de Montepino i Montesol. En aquesta última, a més, desenes d'habitatges han sigut past de les flames.

Però sembla que la jornada va a començar amb bones notícies i el primer a donar-les és l'alcalde de Pinet: "El centenar de veïns de la localitat van a poder tornar a casa al llarg del dia d'avui". Respiren tranquils i confirmen el "optimisme moderat" amb el qual s'afronten les pròximes hores.

A més, l'incendi està perimetrat, és a dir, s'ha avançat en les labors d'extinció. Des de la Generalitat aclareixen quins són les fases d'un incendi per a no donar lloc a dubtes. Quan un incendi està actiu significa que les flames es propaguen activament i pot créixer lliurement; la següent fase és 'estabilitzat', és a dir, sense arribar a estar controlat encara, evoluciona dins de les línies de control establides segons les previsions; la tercera fase seria el control, quan s'aconsegueix aïllar i detenir el seu avanç i propagació. Finalment estaria l'extinció, quan ja no existeixen materials en ignició en el perímetre de l'incendi i no es preveu que puga reiniciar-se.

Ens trobem encara en la primera fase, activa, però amb pronòstic bo. I ho comprovem a mesura que evoluciona la jornada: Els veïns desallotjats de Pinet, els de la zona de l'Ermita de la Marxuquera i els de la Drova comencen a tornar a les seues cases després que s'haja comprovat que es donen totes les garanties de seguretat. Segueix tallat, no obstant açò, l'accés a Montepino, Montesol i Las Cumbres.

Baixant al poble de Llutxent es percep també aqueix optimisme. D'antuvi, ja no es veuen les flames, i açò tranquil·litza molt a veïns com Joana i Sergio, que viuen a la part alta del poble i han vist des del primer moment les flames des de la seua finestra: "Vam tornar de Múrcia el diumenge a la nit i el dilluns en despertar-nos vam començar a veure foc. Des d'aqueix moment el terror sol va anar a més", relata Joana. Han sigut uns dies "durs", i "en tensió constant". De fet, van arribar a desallotjar-los: "L'aire era irrespirable i temíem també pels nostres animals. És una sensació que no es pot descriure, el veure el foc davant de la teua casa i no poder fer res", lamentava Sergio.

Afortunadament, aquesta sensació ja no la tornaran a viure. L'incendi perd la batalla contra l'home i s'espera que al llarg d'aquest divendres es puga donar per controlat. Les flames han arrasat un total de 3.270 hectàrees: 1.210 hectàrees cremades han sigut a Llutxent, 965,1 a Gandia, 827,4 a Pinet, 179,3 a Ador, 71,9 a Barx, 14,5 a Quatretonda i 1,7 a Ròtova.

Les pluges i el descens de temperatures previstes per a aquest divendres a la vesprada podrien ser els aliats perfectes per als bombers i efectius que, durant cinc dies, han treballat incansablement per a evitar un desastre major. Llum al final del túnel en el pitjor incendi en els últims cinc anys a la Comunitat Valenciana.

Pujar