elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els veïns de Navalón i Enguera demanen que es paralitze la tala massiva de més de 120.000 arbres per a evitar “destrossar el patrimoni natural”

Els veïns de Navalón i Enguera demanen que es paralitze la tala massiva de més de 120.000 arbres per a evitar “destrossar el patrimoni natural”
  • L'Ajuntament ha decidit reprendre aquestes labors de tala de pins i alzines després que es paralitzaren des de l'any 2016

MÉS FOTOS
Els veïns de Navalón i Enguera demanen que es paralitze la tala massiva de més de 120.000 arbres per a evitar “destrossar el patrimoni natural” - (foto 2)
Els veïns de Navalón i Enguera demanen que es paralitze la tala massiva de més de 120.000 arbres per a evitar “destrossar el patrimoni natural” - (foto 3)
Els veïns de Navalón i Enguera demanen que es paralitze la tala massiva de més de 120.000 arbres per a evitar “destrossar el patrimoni natural” - (foto 4)

A principis d'enguany l'alcaldessa d'Enguera i el seu govern van decidir reprendre les tales massives de pins i alzines que van ser paralitzades en 2016 per l'Ajuntament, i més tard per la Conselleria de Medi Ambient, en considerar que no es complien les normes específiques per a la seua extracció.

Tant veïns d'Enguera, com a col·lectius conservacionistes i experts tècnics i científics van considerar que les tales eren injustificades, excessives i amb greus impactes ambientals.

El col·lectiu Amics de Navalón amb el suport i assessorament d'altres entitats conservacionistes i naturalistes, s'ha dirigit per registre d'entrada a l'Ajuntament per a demanar la paralització de l'expedient i per a exigir respostes i aclariments en relació als objectius i conseqüències d'aquesta inexplicable tala massiva.

Aquesta associació explica que, “lamentablement, el nou govern municipal del PP ha decidisc reprendre les tales i ja està avançat un expedient per a l'alienació d'una enorme quantitat de vegetació (l'expedient l'expressa en tones de fusta amb escorça, una manera molt significativa de considerar als arbres d'una muntanya d'utilitat pública) que hauran d'abatre's aproximadament en un any”. Tenen clar que “pot ser que ens sobren moltes coses, però entre elles no es troben els boscos, ja que cada vegada es reconeixen com més importants i valuosos per a la humanitat”.

Aquest col·lectiu també es dirigirà a l'administració autonòmica per a “exigir coherència i rigor en la defensa del patrimoni forestal valencià, de les seues muntanyes d'utilitat pública i de les zones que formen part de la Xarxa europea Natura 2000 (que pretén salvaguardar els hàbitats naturals de major interés, en aquesta era d'accelerada destrucció de la naturalesa, amb les greus conseqüències ambientals, econòmiques, socials i fins i tot sanitàries que implica)”.

Posaran en marxa “accions legals, a més de tots els recursos administratius pertinents, i una important campanya de denúncia, informació, conscienciació i defensa dels boscos de propietat municipal d'Enguera, un patrimoni que prompte serà envejat per altres comunitats que no gaudisquen d'aquests valuosos recursos naturals, llevat que els destrossen, com es pretén amb aquestes tales”.

Alcen la veu

El col·lectiu activista explica que “resulta inacceptable que no es detallen mesures de control per a evitar danys a l'ecosistema durant la tala i extracció de fusta, més encara en paratges emparats per diverses figures de protecció, tant municipals i autonòmiques com a europees. Més encara quan en 2015 i 2016 els danys van ser importants, incloent danys a les propietats veïnes i van motivar la suspensió de les tales”.

Recorden que “estem parlant d'un MUP, en el qual la finalitat prioritària és la protectora (el que no exclou unes altres, però si les limita); no apareix en el plec de condicions cap mesura especifica protectora de la fauna, la vegetació, ni el sòl o el paisatge”.

Lamenten que semble “simplement una llicència per a explotar, sense més”.

Sense beneficis econòmics

El tipus de contracte que preveu signar l'alcaldessa, segons aquest col·lectiu, “admet que l'Ajuntament no rebrà cap ingrés (fins i tot sent una xifra ridícula) sinó que cobrara en “espècie”, amb una sèrie d'actuacions per part de la mateixa empresa, consistents a efectuar més curtes de vegetació, que generaran residus forestals, els quals, o bé quedaren com a restes escampades pel bosc, o seran aprofitats gratis per l'empresa per a augmentar els seus beneficis”.

Per a ells es tracta de “un bon negoci per a l'empresa, però una aixecada de camisa per als veïns; l'adjudicació preveu tallar quasi 16.000 tones de fusta, que equivalen a uns 100.000 arbres, ja que una tona de fusta equival a uns 6-7 arbres de grandària mitjana, per la qual cosa cada pi es pagaria (cas de cobrar-es) a menys d'un euro.

Pèrdues irreparables

Amics de Navalón afirmen que “es perdrà un patrimoni natural i una vegetació valuosa, que compleix funcions ecològiques essencials, summament valuoses, que es defensen per tota classe d'entitats científiques i organismes ambientals internacionals, sense cap profit per a la col·lectivitat, que és la propietària dels terrenys i dels boscos “regalats” a l'empresa extractora, amb clara traïció a la seua utilitat pública”.

Per tot això, el col·lectiu Amics de Navalón demana la paralització del procés “abans de començar les destrosses que seran irreversibles”.

Pujar