elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Vall d'Aiora rebrà 400.000 euros per a la restauració del seu patrimoni

La Vall d'Aiora rebrà 400.000 euros per a la restauració del seu patrimoni - (foto 1)

  La comarca de la Vall d'Aiora rebrà un total de 390.244 euros en concepte de les Ajudes per a la restauració del patrimoni de la Diputació de València, les quals han sigut presentades per part de la vicepresidenta de la corporació, Maria Josep Amigó, i el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur. Tots dos van coincidir que per al nou equip de govern és una prioritat la conservació del patrimoni "que és de tots", a més de presentar una inversió bianual que beneficiarà a vuit béns històrics i culturals de set pobles de la comarca.

  Es tracta de diverses línies d'ajuda per a obres de restauració i conservació de béns immobles amb valor històric, artístic o d'interès local. En el cas de la Vall d'Aiora, l'ajuda ascendeix a 314.105 euros per a projectes públics i altres 21.289 euros per a projectes privats. A més, una altra de les partides ha sigut destinada, amb un pressupost de 54.850 euros, a obres de condicionament, millora o conservació d'immobles destinats a activitats musicals.

  "Un total de set municipis rebran aquestes ajudes que s'han adjudicat seguint criteris tècnics, a través de barems transparents i objectius", ha destacat la vicepresidenta. Amigó ha incidit en l'autonomia dels pobles i ciutats, "ja que és cada ajuntament qui sol·licita les ajudes i decideix quins projectes són els més necessaris per als seus veïns i veïnes", a més dels criteris tècnics i objectius que han seguit per a atorgar les subvencions.

  En la mateixa línia s'ha expressat Altur, qui ha manifestat "l'obsessió" de la Diputació per a establir una comissió independent composta per tècnics que reparteixen aquesta dotació a través de barems transparents. "Ha sigut un treball molt complex en el qual han participat juristes, arqueòlegs i historiadors, entre altres, els quals han hagut d'estudiar més de mil propostes", ha destacat. Així mateix, el delegat de Cooperació Municipal ha volgut destacar que en aquesta convocatòria s'ha dedicat una atenció especial als municipis més xicotets perquè, en la seua opinió, "són els que més dificultats econòmiques tenen".

  Torres, castells i centres de música

  Per a aquesta nova convocatòria, com s'ha dit, la institució ha augmentat el pressupost un 30% més respecte a anteriors corporacions. En total, 248 projectes que recorren totes les comarques valencianes i que, en la Vall d'Aiora inclouen actuacions com la posada en valor de la Torre-Campanar de Zarra; o la restauració parcial del Castell de Jalance. En el cas de la línia destinada a la restauració d'immobles musicals, cobrirà el reforç estructural i condicionament de la Casa de la Música, també a Zarra.

  "Cal destacar el compromís amb les societats musicals, amb projectes de restauració i rehabilitació de locals de bandes, escoles de música, teatres i tot tipus d'espais vinculats a la música, la qual és un dels motors del nostre territori", ha manifestat la vicepresidenta.

  Criteris en el repartiment de les ajudes

  A l'hora de distribuir les ajudes, els tècnics de la Diputació han tingut en compte els béns catalogats com Bé d'Interès Cultural o Bé de Rellevància Local i, en el cas dels centres musicals, s'ha donat preferència a les obres necessàries per a la realització de l'activitat artística. Com a novetat, aquesta convocatòria ha prioritzat els projectes dels pobles més xicotets i aquells que no han rebut ajudes en anys anteriors.

  Així mateix, també s'ha premiat el cofinançament amb els governs locals. "Hem valorat de forma positiva el compromís dels ajuntaments en les obres", ha ressaltat el diputat de Cooperació Municipal. Totes les localitats on s'ha atorgat l'ajuda podran rebre fins a 50.000 euros, als quals podran sumar fins a 50.000 més segons l'aportació dels consistoris. "Per exemple, si un ajuntament inverteix 10.000 euros de fons propis, la Diputació garanteix els primers 50.000 més 10.000 euros", ha afegit Altur.

  Actuacions en els municipis

  En concret, els set municipis de la Vall d'Aiora percebran un total de 390.244 euros. Per localitats l'assignació serà la següent:

  Ayora: 70.000 euros.

  Cofrentes: 21.289 euros.

  Cortes de Pallás: 50.000 euros.

  Jalance: 49.993 euros.

  Jarafuel: 61.070 euros.

  Teresa de Cofrentes: 40.744 euros.

  Zarra: 97.147 euros.

  Pujar